Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Hijsprijs voor Haasje Over

Mammoet is dit jaar de grote winnaar van de ESTA-awards, de jaarlijkse Europese prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van transport en hijsen. Het Nederlandse bedrijf gaat met maar liefst drie awards aan de haal.

« terug naar Nieuws

17 mei 2021

Mammoet is dit jaar de grote winnaar van de ESTA-awards, de jaarlijkse Europese prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van transport en hijsen. Het Nederlandse bedrijf gaat met maar liefst drie awards aan de haal.

De ESTA Awards of Excellence worden elk jaar uitgeschreven door de gelijknamige ESTA, European Association of Abnormal Road Transport and Mobile Cranes. Donderdag 22 april jl. werden de winnaars van de 2021-editie online bekend gemaakt en gehuldigd. Mammoet liet zich daarbij kronen tot drievoudig winnaar. Het bedrijf pakte de winst in de categorie ‘Combined Techniques’ met haar werkzaamheden in een project rond een Duitse nucleaire centrale én in de categorie ‘Innovation End User’ voor de ontwikkeling van de FOCUS 30-kraan. Een derde eerste prijs, in de categorie ‘Cranes telescopic lifting capacity > 120t’, kreeg Mammoet voor haar bijdragen aan het project Haasje Over in Eindhoven.

Voor Haasje Over deed Mammoet het transport en de plaatsing van een heus stalen bruggebouw boven een bestaande skatehal. Het bruggebouw bestaat uit twee langgerekte ‘armen’ van 50x 7 m, elk tweelaags, die aan één zijde in een 70 m hoge toren steken. Aan de andere zijde rusten de armen op twee forse stalen buiskolommen om daarna nog tot zo’n 50 m uit te kragen totdat ze elkaar ontmoeten in een kopgevel die de U-vorm van de constructie compleet maakt.

In opdracht van Stam+De Koning Bouw en naar constructief ontwerp van Adviesbureau Tielemans heeft Voortman Steel Construction de staalconstructie vervaardigd, uit vakwerkliggers met staalplaat-betonvloeren. De staalbouwer in Rijssen heeft eerst de constructies van de beide armen en de uitkraging in elkaar gezet. Daarna heeft Mammoet de drie brugdelen met behulp van SPMT’s (Self-Propelled Modular Transporters) binnen kraanbereik gebracht.

De hijsklus werd geklaard met twee, achter elkaar geplaatste telescoopkranen (een Terex-Demag AC700 en een Liebherr LTM 1750). Met deze twee kranen, in plaats van de gebruikelijke rupskraan, was ’t voor Mammoet gemakkelijker manoeuvreren op de krappe bouwplaats. Aan de andere zijde van het bouwterrein verleende een derde kraan (eveneens een Terex-Demag AC700) ondersteuning bij het hijsen en plaatsen.

Na plaatsing heeft gevelbouwer TGM de U-vormige staalconstructie rondom voorzien van vliesgevels van glas in aluminium profielen. Sinds begin dit jaar biedt het opgeleverde bruggebouw plaats aan 48 appartementen (voornamelijk maisonnettes), als aanvulling op de 140 appartementen in de 19-laagse toren. Alle woningen in de brug zijn, op zo’n 30 m boven het maaiveld, aan één zijde toegerust met een panoramisch uitzicht over Strijp S en omgeving. Aan de tegenoverliggende zijde komen de appartementen uit op een riant dakterras dat zich uitstrekt tussen de armen van de U. VMX Architect tekent voor het architectonisch ontwerp van Haasje Over, in opdracht van woningcorporatie Trudo.

  • De Strijp S-hijsklus vond plaats in maart en april vorig jaar. U kunt hier terugkijken. Pas op: de video bevat spectaculaire beelden.
  • Woongebouw Haasje Over, Strijp S, Eindhoven (VXM Architects, foto’s hijsen: Mammoet, foto’s opgeleverd: Marcel van der Burg).