Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Tata Steel: aanvraag staatssteun en uitstel reorganisatie

De directie van Tata Steel Europe heeft de geplande reorganisatie van de Europese vestigingen van het staalconcern uitgesteld tot 1 juli 2020. Ook gaat de onderneming een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO).

« terug naar Nieuws

Henrik Adam, voorzitter van het bestuur van Tata Steel Europe, heeft het personeel van de verschillende Europese vestigingen onlangs op de hoogte gebracht van het uitstel van de reorganisatie. ‘De Executive Committee van Tata Steel in Europa (TSE) en de Directie van Tata Steel Nederland (TSN) maken gezamenlijk bekend dat zij besloten hebben dat de start van consultatie over de fte-reducties in het transformatie programma in TSN BV is uitgesteld tot na 1 juli 2020, het einde van het eerste kwartaal van het huidige boekjaar. De ontwikkelingen zullen nauwkeurig in de gaten worden gehouden om te beslissen hoe na 1 juli verder te gaan’, aldus de bestuursvoorzitter in een officiële verklaring.

Voor het opschorten van de operatie voert het bedrijf de coronacrisis als reden op. Belangrijke klanten van Tata Steel, vooral in de sectoren bouw en automotive, verminderen hun productie en bestellen daardoor minder staal. Bovendien is bij staalproducenten en (groot)handel wereldwijd al langer sprake van overcapaciteit en grote voorraden. Alleen de vraag naar verpakkingsstaal zwakt niet af. Vooral vanuit de conservenindustrie is grote behoefte aan verpakkingsstaal. Deze industrie heeft haar productie opgeschroefd in reactie op de groeiende vraag naar levensmiddelen in blik. Maar in het algemeen zal de coronacrisis een forse impact hebben op Tata Steel in Europa.

Om werk en inkomen tijdens de crisis te behouden, moet de vestiging in IJmuiden (TSN –Tata Steel Nederland) gebruik gaan maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW). Ook gaat het concern waarschijnlijk een beroep doen op de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) die vanwege de coronacrisis is verruimd. Deze regeling maakt ’t voor ondernemingen gemakkelijker om een banklening of bankgarantie te verkrijgen. Via de GO staat het Ministerie van Economische Zaken voor 50% garant bij bankleningen en -garanties, van minimaal 1,5 miljoen tot maximaal 50 miljoen per onderneming.

Om aanspraak te maken op deze vormen van staatssteun, dient de onderneming (inclusief het personeelsbestand) ondertussen niet te drastisch te veranderen. Zo kan ontslag op grote schaal de kans op financiële hulp aanzienlijk verkleinen.

Aanvankelijk was Tata Steel Europe van plan om ruim 3.000 banen te schrappen, waarvan 1.650 in Nederland. Enkele weken geleden werd dat aantal teruggebracht naar 1.250. Tata Steel heeft overigens al wel alle uitzendkrachten de wacht aangezegd.

  • Foto: Tata Steel Nederland.