Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Prepainted Metal Trophy

De Prepainted Metal Trophy (enabled by ECCA) is een prijs die aan een studentenproject kan worden toegekend voor een bijzondere toepassing van voorgelakt metaal. Op deze pagina leest u meer over deze award en vindt u een uitgebreide omschrijving van voorgelakt metaal met voorbeelden van bouwkundige toepassingen.

« terug naar Evenementen
Prepainted Metal Trophy

Click here for the English text.

De Prepainted Metal Trophy (enabled by ECCA) kan door de jury worden toegekend aan een bijzondere toepassing van voorgelakt metaal. Deze prijs is opengesteld voor alle studentenprojecten (dus niet uitsluitend meer afstudeerprojecten). Klik hier voor het deelnameformulier in word of pdf. Vul dit formulier in en lever het met je studentenproject in uiterlijk 26 augustus 2023. Op het formulier staat wat de jury minimaal nodig heeft, om het project te kunnen beoordelen.

Wat is voorgelakt metaal (prepainted metal)?

Voorgelakt metaal is metaalplaat (staal of aluminium) met een dikte tussen 0,18 mm en 3 mm. Via een continu proces en in een gecontroleerde omgeving is deze plaat voorzien van een coating met een laagdikte tussen 10 mu en 275 mu. Voor plafonds wordt vaak een plaatdikte van 0,18 mm toegepast. Voor gevelbeplating loopt de plaatdikte uiteen van 0,50 mm tot 1,50 mm. Verschillende typen coatings zijn mogelijk. Veel voorkomende coatings zijn op basis van polyester, PVDF en plastisol.

Wil je méér weten over voorgelakt metaal, ook wel prepainted metal of gecoilcoate metaalplaat genoemd? Kijk dan op de website van de European Coil Coating Association. Daar staan ook veel voorbeelden van toepassingen in gebouwen. Wil je nóg méér weten? Meld je dan aan voor de ECCA Academy. Zo kun je op een ontspannen manier en op momenten dat het je uitkomt, via een modulair systeem van zelfstudie de kennis vergaren en een certificaat behalen.

Wat levert de prijs op?

Aan de Prepainted Metal Trophy is een geldbedrag gekoppeld van € 350 en een oorkonde. Deze extra prijs bij de studentenSTAALprijs wordt gesponsord door ECCA, de European Coil Coating Association. De winnaar van de Prepainted Metal Trophy ontvangt een uitnodiging om als speciale gast zijn of haar project te presenteren op het herfstcongres van ECCA. Dit congres vindt jaarlijks plaats in november in Brussel. Reis- en verblijfskosten worden vergoed.

Een voorbeeld van een toepassing van gecoilcoate staalplaat in de gevel. De Christelijke Scholengemeenschap Het Streek in Ede van LIAG Architecten en bouwadviseurs.

Een voorbeeld van een toepassing van voorgelakt metaal in de gevel en het dak. De schaatsbaan Twente in Enschede van IAA Architecten.

In 2014 won Roel Schiffers (TU Eindhoven) de ECCA-award met het Bachelorproject "Folds". De dunne staalplaten waaruit de vormen met lasertechnieken worden gesneden, lenen zich zeer goed voor de toepassing van voorgelakt metaal.

In 2015 won Jordy Vos (TU Delft) de ECCA-award met zijn afstudeerproject "El estadio de la comunidad". De afstudeerder heeft cassettes ontworpen van voorgelakt wit aluminium voor de dak- en plafondhuid. Niet alleen is voor deze afwerking gekozen om esthetische redenen, maar de witte bekleding houdt ook de zonnewarmte tegen die ter plaatse tot hoge temperaturen kan oplopen.

In 2016 won Martin Beumer (TU Delft) de ECCA-award met het Masterproject "The theatre machine". In het spel van contouren en silhouetten bij de symbiose tussen oud en nieuw spelen de zwart gelakte metalen gevelpanelen een beeldbepalende rol.
Meer...

In 2017 won Frédérique Sanders (TU Delft) de ECCA-award met het Masterproject "SunMotion Roofsystem". Een bijzonder, vernieuwend zonne-energieconcept waarbij voorgelakt metaal een belangrijke esthetische bijdrage levert aan het gebouwontwerp.
Meer...

In 2019 won Daria Safonova (Hogeschool Zeeland) de Prepainted Metal Trophy met het Bachelorproject "Mobius Arena". De gevel van het ijsstadion symboliseert met zijn expressieve ‘golvende’ uitstraling de beweging die in het stadion plaatsvindt en past perfect bij de Mobiusvorm van het stadion.
Meer...

In 2020 won Amber Peters (Academie van Bouwkunst Rotterdam) de Prepainted Metal Trophy met het Masterproject "Terminal 1". De interieurs van de ruimtes van deze vliegveldterminal krijgen betekenis en expressie met verschillende vormen van voorgelakt metaal en andere materialen en texturen.
Meer...

`

In 2021 won Olga Gumienna (TU Delft) de Prepainted Metal Trophy met het Master project "Space of Signal". Vanwege de bijzondere, integrale en intelligente toepassingen van staalplaat in de gevel van de toren, waarbij de verschillende typen plaat en de gekozen kleuren een belangrijke rol spelen.
Meer...

In 2022 won Arda Yildiz (TU Delft) de Prepainted Metal Trophy met het Master project "Ambidextrous Port". Vanwege de onomwonden pret in het ontwerpen met staal in alle delen van het gebouw: ook met voorgelakte metaalplaat in verschillende soorten en vormen in de gevel, het dak en het interieur.
Meer...

 

In 2023 won Hatice Sarikaya (TU Delft) de Prepainted Metal Trophy met het Master project "Hosting binary opposites: A MAF Center in Friedrichshain, Berlin". Een bijzonder werk, met het onrecht van de maatschappij als politieke drijfveer. Met een complex, intrigerend spel tussen verhulling en visualisatie als resultaat.
Meer...