Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Projectbezoek Fenixloods II

Op woensdag 8 maart organiseert Bouwen met Staal samen met Infosteel België en de projectpartners van Fenixloods II een projectbezoek aan de Fenixloods II.

« terug naar Projectbezoeken en -webinars

Datum woensdag 8 maart 2023

Duur 13:30 uur – 19:00 uur

Locatie Café Rotterdam, Wilhelminakade 699, 3072 AP Rotterdam

Doelgroepen Architecten, constructeurs. Architecten kunnen de tijd, besteed aan dit webinar, opvoeren als permanente educatie volgens de Wet op de Architectentitel (WAT). Deelnemende registerconstructeurs, -ontwerpers en -toetsers ontvangen 1 KE-punt voor het Constructeursregister.

Beeld: Artist impression MAD Architects

Projectbeschrijving

In 1923 is de 360 meter lange loods San Francisco in gebruikgenomen ten behoeve van de boedelopslag van de Holland-Amerika Lijn. Deze loods, gepositioneerd aan de kade van de Maas op Rotterdam-Katendrecht, was destijds de grootste loods ter wereld. Na schade door bombardementen en een brand werd de loods vanaf 1950 opnieuw gebouwd als 2 loodsen: Fenix I en Fenix II.

In opdracht van Stichting Droom en Daad wordt de bestaande Fenixloods II zorgvuldig gerestaureerd, om als  museum te kunnen gaan dienen. Het museum, dat migratie als centraal thema heeft, komt op de eerste verdieping. Op de begane grond komt een mix van creatief, cultureel en culinair aanbod. Het totale pand beslaat 16.000 m2. De bestaande constructie bestaat uit een betonnen casco met een houten paalfundering. IMd Raadgevende Ingenieurs heeft diverse herberekeningen van de bestaande constructie uitgevoerd, versterkingsvoorstellen uitgewerkt en de constructieve restauratie begeleid.

In het midden van de loods is een grote sparing gemaakt van ca 25-27m2. Op deze plaats is door MAD Architects een  uitzichtplatform ontworpen. Deze zogenoemde Tornado is een dubbele helix trap naar een uitzichtpunt, waarvan men kan genieten van een prachtig uitzicht op de stad. De tornadoconstructie is uitgevoerd als spaceframe van ronde buizen. Dit spaceframe wordt afgewerkt met een roestvast stalen bekleding. In de sparing in de bestaande loods is een tafelconstructie gemaakt waarin de tornado geplaatst wordt. Hiermee wordt de Tornado losgehouden van de bestaande betonconstructie.

Foto: FENIX, Artist impression MAD Architects

Het uitkijkplatform wordt gerealiseerd door grote in twee richtingen uitkragende, stalen liggers. Dit platform wordt horizontaal en verticaal ondersteund door de liftkern. Het dak van de tafelconstructie wordt uitgevoerd met dubbelgekromde glaspanelen. IMd raadgevende Ingenieurs heeft in nauwe samenspraak met MAD Architects, CSM (staalconstructie) en bekledingsleverancier CiG (RVS panelen) het ontwerp en de berekening van de Tornado gemaakt. Hiertoe zijn zeer geavanceerde EEM berekeningen opgesteld en zijn er veel scenario's doorgerekend om tot acceptabel dynamisch gedrag en een robuuste constructie te komen.

Verwachte opening van FENIX met deze spectaculaire constructie is eind 2024. Maar dit voorjaar is een unieke kans voor een staalbouwprojectbezoek :  zowel de spectaculaire buizenstructuur als de eerste delen RVS-afwerking zijn te zien zijn. Voor meer informatie: www.fenix.nl

 

Programma

13.30 uur - Ontvangst met koffie en thee in Café Rotterdam (Wilhelminakade 699, 3072 AP Rotterdam) (Google Maps)

14.00 uur - Welkom en opening - Frank Maatje (Bouwen met Staal) en Bruno Dursin (Infosteel)

14.15 uur - Algemeen kader van het project - Léon Wielaard (Fenix)

14.25 uur - Architectuur - Alessandro Fisalli (MAD Architects)

14.45 uur - Engineering staalconstructie - Karel Terwel (IMd Raadgevende Ingenieurs)

15.15 uur - Productie en montage staalconstructie - Andreas Vermeeren (CSM)

15.45 uur - RVS bekleding van de Tornado - Wybren Jan Terpstra (CiG)

16.15 uur - Lopen naar Fenix

16.30 uur - Rondleiding in groepjes van +/- 15 personen

17.30 uur - Retour naar Café Rotterdam

17.45 uur - Afsluiting met borrel en hapjes bij Café Rotterdam

19.00 uur - Einde

Deelname is gratis aanmelden kan via de aanmeldbutton rechtsboven op deze pagina. Na aanmelding ontvangt u van Bouwen met Staal per e-mail een deelnamebevestiging. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Veiligheid bij het bezoek aan de productie- en gebouwlocatie is het dragen van een veiligheidshelm, -hesje, -schoenen en –bril verplicht. Het is dus nodig om uw eigen uitrusting mee te nemen. Mocht u zelf geen veiligheidsschoenen hebben, verzoeken wij u dit door te geven in het opmerkingsveld van het aanmeldformulier. Vergeet hierbij niet uw schoenmaat door te geven.

 Reis- en parkeerinfo

  • Parkeren (eigen kosten) kunt u het beste in de Q-park garage De Rotterdam. Mocht deze vol zijn dan is garage bij theater Lantaren Venster het dichtst bij, vervolgens bij Hotel New York.
  • De ingang van Dudok Rotterdam/Café Rotterdam is aan de rechterzijde van de Cruiseterminal in het steegje tussen de Cruiseterminal en gebouw De Rotterdam. Via een industriële trap komt u op de 1e etage waar het gevestigd is. U ziet hier het bord Dudok aan de Maas.
  • Bent u slecht ter been dan kunt u gerust even dubbel parkeren om via een lift achter grijze deuren onderaan de trap omhoog te gaan. Voor bediening van deze lift dient u wel kort vooraf te bellen naar 010-2908442.

 Constructeursregister Constructeurs ontvangen 1 KE (kenniseenheid) bij deelname.

 

Organisatie

m.m.v.