Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Webinar-reeks Digitale innovatie

Digitale innovatie heet de nieuwe reeks maandelijkse webinars waarin Bouwen met Staal samen met deskundigen van bedrijven uit de Nederlandse bouwindustrie de inzet van vernieuwende ontwerptechnieken en -tools in bouwprojecten uit de doeken doet.

« terug naar Evenementen Meld je aan voor dit evenement

Inhoud webinars

Over uiteenlopende onderwerpen, gerelateerd aan staal en het toepassen van staal in de bouw, organiseert Bouwen met Staal webinars. Webinars zijn bijvoorbeeld lezingen, workshops, of colleges, waaraan u via het internet kunt deelnemen. De webinars zijn doorgaans betrekkelijk kort (meestal een half uur, maximaal een uur), laagdrempelig (niet al te specialistisch) en gratis toegankelijk. Daarnaast houdt Bouwen met Staal ook online cursussen, die langer duren (meerdere uren, al of niet verdeeld over meerdere dagen), meer specialistisch zijn en meestal tegen een vergoeding worden aangeboden. De webinars worden uitgezonden via MS Teams. Voorafgaand aan het webinar ontvangt u een mail met link en informatie.

Webinar gemist?

Na uitzending is een webinar terug te kijken via het Youtube-kanaal van Bouwen met Staal. Klik daartoe op de afbeelding of de titel van het webinar van keuze.

Webinar-reeks: Digitale innovatie

De webinars in de reeks Digitale innovatie zijn van relatief korte duur, maar wel iets meer specialistisch van aard dan webinars veelal zijn. Enige voorkennis en -ervaring in 'innovatieve ontwerptechnieken en -tools' is een pré om de overgedragen kennis en inzichten goed te interpreteren en naderhand te kunnen aanwenden in de eigen beroepspraktijk.

Het eerste webinar in de reeks staat voor dinsdagmiddag 14 juli op de rol. Daarna volgt steeds elke maand een nieuw webinar. In elke aflevering duikt Bouwen met Staal samen met een of meerdere gastsprekers van bedrijven uit de Nederlandse bouwindustrie dieper in de state-of-the-art van de nieuwste ontwerptechnieken. In welke mate wordt automatisering toegepast in het huidige ontwerp- en engineeringsproces? En hoe dragen nieuwe ontwerptechnieken bij aan een succesvol verloop en resultaat van een bouwproject? Die vragen staan bij elk webinar Digitale innovatie centraal. De webinars zijn gratis bij te wonen, na aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan deze webpagina.

 

Webinar 1: Computational design met Dynamo, RFEM en Refinery

Arcadis ondergaat in rap tempo een digitale transformatie en steeds meer collega’s omarmen de nieuwe ontwerptools die daarbij horen. Een van die ontwikkelingen richt zich op het mogelijk maken van computational design – het kunnen ontwerpen en analyseren van draagstructuren met behulp van visueel programmeren. 

Maar hoe krijg je computational design breed uitgerold over de werkvloer? En wat hebben Dynamo, RFEM en Refinery daar dan mee te maken? In dit webinar geeft Michael van Telgen antwoord op hoe Arcadis dit vraagstuk aanvliegt.

Programma 14 juli 2020 van 13.00 u. - 13.45 u.

12.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

13.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

13.05

Computational design met Dynamo, RFEM en Refinery

Michael van Telgen is Design Automation specialist en constructeur bij Arcadis Nederland. Hij vertaalt constructieve vraagstukken naar digitale oplossingen en verzorgt de uitrol daarvan op wereldwijd niveau. Met een natuurlijke drive om nieuwe tools toegankelijk te maken voor iedere collega is hij effectief in het inbrengen en promoten van opkomende technieken.

Klik hier om de opname van dit webinar om het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal te bekijken.

Michael van Telgen (Arcadis)

13.30

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

14.00

Uiterlijk einde

 

  

 

Webinar 2: Parametrisch ontwerpen – van klein naar groot

'If we do all of our exploring within our heads, we tend to be limited by what we already know', aldus Tristram Carfrae, Arup Fellow, Deputy Chair en leider van Arup-ontwerpteam voor de Sagrada Familia in Barcelona.

