Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Webinar Voorgelakte metaalplaat voor daken en gevels

Op vrijdagmiddag 4 december 2020 organiseren ECCA (NL), Federatie Metaalplaat en Bouwen met Staal het webinar Voorgelakte metaalplaat voor daken en gevels. Deelname is gratis.

« terug naar Webinars

U kunt dit webinar terugzien op het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal.

Inhoud en achtergrond

Van alle bedrijfsgebouwen (ofwel hallen) in ons land is zo’n 80% toegerust met gevels van geprofileerde plaat uit voorgelakt metaal. En bij 90% van deze gebouwen liggen ze op het dak. Maar geprofileerde voorgelakte metaalplaten (gemaakt van dunwandig staal of aluminium en ook wel bekend als ‘gecoilcoate’ platen) zijn zeker niet uitsluitend voorbehouden aan de industriële bouw. Vandaag de dag vindt het product ook gemakkelijk zijn weg naar de utiliteitsbouw en woningbouw (en dan zowel bij nieuwbouw als renovatie) en maakt ‘t zelfs opgang in de offshore-industrie.

Niet verwonderlijk, want voorgelakte metaalplaat combineert karakteristieke eigenschappen als sterkte, gering eigen gewicht, snelle en eenvoudige montage, duurzame bescherming tegen weer en wind en gemak in onderhoud met prima bouwfysische presentaties en een scala aan architectonische opties.

Bij de vormgeving van gevels en daken biedt voorgelakte metaalplaat u vrij spel, dankzij de vrijwel ongelimiteerde variaties in profielvormen (gebogen, getoogd, geknikt, …), bewerkingen (perforeren, art punch, embosseren (‘stucco’), lasersnijden of printen van gevel-illustraties) en oppervlaktebehandelingen (verzinken, coaten) met bijbehorend pallet aan kleuren en glansgraden. Daarmee kunt u gevels en dak van uw gebouw een geheel eigen vorm, textuur en kleurstelling meegeven.

Over die onderscheidende architectonische opties van voorgelakte metaalplaat gaat dit (gratis) webinar. Aan de hand van uiteenlopende voorbeeldprojecten passeren profilering, detaillering, coating en kleur de revue. Daarbij krijgt u tevens de aandachtspunten aangereikt voor ontwerp en uitvoering. Ook presenteert het webinar de actuele wetenswaardige ontwikkelingen in en voor het toepassen van voorgelakte metaalplaat, onder meer op het gebied van duurzaamheid (energiezuinigheid en hergebruik), renovatie en productinnovatie.

Wanneer en waar?

Online op vrijdag 4 december 2020 van 13:00–13:45 uur.

Voor wie?

Het webinar Voorgelakte metaalplaat voor daken en gevels is vooral bestemd voor architecten, bouwkundig ontwerpers, gevel- en dakadviseurs en studenten en docenten. Maar zeker ook interessant voor constructeurs, staalbouwers, dak- en gevelmonteurs, applicateurs van coatings en leveranciers van dak- en gevelsystemen en -materialen.

Architecten kunnen de tijd, besteed aan dit webinar, opvoeren als permanente educatie volgens de Wet op de Architectentitel (WAT).

Deelname is gratis.

Door wie?

Bouwen met Staal organiseert dit webinar samen met ECCA (NL) en Federatie Metaalplaat (FDP).

ECCA staat voor de European Coil Coating Association die (sinds 1967) vanuit Brussel opkomt voor de belangen van de coilcoating-industie in Europa. ECCA telt meer dan 120 leden uit 18 Europese landen. De belangenbehartiging in Nederland berust (sinds 1985) bij ECCA NL. • www.prepaintedmetal.eu

De Federatie Metaalplaat (FDP) zorgt voor het ontwikkelen, bundelen, verspreiden en uitwisselen van kennis over (voorgelakte) metaalplaat tussen bedrijven binnen de (metaal)plaatketen, onderzoeksinstellingen en het onderwijs. De kennis betreft vooral nieuwe materialen en productietechnieken. Bij de FDP zijn producteigenaren, producenten van plaat en buis, verwerkers, handelaren, distributeurs en toeleveranciers aangesloten. Daarmee is FDP een ketenorganisatie op het gebied van metaalplaat. • www.fdp.nl

Programma

12:50 Ontvangst in de lobby van MS Teams

13.00 Welkom

Marco Pauw (Bouwen met Staal) & Coen van Gorp (Jack Muller (staal service center, gespecialiseerd in voorgelakt staal) en voorzitter ECCA (NL)

13.05 Inleiding Productie voorgelakte metaalplaat

over o.m. profileren, verzinken en verven/coaten

Egbert Jansen (Federatie Metaalplaat, namens ECCA (NL)

13:10 Inspiratielezing Architectonische toepassingen

over architectonische toepassingen van voorgelakte plaat, dak- en wandsystemen, opbouwsysteem met verschillende profilering, sandwichpanelen, carriersystemen, cassettesystemen

William Borgstein (Tata Steel Europe, namens ECCA (NL) & Marco Pauw (Bouwen met Staal)

Inspiratie-intermezzo: Video-interview met Amber Peters, winnares van de Prepainted Metal Trophy 2020.

Amber spreekt zich uit over haar overwegingen, afwegingen, keuzes en het eindresultaat van Terminal 1, haar gelauwerde stagewerk aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam

13.25 Inspiratielezing Esthetische en duurzame toepassingen

over o.m. de opties van de Transpired Solar Collectors, Carraïne, Dri-Design en bijzondere coatings

William Borgstein & Marco Pauw

13.35 Gelegenheid voor vragen aan / discussie met William Borgstein, Coen van Gorp en Marco Pauw

13.45 Einde

Aanmelden

Deelname aan dit webinar is gratis, na aanmelden. U kunt zich aanmelden via de 'Meld je aan'-button bovenaan op deze pagina. Na aanmelding ontvangt u van Bouwen met Staal per e-mail een deelnamebevestiging. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Op de dag van het webinar ontvangt u van Bouwen met Staal de link voor online deelname.

  • Een overzicht van gehouden en nog komende Bouwen met Staal-webinars vindt u op deze webpagina.
Foto's (v.b.n.b en v.l.n.r.): Distributiecentrum T-Port Logistics Zuid, Almelo (standaard gerolvormd puntprofiel in twee richtingen, gemonteerd met een carrier-systeem) (© Jeroen Verrecht / Architectenbureau Wastiau & Architectenbureau Wil-Ma) • Cube design museum, Kerkrade (Shift architecture urbanism) • Villa Juliana, Leeuwarden (Borren Staalenhoef Architekten) • Bedrijfsgebouw EeStairs, Barneveld (Bronsvoort Blaak Architecten) • Schoolgebouw Het Streek, Ede (LIAG Architecten en adviseurs) • Distributiecentrum Rhenus New Logic III, Tilburg (Heembouw Architecten) • CineMec Leidsche Rijn, Utrecht (DP6 Architectuurstudio, © Ossip van Duivenbode) • OV-terminal, Utrecht (Benthem Crouwel Architects, © Jannes Linders) • Woning Apeldoorn (Courage Architecten) • Amber Peeters • Terminal I (© Amber Peeters) • Bedrijfsgebouw Een Krachtig Koppel, Berkel-Enschot (Équipe, © Rianne Vrijdag) • Bezoekerscentrum ir. D.F. Woudagemaal (Jelle de Jong Architekten) • Appartementen IJburg, Amsterdam (Archipelontwerpers & Vera Yanovstchinsky architecten, © Joch Henselmans).