Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

The Green House genomineerd voor Nederlandse Bouwprijs 2019

Het circulaire horecapaviljoen The Green House in Utrecht maakt kans op een Nederlandse Bouwprijs 2019.

« terug naar Nieuws

Het circulaire horecapaviljoen The Green House in Utrecht maakt kans op een Nederlandse Bouwprijs 2019. Deze tweejaarlijkse prijs van de gelijknamige stichting De Nederlandse Bouwprijs is bestemd voor gebouwen, civiele werken en bouwmaterialen/-systemen die blijk geven van het onderscheidend vermogen van de Nederlandse bouw. Daarnaast is een Nederlandse Bouwprijs beschikbaar voor ‘Talent met toekomst’.

De inzendingen (ditmaal 70 in totaal) dienen vooral bij te dragen aan maatschappelijke doelen, afgemeten aan het welbekende adagium ‘People, Planet, Profit’. ‘Wat ons opviel is dat circulair ontwerpen en bouwen al flink wordt toegepast’, stelt juryvoorzitter Louise Vet (directeur Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW). Dat blijkt ook uit de nominaties voor de categorie Gebouwen.

Een van de drie kandidaten voor de prijs in deze categorie is The Green House, dat sinds begin april 2018 plaats biedt aan restaurant, keuken, urban farm en vergaderfaciliteiten van cateraar Albron. Dat is voor een periode van maximaal 15 jaar. Daarna kan het gebouw ‘in een handomdraai’ weer uit elkaar, voor hergebruik van het complete gebouw op een andere locatie óf van de bouwdelen in nieuwe projecten. Alle componenten van het gebouw zijn demontabel en remontabel: van de fundering van stelcon platen en legio blokken tot en met het staalskelet, modulair opgezet met gangbare kolommen, liggers en boutverbindingen.

Het jurycommentaar liegt er niet om: ‘Indrukwekkend voorbeeldproject van een integrale aanpak van een circulair gebouw, sociale circulariteit, materialen, energie tot businessmodellen.’ Opvallend vindt de jury dat dit gebouw tot en met de fundering kan worden opgepakt voor recycling of hergebruik. ‘De uitspraak: “We willen circulariteit mainstream maken”, getuigt van lef en ambitie.’

Voor ontwikkeling, bouw en beheer van The Green House tekent R Creators, het samenwerkingsverband van Strukton, Ballast Nedam en Facilicom. De staalconstructies zijn geleverd door Kampstaal staalbouw. De opdracht voor het tijdelijk gebouw komt van het Rijksvastgoedbedrijf, het ontwerp van architectenbureau cepezed.

Voor de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Gebouwen neemt The Green House het op tegen Biosintrum, het biobased kenniscentrum in Ooststellingwerf naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects en Circl, het eveneens circulair paviljoen van ABN AMRO op de Amsterdamse Zuidas, een ontwerp van de Architekten Cie..

Een overzicht van alle genomineerden vindt u hier. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Bouwbeurs, 4 tot en met 8 februari a.s. in de Jaarbeurs in Utrecht.

  • Met het Staalcafé 2019 in The Green House luidt Bouwen met Staal aankomende donderdag 17 januari het nieuwe jaar in. Voor relaties van Bouwen met Staal en andere nieuwsgierigen een prima gelegenheid om nader kennis te maken met het circulaire paviljoen en met recente activiteiten en goede voornemens van de landelijke organisatie voor staal in de bouw. Voor het programma en aanmelden voor gratis deelname kunt u hier terecht.
  • Foto's: cepezed | Lucas van der Wee.