Met behulp van parametrisch ontwerpen kunnen we met algoritmes een ontwerp genereren, de ontwerpruimte verkennen, oplossingen zoeken die we normaliter vaak niet bedenken en dit tevens allemaal beoordelen. Met als resultaat een efficiënter ontwerpproces en een ontwerp van hoge kwaliteit.

Arup ontwerpt voor een duurzame toekomst. ‘We shape a better world’. Binnen Arup krijgt iedereen de ruimte om op een inventieve manier na te denken over duurzame oplossingen. Met de inzet van geavanceerde digitale technologieën, zoals parametrisch ontwerpen, heeft het bureau wereldwijd al de meest uiteenlopende, geslaagde projecten opgeleverd.

Tijdens het webinar haalt Rick Titulaer (Arup Amsterdam) verschillende van deze projecten over het voetlicht, ter illustratie van de waarde van parametrisch ontwerpen. Van kleinere projecten zoals kunstwerken (openbaar kunstbezit) tot omvangrijke stadions of stadsvernieuwingsprojecten.

Programma 27 augustus 2020 van 13.00 u. - 13.45 u.

12.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

13.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

13.05

Parametrisch ontwerpen - van klein naar groot

Rick Titulaer is constructeur en parametrisch ontwerper bij Arup Amsterdam. Hij houdt van complexe en uitdagende projecten waar hij zijn digitale en analytische vaardigheden kan toepassen bij het zoeken naar de beste oplossing. Buiten de uitdagende projecten waar hij aan meewerkt, is hij ook verantwoordelijk voor het Grasshopper Curriculum binnen Arup Europa. Hij geeft training in verschillende kantoren binnen Europa, om zo de digitale transformatie te versnellen.

Klik hier om de opname van dit webinar om het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal te bekijken.

Rick Titulaer (Arup)

13.40

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

14.00

Uiterlijk einde

 

Webinar 3: Digitaal van ontwerp tot oplevering

'Bijna alles wat Octatube doet is maatwerk en soms nog nooit eerder gedaan. Fabriek en kantoor liggen naast elkaar en dat is niet voor niets: projecten worden van ontwerp tot realisatie in eigen beheer uitgevoerd (‘Design & Build’).

Digitale innovaties krijgen in dit proces een steeds grotere rol. Van automatisering van ontwerptekeningen naar productietekeningen (volgens een ‘file-to-factory’ principe), een automatisering onder de naam ‘een glasberekening in één uur’ (onafhankelijk van vorm, opbouw en belastingsituatie) tot het steeds vaker werken met en scripten in Grasshopper.

In het gehele proces worden zo de verschillende disciplines verweven om tot een optimaal ontwerp te komen. Joey Janssen illustreert aan de hand van verschillende Octatube projecten wat de toegevoegde waarde van digitale innovaties is, van ontwerp tot oplevering.

Programma 24 september 2020 van 15.00 u. - 15.45 u.

14.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

15.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

15.05

Digitaal van ontwerp tot oplevering

Joey Janssen is constructeur bij Octatube in Delft. Onderdeel zijn van een ‘Design & Build’ bedrijf als Octatube betekent: betrokken zijn bij een project vanaf het eerste ontwerp tot de laatste verbinding op de bouw. Hij doet naast de globale constructieve berekeningen ook de detailberekeningen, waar voor hem in Grasshopper een mooie basis gevormd kan worden met behulp van een parametrisch ontwerp.  Zo kan hij naast de terugkoppelingen van de architect ook de terugkoppelingen uit de eigen detailleerfase eenvoudig verwerken en het effect daarvan beoordelen.

Klik hier om de opname van dit webinar om het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal te bekijken.

Joey Jansen (Octatube)

15.30

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

16.00

Uiterlijk einde

 

Webinar 4: Parametrisch ontwerpen is geschikt voor iedereen!

