Verdiepingbouw • Energiezuinige, comfortabele en brandveilige verdiepingbouw
In module 8 wordt aandacht besteed aan enkele belangrijke aspecten van verdiepingbouw: bouwfysica en installaties en brandveiligheid. Architect Joost Vos (Benthem Crouwel Architects) toont hoe ontwerpuitgangspunten de systeem- en materiaalkeuze bepalen aan de hand van voorbeeldprojecten in staal, hergebruikt staal, hout en beton.
In module 8 wordt aandacht besteed aan enkele belangrijke aspecten van verdiepingbouw: bouwfysica en installaties en brandveiligheid. Architect Joost Vos (Benthem Crouwel Architects) toont hoe ontwerpuitgangspunten de systeem- en materiaalkeuze bepalen aan de hand van voorbeeldprojecten in staal, hergebruikt staal, hout en beton.
Startdatum
Verdiepingbouw
Klassikaal
Page content
Inhoud module 8 Energiezuinige, comfortabele en brandveilige verdiepingbouw
Module 8 besteedt aandacht aan enkele belangrijke bouwtechnische aspecten van verdiepingbouw. Bij alle bouwwerken, en met name bij gebouwen, is de constructieve vormgeving slechts één aspect. Het gebouw moet o.a. ook energiezuinig, comfortabel en brandveilig zijn. Daarvoor moet de constructeur samenwerken met andere specialisten, zoals de bouwfysicus, de installatie-adviseur en de adviseur brandveiligheid.
In module 8 presenteren twee adviseurs de ontwerpopgave meerlaagse utiliteitsbouw vanuit hun specialisme en wijzen zij op de specifieke aandachtspunten voor de constructeur. Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup) en Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) hebben beiden veel ervaring met (thermisch) lichte, stalen gebouwen. Hun voordrachten zijn doorspekt met door hen zelf ontworpen praktijkvoorbeelden.
Al deze aspecten komen samen in het architectonisch en bouwtechnisch ontwerp waarvoor het architectenbureau meestal verantwoordelijk is. Joost Vos (Benthem Crouwel Architecten) put uit zijn rijke ervaring als architectonisch ontwerper van verdiepinggebouwen voor een derde lezing tijdens deze module. Daarin vertelt hij aan de hand van eigen voorbeeldprojecten welke afwegingen door de architect worden gemaakt bij het ontwerp en bij de keuze voor een constructief systeem. Tijdens de cursusmodule op 10 juni in de avond zullen Filique Nijenmanting en Joost Vos live én online optreden. Op 24 juni geeft Ralph Hamerlinck online les.
Voor cursisten die zowel de middag- als de avondmodule bijwonen
18:00
Ontvangst met koffie en thee
Voor cursisten die uitsluitend de avondmodule bijwonen
18:30
Welkomstwoord, introductie en kennismaking met de deelnemers
Mic Barendsz (Bouwen met Staal)
18:35
Module 8a: Energiezuinige en comfortabele verdiepingbouw
Één onderdeel van duurzaam bouwen is de energieprestatie. Deze wordt uitgedrukt in eisen voor bijna-energieneutrale gebouwen (BENG). Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden aspecten als thermische isolatie, koudebruggen en thermische massa uitgelegd. Er wordt gewezen op de aandachtspunten voor de constructeur.
Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup)
19:40
Korte pauze
19:50
Module 8b: Inspiratielezing architect
Bij verdiepingbouw zijn de opdrachtgever en met name de architect leidend in de materiaalkeuze. Welke afwegingen worden door het architectenbureau gemaakt bij de keuze voor een constructief systeem en de materiaalkeuze? In veel gevallen zijn dit combinaties van materialen en systemen. Bij de keuze spelen bepaalde ontwerpuitgangspunten en ontwerpkeuzes zoals het klimaat- en brandveiligheidsconcept een grote rol. Joost Vos toont dit aan de hand van een aantal voorbeeldprojecten in staal, hergebruikt staal, hout en beton.
Voor meerlaagse utiliteitsbouw gelden hoge brandveiligheidseisen. Ralph Hamerlinck heeft als brandveiligheidsexpert veel ervaring met verdiepingbouw, ook met een stalen draagconstructie, in Nederland. Hij deelt zijn ervaringen specifiek gericht op ontwerpers en (staal)bouwers.
Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck)
Geïnteresseerden in met name de constructieve aspecten van het onderwerp verdiepingbouw, zoals constructief ontwerpers en constructeurs bij constructief adviesbureaus, werkvoorbereiders en projectleiders bij aannemers, constructief adviseurs bij staalbouwers, architecten en bouwkundigen bij architectenbureaus, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten enzovoort.
Niveau
MBO, HBO en WO
Kenniseenheden Constructeursregister
Deelnemers ontvangen per module 2 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister. 20 KE/PE-punten als u alle 10 modules volgt.
Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Verdiepingbouw aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie van het Constructeursregister gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst. Bij deze cursus ontvangen deelnemers tevens een deelnamecertificaat.
Docenten
Docenten van deze module zijn: Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup) en Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck).
Tijdsduur
De avondmodule is van 18.30 u. tot 21.00 u. Inclusief, indien u zowel de middag- als avondmodule bijwoont, een eenvoudige maaltijd. Het webinar is van 16.00 u. tot 17.00 u.
Module 1 is gratis door iedereen online te volgen. De overige modules zijn in de klas bij te wonen of eventueel online door betalende deelnemers. Als u één of meerdere afzonderlijke modules volgt, is de prijs af te lezen uit onderstaande tabel. De prijs voor 9 modules is de prijs voor de volledige cursus.
aantal modules:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
prijs (in €) bedrijfsleden:
310
590
840
1.060
1.260
1.430
1.580
1.700
1.810
prijs (in €) niet-bedrijfsleden:
360
670
960
1.220
1.450
1.650
1.830
1.980
2.110
De deelnemers ontvangen de syllabus met presentaties en aanvullende literatuur. De prijs is inclusief catering maar exclusief BTW. Op deze cursus zijn onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden van toepassing.
Aanmelden
Aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan deze pagina waarna u een automatische notificatie ontvangt (eventueel in de SPAM).
In het veld Opmerkingen svp aangeven:
inkoop-/ordernummers of andere belangrijke informatie t.b.v. de facturatie
eventuele dieetwensen
of u online deelneemt
Pas wanneer de cursus voldoende deelnemers heeft ontvangt u de definitieve bevestiging met alle details.
Aanmelden voor de gehele cursus, dat wil zeggen alle 5 middag+avondmodules, kunt u doen door op de aanmeldbutton te klikken op deze pagina.
Bedrijfsgebouw PB Tec, ontw. en foto: MoederscheimMoonen Architects.
Modules
Deze middag- en avondmodules zijn afzonderlijk te volgen. Module 1 is voor iedereen gratis online te volgen. Voor de overige modules is een vergoeding verschuldigd volgens de tabel onder Kosten en studiemateriaal. Module 10 is uitsluitend klassikaal bij te wonen.
1 Inleiding verdiepingbouw door Ronald Wenting (senior adviseur constructies en associate partner ABT) en Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing)
7 Fabricage en montage van hoogbouw door Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia), Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal) en Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering)