Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Webinar-reeks Digitale innovatie

Digitale innovatie heet de nieuwe reeks maandelijkse webinars waarin Bouwen met Staal samen met deskundigen van bedrijven uit de Nederlandse bouwindustrie de inzet van vernieuwende ontwerptechnieken en -tools in bouwprojecten uit de doeken doet.

« terug naar Evenementen Meld je aan voor dit evenement

Inhoud webinars

Over uiteenlopende onderwerpen, gerelateerd aan staal en het toepassen van staal in de bouw, organiseert Bouwen met Staal webinars. Webinars zijn bijvoorbeeld lezingen, workshops, of colleges, waaraan u via het internet kunt deelnemen. De webinars zijn doorgaans betrekkelijk kort (meestal een half uur, maximaal een uur), laagdrempelig (niet al te specialistisch) en gratis toegankelijk. Daarnaast houdt Bouwen met Staal ook online cursussen, die langer duren (meerdere uren, al of niet verdeeld over meerdere dagen), meer specialistisch zijn en meestal tegen een vergoeding worden aangeboden. De webinars worden uitgezonden via MS Teams. Voorafgaand aan het webinar ontvangt u een mail met link en informatie.

Webinar gemist?

Na uitzending is een webinar terug te kijken via het Youtube-kanaal van Bouwen met Staal. Klik daartoe op de afbeelding of de titel van het webinar van keuze.

Webinar-reeks: Digitale innovatie

De webinars in de reeks Digitale innovatie zijn van relatief korte duur, maar wel iets meer specialistisch van aard dan webinars veelal zijn. Enige voorkennis en -ervaring in 'innovatieve ontwerptechnieken en -tools' is een pré om de overgedragen kennis en inzichten goed te interpreteren en naderhand te kunnen aanwenden in de eigen beroepspraktijk.

Het eerste webinar in de reeks staat voor dinsdagmiddag 14 juli op de rol. Daarna volgt steeds elke maand een nieuw webinar. In elke aflevering duikt Bouwen met Staal samen met een of meerdere gastsprekers van bedrijven uit de Nederlandse bouwindustrie dieper in de state-of-the-art van de nieuwste ontwerptechnieken. In welke mate wordt automatisering toegepast in het huidige ontwerp- en engineeringsproces? En hoe dragen nieuwe ontwerptechnieken bij aan een succesvol verloop en resultaat van een bouwproject? Die vragen staan bij elk webinar Digitale innovatie centraal. De webinars zijn gratis bij te wonen, na aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan deze webpagina.

 

Webinar 1: Computational design met Dynamo, RFEM en Refinery

Arcadis ondergaat in rap tempo een digitale transformatie en steeds meer collega’s omarmen de nieuwe ontwerptools die daarbij horen. Een van die ontwikkelingen richt zich op het mogelijk maken van computational design – het kunnen ontwerpen en analyseren van draagstructuren met behulp van visueel programmeren. 

Maar hoe krijg je computational design breed uitgerold over de werkvloer? En wat hebben Dynamo, RFEM en Refinery daar dan mee te maken? In dit webinar geeft Michael van Telgen antwoord op hoe Arcadis dit vraagstuk aanvliegt.

Programma 14 juli 2020 van 13.00 u. - 13.45 u.

12.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

13.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

13.05

Computational design met Dynamo, RFEM en Refinery

Michael van Telgen is Design Automation specialist en constructeur bij Arcadis Nederland. Hij vertaalt constructieve vraagstukken naar digitale oplossingen en verzorgt de uitrol daarvan op wereldwijd niveau. Met een natuurlijke drive om nieuwe tools toegankelijk te maken voor iedere collega is hij effectief in het inbrengen en promoten van opkomende technieken.

Klik hier om de opname van dit webinar om het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal te bekijken.

Michael van Telgen (Arcadis)

13.30

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

14.00

Uiterlijk einde

 

  

 

Webinar 2: Parametrisch ontwerpen – van klein naar groot

'If we do all of our exploring within our heads, we tend to be limited by what we already know', aldus Tristram Carfrae, Arup Fellow, Deputy Chair en leider van Arup-ontwerpteam voor de Sagrada Familia in Barcelona.

Met behulp van parametrisch ontwerpen kunnen we met algoritmes een ontwerp genereren, de ontwerpruimte verkennen, oplossingen zoeken die we normaliter vaak niet bedenken en dit tevens allemaal beoordelen. Met als resultaat een efficiënter ontwerpproces en een ontwerp van hoge kwaliteit.

Arup ontwerpt voor een duurzame toekomst. ‘We shape a better world’. Binnen Arup krijgt iedereen de ruimte om op een inventieve manier na te denken over duurzame oplossingen. Met de inzet van geavanceerde digitale technologieën, zoals parametrisch ontwerpen, heeft het bureau wereldwijd al de meest uiteenlopende, geslaagde projecten opgeleverd.

Tijdens het webinar haalt Rick Titulaer (Arup Amsterdam) verschillende van deze projecten over het voetlicht, ter illustratie van de waarde van parametrisch ontwerpen. Van kleinere projecten zoals kunstwerken (openbaar kunstbezit) tot omvangrijke stadions of stadsvernieuwingsprojecten.

Programma 27 augustus 2020 van 13.00 u. - 13.45 u.