De volgende generatie parametrisch ontwerpen maakt parametrisch ontwerpen geschikt voor iedereen. Iedereen kan eenvoudig Excel, Dynamo of Grasshopper leren om parametrische modellen te maken van berekeningen of producten.

Met de volgende generatie van parametrisch ontwerpen kun je deze eenvoudig ontsluiten op de cloud om bv. een (sales)configurator op een website te maken, een klantportaal vorm te geven waar de klant direct inzicht krijgt in berekeningsresultaten of binnen een bedrijf berekeningen te delen. Fabrieken en aannemers gebruiken dit ook om producten mee te configureren en produceren.

Een stap verder is het aanbieden van digitale diensten: parametrische diensten die een extra afzetkanaal bieden voor uw kennis en/of producten.
In de presentatie zal Jeroen Coenders veel voorbeelden hiervan bespreken.

Programma 12 november 2020 van 13.00 u. - 13.45 u.

12.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

13.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

13.05

Parametrisch ontwerpen is geschikt voor iedereen!

Jeroen Coenders is geen onbekende in de parametrische wereld: reeds 20 jaar gebruikt hij geavanceerde computation technieken zoals parametrisch ontwerpen en optimalisatie om gebouwen en infrastructurele projecten tot stand te brengen. Zo heeft hij bijvoorbeeld in zijn vorige rol bij Arup in Amsterdam de constructie van hoogste TV toren ter wereld in Guangzhou gegenereerd met eigen ontwikkelde parametrische software en heeft hij het constructieve team voor Arnhem Centraal geleid.

Nu ontwikkelt Jeroen met Anke Rolvink en het team van het bedrijf White Lioness technologies het volgende generatie platform voor parametrisch ontwerpen, Packhunt.io (http://www.packhunt.io) waarmee je eenvoudig berekeningen kunt automatiseren, configuratoren kan maken of digitale diensten aan anderen kunt aanbieden.

Deze software wordt door een groot scala aan bedrijven, groot en klein, gebruikt om digitale diensten te leveren aan anderen.

Jeroen

Coenders

(White Lioness)

13.30

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

14.00

Uiterlijk einde

 

Webinar 5: Disrupting architecture

Algoritmes, 3D-printers, VR-brillen: het ontwerpen van gebouwde omgeving gebeurt al lang niet meer met alleen pen en papier. Zo ontwerpt Studio RAP de bebouwde omgeving met behulp van algoritmes(computational design) die vervolgens computergestuurd(met behulp van robotarmen) gemaakt kan worden. 

Tijdens dit webinar zal Studio RAP uitgebreid ingaan op deze unieke digitale werkwijze. De onlangs gerealiseerde Grote Zaal van Theater Zuidplein dat met ontwerpalgoritmes is ontworpen en digitaal gefabriceerd, zal uitgebreid toegelicht worden. Evenals het project New Delft Blue, een pionier-project in de historische stad Delft dat de wereldberoemde decoratieve kwaliteiten van Delfts Blauw porselein herinterpreteert door 3d-keramiek-printen, computational design en glazuur-vakmanschap te combineren.

 

Programma 19 november 2020 van 13.00 u. - 13.45 u.

12.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

13.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

13.05

Disrupting architecture

Wessel van Beerendonk is co-founder van Studio RAP & RAP Technologies. Hij studeerde cum laude af als architect aan de TUDelft en startte direct daarna in 2015 met Lucas ter Hall en Leon Spikker Studio RAP. 
RAP Technologies is de technologische spin-off van Studio RAP en ontwikkeld industriële 3d-printsoftware die maakbedrijven wereldwijd in staat stelt om grootschalige producten te 3d-printen binnen een volledige digitale supply chain. 

Wessel van Beerendonk

(Studio Rap)

13.30

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

14.00

Uiterlijk einde

 

 

  

Webinar 6: Stop reinventing the wheel and build on an open framework for the AEC industry

Dit webinar zal in het engels worden gegeven.

The Buildings and Habitats object Model (BHoM) is a collaborative computational development project and collective experiment. The key feature of the BHoM is solving interoperability between software.

We want to challenge the way we design and work today. We want technology to be open and accessible for all. And we think that by working together we can solve harder more impactful problems for the world.

We have transformed the way that we structure our code to better reflect the way humans think. We have also designed the user interface to explicitly align with the code running behind it. This results in an environment approachable and familiar for both software developers and designers/architects/engineers. This also means our code is very honestly and transparently exposed to the user. The framework can be accessed through Grasshopper, Dynamo and Excel. Allowing you to parametrically control your favourite software.

Programma 21 januari 2021 van 13.00 u. - 13.45 u.

12.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

13.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

13.05

Stop reinventing the wheel and build on an open framework for the AEC industry

Martin received a master’s degree in architecture from Universitat Internacional de Catalunya with a focus on biomimetics as a foundation for Design Systems. Later receiving an engineering degree from the University of Alborg with a focus on design patterns and optimisation in relation to Computational Morphongenesis. Main interests include interfacing modelling and analysis software for performance-based design; specifically using genetic algorithms and other optimisation techniques such as dynamic relaxation. Martin also have a keen interest and experience with workflow optimisation and data coordination across stakeholders and disciplines involved in the design of the built environment.

With extensive software experience in several programming languages including C#, Python and JavaScript, Martin has developed software across a number of fields, from advanced analysis tools used in Multi-Objective Optimisation and free-form structures, to intuitive and easy to use tools for the assessment of sustainability criteria in the built environment. Martin has experience with Computational Design support on major projects internationally, including: Expo2020 Sustainability pavilion, UAE; Museum of the Future, UAE; European Spallation Source, Sweden, Jewel Changi Airport, Singapore.

Martin Henriksen

(Buro Happold)

13.30

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

14.00

Uiterlijk einde

 

 

 

Webinar 7: Is de ingenieur van de toekomst ook een softwareontwikkelaar?

Al jaren zijn talloze voorbeelden online te vinden van mensen die laten zien hoe parametrisch modelleren wordt toegepast. Betekent dit dat we al zijn aangekomen bij de maximale adoptie, zitten we er midden in of blijft dit uit? 

Misschien ligt de uitdaging van snellere adoptie van parametrisch ontwerpen ergens anders? Wat zijn de voorwaarden om dit wel te realiseren? Hebben we wel de juiste technologie voorhanden?

Als je een ingenieur vraagt om de belangrijkste technologische ontwikkelingen te benoemen binnen zijn of haar vakgebied dan spreekt hij of zij snel over termen als Parametrisch Ontwerpen, Generative Design, Design Automation, Engineering Automation, BIM, Digital Twin, IoT, ML en AI.

Wat bijna altijd ontbreekt in dit landschap is het: “applicatie ontwikkelplatform”. Deze technologie is al volledig geadopteerd in o.a. de retail, zorg, financiële en verzekeringssector. De zogenaamde “citizen developer” maakt op het platform applicaties die door vele anderen worden gebruikt binnen en buiten de organisatie. Dit wordt ook omschreven als de “democratisering van technologie”.

In de presentatie delen wij hoe de ingenieur deze rol gaat vervullen. Wij laten zien hoe ingenieurs zelf software ontwikkelen zonder ontwikkelaar te zijn. Wij laten zien hoe je met slechts één á twee ingenieurs professionele applicaties kunt ontwikkelen met tientallen tot duizenden gebruikers.

Cases zullen zich richten op parametrisch ontwerpen.  

 

Programma 18 februari 2021 van 13.00 u. - 13.45 u.

12.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

13.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

13.05

Is de ingenieur van de toekomst ook een softwareontwikkelaar

Robert-Jan is applicatie ontwikkelaar bij VIKTOR. Zijn interesses liggen op het vlak waar waar no-code (visueel programmeren) en code elkaar ontmoeten. Met een sterke Grasshopper, Dynamo en Python achtergond is hij betrokken bij applicatie ontwikkel projecten voor parametrische ontwerptools van stalen frame constructies tot woningen. 

