Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Masterclass Vermoeiing

Op 26 januari 2022 organiseren Rijkswaterstaat en TNO vanuit het Platform Stalen Bruggen in samenwerking met Bouwen met Staal de masterclass over het onderwerp ‘Vermoeiing van stalen bruggen’.

« terug naar Masterclasses

Masterclass 26 januari 2022

Deze masterclass heeft plaatsgevonden.

Vermoeiing van stalen bruggen: analyse en achtergrond

Op 26 januari 2022 organiseren Rijkswaterstaat en TNO vanuit het Platform Stalen Bruggen in samenwerking met Bouwen met Staal de masterclass over het onderwerp ‘Vermoeiing van stalen bruggen’. Tijdens de masterclass wordt ingegaan op de berekeningsmethoden en achtergronden van vermoeiing van orthotrope rijdekken en hoofddraagconstructies van stalen bruggen. Er is speciale aandacht voor de aanpassingen in de regelgeving die afgelopen jaren zijn doorgevoerd en ook komend jaar zullen worden geïmplementeerd (NEN 8703, NEN EN 1993, prTS 1993-1-901). 

Docenten Prof. Dr. Ir. Johan Maljaars, Dr. Ir. Richard Pijpers, Ir. Stefan Verdenius en Ir. Sjoerd Hengeveld (allen TNO) geven tijdens deze masterclass presentaties en praktische (reken-)voorbeelden.

Afb.: Platform stalen bruggen.

Inhoud

Tijdens de masterclass komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Inleiding
  Vermoeiingsschade in de praktijk, achtergrond van S-N curven, berekeningen met S-N curven.
 • Analyse nieuwbouw constructies
  De wijzigingen in de nieuwe Eurocode, EN1993-1-9.
 • Analyse bestaande constructies
  De basisbeginselen van breukmechanica, restlevensduur na inspecties, voorbeelden van berekeningen en toepassingen.
 • Spanningsanalyse
  Bepalen relevante spanningen en krachten, nominale vs. hot-spot spanningen, eindige-elementenmodellen met staafelementen, schaalelementen en volume-elementen.
 • Orthotrope rijdekken
  Classificaties van details in orthotrope rijdekken, ontwerp en berekening van orthotrope rijdekken voor nieuwe bruggen en voor vervanging van bestaande bruggen.

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen voor het volgen van deze masterclass 3 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister.

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor constructeurs met enige ervaring op het gebied van vermoeiing, vermoeiingsberekeningen en -normen. De masterclass wordt in het Nederlands gegeven.

Datum

26 januari 2022 van 13.00 - 20.00 u.

Locatie

TU Delft, collegezaal E van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (gebouw 23). Daarnaast is de masterclass online te volgen. De link hiervoor wordt maandag 24 januari aan de deelnemers toegestuurd.

Kosten

Voor bedrijfsleden van Bouwen met Staal bedragen de kosten €450,- (excl. btw) per persoon. Bent u geen bedrijfslid van Bouwen met Staal dan zijn de kosten €500,- (excl. btw) per persoon.

Dit bedrag is inclusief lesmateriaal voor de masterclass, koffie/ thee/ fris en een maaltijd.

Annulering

Mocht u uw inschrijving willen annuleren, dan kan dat uitsluitend schriftelijk (post, fax, e-mail). Tot twee weken (14 dagen) voor aanvang van de masterclass betaalt u €55,- (excl. BTW). Wanneer u binnen 14 tot 8 dagen voor aanvang uw inschrijving annuleert, dan wordt 50% van het verschuldigde bedrag in rekening gebracht. 

Als u uw inschrijving annuleert na het verstrekken van de annuleringstermijn, wordt het gehele verschuldigde bedrag in rekening gebracht. U kunt zich altijd laten vervangen door een collega. 

We houden ons aan de op dat moment geldende regels van de rijksoverheid.

Aanmelden

U kunt zich tot en met 23 januari online aanmelden via (deze) website van Bouwen met Staal. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een automatische notificatie van uw aanmelding. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Na 6 januari zullen we starten met de deelnemers een definitieve bevestiging te versturen met details. De factuur volgt per separate e-mail. Geeft u s.v.p. duidelijk de tenaamstelling van de factuur op alsmede het e-mailadres voor facturatie inclusief een eventueel inkoopnummer. Eventuele overige zaken/vragen kunt u aangeven bij ‘Opmerkingen’.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Lisa Swaalf, per mail.