Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

IFC-uitwisselformaat

IFC is een open standaard voor het uitwisselen van BIM-gegevens.

« terug naar BIM

IFC wordt wereldwijd ondersteund door zo’n 150 BIM software-applicaties om digitale gegevensuitwisseling tussen bedrijven binnen of voor de bouw en het facility management mogelijk te maken.

BuildingSMART is de onafhankelijke, internationale non-profit organisatie, die IFC en openBIM ondersteunt. BuildingSMART heeft regionale ‘chapters’ in Europa, Noord-Amerika, Australië, Azië, het Midden-Oosten en ook binnen de Benelux. De organisatie kent een software-certificatieproces voor het borgen van de kwaliteit van IFC-softwareapplicaties én om vertrouwen te bieden aan eindgebruikers die met behulp van IFC gegevens uitwisselen.

De IFC-specificatie is geschreven met behulp van de EXPRESS data definition language, gedefinieerd in ISO10303-11 door de TC184/SC4-commissie van ISO. Het is dezelfde data-definitietaal zoals die wordt gebruikt in bijvoorbeeld STEP of CIS / 2.

De bestandsstructuur voor IFC-uitwisseling (de syntax van de IFC data-bestand met achtervoegsel ". Ifc") is het zogeheten ‘STEP fysiek bestand’-formaat, gedefinieerd als ISO10303-21 door dezelfde ISO TC184/SC4-commissie. Het is een ASCII-bestandsformaat dat wordt gebruikt voor het uitwisselen tussen verschillende applicaties.

Van het IFC-bestandformaat zijn door de jaren heen verschillende versies ontwikkeld. U vindt ze in dit overzicht.

  • Toelichting op IFC en de relatie van IFC met openBIM wordt uit doeken gedaan in deze Archicad-video (YouTube, 2012).
  • Beeld: The Joan, Amsterdam-Zuid (Voortman Steel Construction).