Robert-Jan
Lub

(Viktor)

13.30

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

14.00

Uiterlijk einde

 

 

 

Webinar 8: ARCHITECTURE SHAPES PERFORMANCE

 

Dit webinar zal in het engels worden gegeven.

ZJA is an international architectural firm, headquartered in Amsterdam, the Netherlands, and founded in 1990. ZJA is an optimistic team, using an innovative signature to translate often complex assignments into unexpected solutions with added value. ZJA, as a practice has always been keen in redefining the relationship of architecture to engineering and production. They have been big advocates of cross-disciplinary collaborations to achieve outstanding levels of innovation – architecture that is technologically advanced, sustainable, and beautiful.

The AEC industry is in a state of flux fuelled by transformative shifts in technology and design. New digital capacities are restructuring the organization and hierarchy of design from autonomous processes to collective workflows. Architectural design has become a complex workflow in which geometric, spatial, and technical information is filtered through simulation, analysis, and optimization processes, with the aim to form integrated building information models that can generate an array of output ranging from energy usage to manufacturing instructions.

During the webinar, Anurag Bhattacharya will highlight the value of parametric design workflows and cross-disciplinary collaborations in Vrijheidsmuseum (Groesbeek) and Shaded Dome. Here, ZJA joined forces with Royal HaskoningDHV and Poly-Ned to achieve integration of engineering expertise leading to file-to-factory manufacturing capabilities. 

 

Programma 18 maart 2021 van 13.00 u. - 13.45 u.

12.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

13.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

13.05

Architecture shapes performance

Anurag Bhattacharya grew up in India and qualified as an architect at NIT Trichy (India) and TU Delft (Netherlands). Anurag received his master’s degree in architecture from Delft University of Technology with a focus on performance driven computational techniques operating on the intersection of information, environmental design, user behavior, architecture, and computer aided manufacturing domains. He is a registered architect in Netherlands and India, as well as a chartered member of the RIBA UK.

Anurag is currently associated as an architect and design coordinator with Amsterdam based ZJA where he contributes to projects ranging from large-size complex infrastructure, stations, bridges, sports, and leisure related projects. He has been involved in various projects with particular focus on the implementation on emerging technologies in design, computation, and fabrication. His research interests include crowd-pedestrian simulation technologies, thermal performance and wind optimization strategies using CFD analysis. He also engages in active research efforts and knowledge sharing within ZJA.

Anurag Bhattacharya

(ZJA)

13.30

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

14.00

Uiterlijk einde

 

Webinar 9: Royal HaskoningDHV

Tekst over de inhoud van het webinar zal binnenkort worden toegevoegd.

 

Programma 26 mei 2021 van 13.00 u. - 13.45 u.

12.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

13.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

13.05

Tekst over sprekers zal binnenkort worden toegevoegd

Gijs Joosen & Bram Hekker

(RHDHV)

13.30

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

14.00

Uiterlijk einde

Aanmelden voor gratis deelname

Deelname aan de webinars Digitale Innovatie is gratis. Voor deelname aan een webinar moet u zich uiterlijk een dag voor dit webinar aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan op deze pagina. Op de ochtend van het webinar ontvangt u een e-mail met link naar het webinar. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst.

Volgende webinars

In de webinar-reeks wil Bouwen met Staal de komende maanden steeds elke maand een webinar organiseren. Heb je interesse om als gastspreker bij te dragen aan zo'n webinar of heb je een idee voor een nieuw onderwerp, neem contact op met Rayaan Ajouz (rayaan@bouwenmetstaal.nl).

Cursus Parametrisch ontwerpen

Wil je meer weten over parametrisch ontwerpen? Dan Bouwen met Staal heeft een cursus voor je. Meer informatie vind je op de webpagina met alle cursussen van Bouwen met Staal. De volgende cursus Parametrisch ontwerpen is de derde editie en vindt plaats in september en oktober 2020.