Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Zuiderstrandtheater, Scheveningen -> Oss

« terug naar Architect+Staal maart 2023

Van Scheveningen naar Oss

Het tijdelijke Zuiderstrandtheater in Scheveningen gaat een tweede, permanente gebruiksfase tegemoet als grote zaal van het vernieuwde theater De Lievekamp in Oss. In februari is Lcp-circulair, een samenwerking van cepezedprojects en Lagemaat, gestart met de demontage van het theater achter de duinen. Ondertussen ontwerpt architectenbureau cepezed, samen met Aronsohn, Nelissen en PBTA, aan een toekomstbestendig theater in Oss, met hergebruik van de bouwelementen uit Scheveningen.

Het Zuiderstrandtheater is in het najaar 2014 in gebruik genomen als voorlopige huisvesting voor het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag. Het tijdelijk onderkomen was nodig, omdat de dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater, de vaste verblijfplaatsen van de gezelschappen aan het Spuiplein in het centrum van Den Haag plaats moesten maken voor het omvangrijke multifunctionele cultuurcomplex Amare. Sinds het najaar van 2021 is Amare operationeel en daarmee is het Zuiderstrandtheater in Scheveningen overbodig geworden.

Zo is ’t ook altijd bedoeld. Het architectencollectief Thijs Mauve Architectuur, Groenland Architecten en Atelier Wouter Hilhorst heeft het gebouw in opdracht van de gemeente Den Haag ontworpen voor een gelimiteerde gebruiksperiode van vijf jaar. Om een circulaire ontmanteling van het pand en hergebruik van de onderdelen na vijf jaar te faciliteren, heeft constructeur Aronsohn gekozen voor een staalskelet met kanaalplaatvloeren. De gevels en wanden van de zaal en de toneeltoren zijn opgebouwd uit 250 mm dikke betonpanelen. Hierdoor worden de strenge akoestische eisen gehaald en de broedende vogels in het omliggende duinlandschap niet opgeschrikt door het geluid van de voorstelling.

Het theater bezat een zogeheten Speelhuis van 5.236 m2 met 1.000 zitplaatsen. De toneelvloer was 30m breed en 18 m diep en toegerust met een achtertoneel van 5,5x35 m en erboven, op 20 m hoogte, een rollenzolder. De vloer van orkestbak was beweegbaar. Naast het Speelhuis was in het gebouw nog eens 5.232 m2 kantoorruimte beschikbaar.

Van het leegstaande pand in Scheveningen wordt zo’n 80% van alle materialen, waaronder alle constructie-onderdelen, opnieuw ingezet voor de bouw van de grote zaal van De Lievekamp in Oss. Hiertoe heeft de gemeente Den Haag het gebouw op 16 februari officieel overgedragen aan de gemeente Oss, tijdens een laatste event in het theater, rond circulair bouwen.

Het ontwerp voor het nieuwe theater komt van architectenbureau cepezed dat hiervoor de krachten heeft gebundeld met PBTA, Nelissen en oorspronkelijk constructeur Aronsohn. De demontage in Scheveningen, het transport en de remontage in Oss berusten bij Lcp-circulair, een combinatie van circulair sloper Lagemaat en circulair ontwikkelaar cepezedprojects.

Oplevering van de nieuwe zaal in Oss is voorzien voor eind 2025. De plek van het Zuiderstrandtheater is gereserveerd voor woningbouw, als onderdeel van de herontwikkeling van havengebied Norfolk.

Zuiderstrandtheater is niet het eerste en enige circulaire project van cepezed en cepezedprojects. Zo tekenden de bureaus eerder voor de welbekende Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, die op dit moment in Enschede wordt herbouwd als bedrijfsverzamelgebouw en voor het ontwerp van PI Scheveningen, een nieuw, semi-permanent zorgcentrum op het (omsloten) terrein van de Penitentiaire Inrichting in het Haagse stadsdeel aan zee.

Projectgegevens:

Locaties: huidig: Houtrustweg, Scheveningen, toekomstig: Raadhuislaan, Oss • Omvang bestaand gebouw: 5.236 m2 • Oplevering bestaand gebouw: 2014 • Verwachte oplevering remontage: eind 2025 • Start demontage: februari 2023 • Opdracht herbouw: gemeente Oss • Ontwerp herbouw: architectenbureau cepezed • Constructief advies: Aronsohn • Theater-bouwadvies: PBTA • Advies bouwfysica en duurzaamheid: Nelissen Ingenieursbureau • Projectontwikkeling en hoofduitvoering: Lcp-circulair (Lagemaat en cepezedprojects) • Ontwerp bestaand gebouw: Thijs Mauve Architectuur, Groenland Architecten, Atelier Wouter Hilhorst i.s.m. DVP Planontwikkeling • video overdracht Zuiderstandtheater (cepezed, YouTube, februari 2023) • Foto’s: Musical Web, Sjoerd van der Hucht, Gemeente Den Haag en Lcp • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), maart 2023