Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Ingestorte overkapping AZ-stadion

Wat is tot nu toe feitelijk bekend over de instorting van een deel van de overkapping van de Molenaartribune aan de noordzijde van het AZ-stadion?

« terug naar Nieuws
Ingestorte overkapping AZ-stadion
Gedeeltelijke instorting kap AZ-stadion (foto: www.soccernews.nl).

Op 10 Augustus komt een fors deel van de overkapping in één keer naar beneden (± 20x30 m). Delen waaien op de parkeerplaats. Niemand raakte daarbij gewond, het stadion was op dat moment leeg. Wat is momenteel bekend over de staalconstructie van het Afas-stadion? Een aantal zaken op een rij.

Tijdens de ontwerpfase is het constructief ontwerp van de staalconstructie van het AZ-stadion overgegaan van hoofdconstructeur Broersma naar ingenieursgroep Romkes die het optimaliseerde tot een UC van 1,0. Broersma bleef op verzoek van gemeente Alkmaar aanspreekpunt en ging akkoord met de nieuwe opzet.

Bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek heeft in 2005 een rapport uitgebracht, op aanvraag van brandweer Alkmaar, waarin staat vermeld dat de constructie onveilig is. Het rapport is volgens zijn zeggen genegeerd. Suurenbroek meent ook dat opdrachtgever Dirk Scheringa extra druk uitoefende op de gemeente en het project. Zowel geld als tijd waren tijdens de bouw belastende factoren. Scheringa ontkent in het Parool van 12 augustus. Toenmalig directeur van bouwbedrijf Midreth (inmiddels failliet) Joop Leliveld zegt dat er ‘conform alle bouwvoorschriften en conform alle goedgekeurde tekeningen en berekeningen’ is gebouwd. Of het dak is ontworpen met een tweede draagweg, is onbekend.

In 2015 zijn ± 1.700 zonnepanelen toegevoegd op de bewuste vleugel. Broersma en Romkes hebben daar niet aan gerekend, mogelijk wel door een andere partij. Wel is Romkes geraadpleegd over het plan om de rest van het dak vol te leggen met zonnepanelen. Leverancier Sunprojects zegt dat er in overleg nog voorzieningen zijn getroffen. Hoogleraar constructief ontwerpen Rob Nijsse meent dat de belasting van de zonnepanelen niet hoger is dan de sneeuwbelasting waarop normaal moet worden gerekend, waardoor de zonnepanelen niet de oorzaak kunnen zijn.

Fr12.nl publiceert 10 augustus een foto van Feyenoord-supporters uit 2015 op Twitter waarop scheuren in een dakverbinding duidelijk zichtbaar zijn. Dit zou kunnen duiden op vermoeiingsscheuren. Onduidelijk is of de foto authentiek is. De windsnelheid van de bewuste zaterdag was niet extreem hoog, volgens het KNMI was de windvlaag 90 km/u.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is inmiddels met een verkennend onderzoek begonnen en AZ heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV ingeschakeld voor een onafhankelijke inspectie.

Update: de Onderzoeksraad voor de Veiligheid meldt vrijdag 16 augustus, dat de constructie is ingestort door falende lasverbindingen. Waardoor deze verbindingen zijn bezweken, is nog niet bekend.

Update: de Gemeente Alkmaar maakt in verband met de vele aanvragen van de media de openbare stukken van de bouw van het AZ-stadion openbaar via hun website.

Klik hier voor een artikel over het AZ-stadion uit het blad Bouwen met Staal. En klik hier voor documentatie van Tata Steel Europe (destijds Corus).

Projectpartners (informatie uit 2006)

Opdrachtgever Egedi, Alkmaar • Architectuur Zwarts & Jansma Architecten, Amsterdam • Design & construct Bouwbedrijf Midreth, Mijdrecht • Constructief ontwerp adviesbureau Broersma, Den Haag • Adviseur brandveiligheid Van Hooft adviesbureau, Rijkevoort • Uitwerking staalconstructie ingenieursgroep Romkes, St. Nicolaasga • Installatie Unica Installatietechniek, Alkmaar • Staalconstructie Nederhoed Staalbouw, Heerenveen • Staalproducent Corus Strip, Corus Colors, IJmuiden en Corus Tubes, Hartlepool en Zwijndrecht • Gevel/dakproducent SAB-profiel, IJsselstein, Gevelmonteur, Profiled Cladding, Zwanenburg • Data start ontwerp 2001, start bouw december 2004, oplevering augustus 2006 • Bouwkosten € 38 miljoen