Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Start bouw Sportcampus Zuiderpark

In het Haagse Zuiderpark is vorige week de bouw begonnen van een multifunctionele sportcampus met een stalen dak van 20.000 m2.

« terug naar Nieuws
Start bouw Sportcampus Zuiderpark

Het gebouw (32.230 m² bvo) komt te staan op ‘heilige grond’ – op de plek van het voormalig voetbalstadion van ADO – en omvat onder andere een topsporthal, een dubbele breedtesporthal, een turnhal en lesruimten voor de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan.

Het ontwerp komt van de tekentafels van FaulknerBrowns Architects dat een zeker oeuvre heeft opgebouwd op gebied van sportaccomodaties. ABT is constructeur.

Het gebouw (200x150 m) bestaat uit drie verschillende zones, verbonden door één dak dat vanaf de hoofdentree omhoog helt richting de sportveldzijde en waarbij het een maximale hoogte van 25 m bereikt. ABT ontwierp een constructie met vakwerken, gecombineerd met IPE of HE-liggers. Alle installaties, sportvoorzieningen en flexibele scheidingswanden, die aan het dak worden gehangen, worden opgenomen in de dakconstructie. Net als bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is daarbij extra aandacht besteed aan materiaalverbruik.

Het dak krijgt een mos-sedum afwerking en zo'n 5.000 m2 aan zonnepanelen en zonnecollectoren. Samen met een warmte-koudeopslag en tal van warmte-, water- en energiebesparende maatregelen, moet het sportcomplex CO2-neutraal worden. Oplevering staat gepland voor het najaar van 2016.