Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Masterclass Vermoeiing 2024

Op woensdag 28 februari 2024 organiseren Rijkswaterstaat en TNO vanuit het Platform Stalen Bruggen in samenwerking met Bouwen met Staal de masterclass over het onderwerp ‘Vermoeiing van stalen bruggen’.

« terug naar Masterclasses

Suurhoffbrug, foto: Thea van den HeuvelAanmelding is gesloten.

 

Masterclass 28 februari 2024

Vermoeiing van stalen bruggen: analyse en achtergrond

Op woensdag 28 februari 2024 organiseren Rijkswaterstaat en TNO vanuit het Platform Stalen Bruggen in samenwerking met Bouwen met Staal de masterclass over het onderwerp ‘Vermoeiing van stalen bruggen’. Tijdens de masterclass wordt ingegaan op de berekeningsmethoden en achtergronden van vermoeiing van orthotrope rijdekken en hoofddraagconstructies van stalen bruggen. Er is speciale aandacht voor de aanpassingen in de regelgeving die afgelopen jaren zijn doorgevoerd en ook komend jaar zullen worden geïmplementeerd (NEN 8703, NEN-EN 1993, Technical Specification). 

Docenten prof. dr. ir. Johan Maljaars, ir. Stefan Verdenius, ir. Sjoerd Hengeveld en ir. Jorrit Rodenburg (allen TNO) geven tijdens deze masterclass presentaties en praktische (reken-)voorbeelden.

Afb.: Platform stalen bruggen.

Daniel W. Hoan Memorial Bridge, WisconsinInhoud

Tijdens de masterclass komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Inleiding
  Vermoeiingsschade in de praktijk, achtergrond van S-N curven, berekeningen met S-N curven.
 • Analyse nieuwbouw constructies
  De wijzigingen in de nieuwe Eurocode, EN1993-1-9.
 • Analyse bestaande constructies
  Belangrijke bepalingen in NEN 8703.
 • Restlevensduur
  De basisbeginselen van breukmechanica, restlevensduur na inspecties, voorbeelden van berekeningen en toepassingen.
 • Spanningsanalyse
  Bepalen relevante spanningen en krachten, nominale vs. hot-spot spanningen, eindige-elementenmodellen met staafelementen, schaalelementen en volume-elementen.
 • Orthotrope rijdekken
  Classificaties van details in orthotrope rijdekken, ontwerp en berekening van orthotrope rijdekken voor nieuwe bruggen en voor vervanging van bestaande bruggen.

Programma

Download de pdf van het programma.

Galecopperbrug, foto: SnowwhiteKenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen voor het volgen van deze masterclass 3 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister.

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor constructeurs met enige ervaring op het gebied van vermoeiing, vermoeiingsberekeningen en -normen. De masterclass wordt in het Nederlands gegeven.

Datum

Woensdag 28 februari 2024 van 13.00 - 20.00 u.

Locatie

TU Delft, Mekelweg 5 in Delft (zie routebeschrijving). Parkeren op het TU-terrein is gratis mogelijk met de QR-code die via een emailbericht aan de deelnemers is verstrekt.

De masterclass wordt gegeven in Collegezaal A van het Technische Universiteit Delft Aula Congrescentrum. Deze ruimte is te vinden op de eerste verdieping, er is bewegwijzering aanwezig in het pand. Bij aankomst kunt u direct naar de zaal. In de zaal vindt de ontvangst plaats en kunt u de presentielijst tekenen.

Kosten

Voor bedrijfsleden van Bouwen met Staal bedragen de kosten €450,- (excl. btw) per persoon. Bent u geen bedrijfslid van Bouwen met Staal dan zijn de kosten €500,- (excl. btw) per persoon.

Dit bedrag is inclusief lesmateriaal voor de masterclass, koffie/thee/fris en een maaltijd.

Amaliabrug, foto: HillebrandAnnulering

Mocht u uw inschrijving willen annuleren, dan kan dat uitsluitend schriftelijk (e-mail of post). Tot twee weken (14 dagen) voor aanvang van de masterclass betaalt u €55,- (excl. BTW). Wanneer u binnen 14 tot 8 dagen voor aanvang uw inschrijving annuleert, dan wordt 50% van het verschuldigde bedrag in rekening gebracht. 

Als u uw inschrijving annuleert na het verstrekken van de annuleringstermijn, wordt het gehele verschuldigde bedrag in rekening gebracht. U kunt zich altijd laten vervangen door een collega. 

We houden ons aan de op dat moment geldende regels van de rijksoverheid.

Aanmelden

U kunt zich tot 23 februari online aanmelden via (deze) website van Bouwen met Staal. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een automatische notificatie van uw aanmelding. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Bij voldoende aanmeldingen ontvangt u een definitieve bevestiging met details over de locatie. De factuur volgt per separate e-mail. Geeft u s.v.p. duidelijk de tenaamstelling van de factuur op alsmede het e-mailadres voor facturatie inclusief een eventueel inkoopnummer. Eventuele overige zake (zoals dieetwensen) en vragen kunt u aangeven in het veld ‘Opmerkingen’ onderaan het inschrijfformulier.

Er is geen maximaal aantal deelnemers meer.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Mirthe Haarman, per e-mail.