12.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

13.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

13.05

Parametrisch ontwerpen - van klein naar groot

Rick Titulaer is constructeur en parametrisch ontwerper bij Arup Amsterdam. Hij houdt van complexe en uitdagende projecten waar hij zijn digitale en analytische vaardigheden kan toepassen bij het zoeken naar de beste oplossing. Buiten de uitdagende projecten waar hij aan meewerkt, is hij ook verantwoordelijk voor het Grasshopper Curriculum binnen Arup Europa. Hij geeft training in verschillende kantoren binnen Europa, om zo de digitale transformatie te versnellen.

Klik hier om de opname van dit webinar om het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal te bekijken.

Rick Titulaer (Arup)

13.40

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

14.00

Uiterlijk einde

 

Webinar 3: Digitaal van ontwerp tot oplevering

'Bijna alles wat Octatube doet is maatwerk en soms nog nooit eerder gedaan. Fabriek en kantoor liggen naast elkaar en dat is niet voor niets: projecten worden van ontwerp tot realisatie in eigen beheer uitgevoerd (‘Design & Build’).

Digitale innovaties krijgen in dit proces een steeds grotere rol. Van automatisering van ontwerptekeningen naar productietekeningen (volgens een ‘file-to-factory’ principe), een automatisering onder de naam ‘een glasberekening in één uur’ (onafhankelijk van vorm, opbouw en belastingsituatie) tot het steeds vaker werken met en scripten in Grasshopper.

In het gehele proces worden zo de verschillende disciplines verweven om tot een optimaal ontwerp te komen. Joey Janssen illustreert aan de hand van verschillende Octatube projecten wat de toegevoegde waarde van digitale innovaties is, van ontwerp tot oplevering.

Programma 24 september 2020 van 15.00 u. - 15.45 u.

14.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

15.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

15.05

Digitaal van ontwerp tot oplevering

Joey Janssen is constructeur bij Octatube in Delft. Onderdeel zijn van een ‘Design & Build’ bedrijf als Octatube betekent: betrokken zijn bij een project vanaf het eerste ontwerp tot de laatste verbinding op de bouw. Hij doet naast de globale constructieve berekeningen ook de detailberekeningen, waar voor hem in Grasshopper een mooie basis gevormd kan worden met behulp van een parametrisch ontwerp.  Zo kan hij naast de terugkoppelingen van de architect ook de terugkoppelingen uit de eigen detailleerfase eenvoudig verwerken en het effect daarvan beoordelen.

Joey Jansen (Octatube)

15.30

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

16.00

Uiterlijk einde

 

Webinar 4: Parametrisch ontwerpen is geschikt voor iedereen!

De volgende generatie parametrisch ontwerpen maakt parametrisch ontwerpen geschikt voor iedereen. Iedereen kan eenvoudig Excel, Dynamo of Grasshopper leren om parametrische modellen te maken van berekeningen of producten.

Met de volgende generatie van parametrisch ontwerpen kun je deze eenvoudig ontsluiten op de cloud om bv. een (sales)configurator op een website te maken, een klantportaal vorm te geven waar de klant direct inzicht krijgt in berekeningsresultaten of binnen een bedrijf berekeningen te delen. Fabrieken en aannemers gebruiken dit ook om producten mee te configureren en produceren.

Een stap verder is het aanbieden van digitale diensten: parametrische diensten die een extra afzetkanaal bieden voor uw kennis en/of producten.
In de presentatie zal Jeroen Coenders veel voorbeelden hiervan bespreken.

Programma 22 oktober 2020 van 13.00 u. - 13.45 u.

12.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

13.00

Welkomstwoord en introductie

Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal)

13.05

Parametrisch ontwerpen is geschikt voor iedereen!

Jeroen Coenders is geen onbekende in de parametrische wereld: reeds 20 jaar gebruikt hij geavanceerde computation technieken zoals parametrisch ontwerpen en optimalisatie om gebouwen en infrastructurele projecten tot stand te brengen. Zo heeft hij bijvoorbeeld in zijn vorige rol bij Arup in Amsterdam de constructie van hoogste TV toren ter wereld in Guangzhou gegenereerd met eigen ontwikkelde parametrische software en heeft hij het constructieve team voor Arnhem Centraal geleid.

Nu ontwikkelt Jeroen met Anke Rolvink en het team van het bedrijf White Lioness technologies het volgende generatie platform voor parametrisch ontwerpen, Packhunt.io (http://www.packhunt.io) waarmee je eenvoudig berekeningen kunt automatiseren, configuratoren kan maken of digitale diensten aan anderen kunt aanbieden.

Deze software wordt door een groot scala aan bedrijven, groot en klein, gebruikt om digitale diensten te leveren aan anderen.

Jeroen

Coenders

(White Lioness)

13.30

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

14.00

Uiterlijk einde

 

Aanmelden voor gratis deelname

Deelname aan de webinars Digitale Innovatie is gratis. Voor deelname aan een webinar moet u zich uiterlijk een dag voor dit webinar aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan op deze pagina. Op de ochtend van het webinar ontvangt u een e-mail met link naar het webinar. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst.

Volgende webinars

In de webinar-reeks wil Bouwen met Staal de komende maanden steeds elke maand een webinar organiseren. Heb je interesse om als gastspreker bij te dragen aan zo'n webinar of heb je een idee voor een nieuw onderwerp, neem contact op met Rayaan Ajouz (rayaan@bouwenmetstaal.nl).

Cursus Parametrisch ontwerpen

Wil je meer weten over parametrisch ontwerpen? Dan Bouwen met Staal heeft een cursus voor je. Meer informatie vind je op de webpagina met alle cursussen van Bouwen met Staal. De volgende cursus Parametrisch ontwerpen is de derde editie en vindt plaats in september en oktober 2020.