Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Vocht

« terug naar Bouwfysica
Vocht Vocht

Staal is op zichzelf een waterdicht materiaal. Wel moet er bij de detaillering van de gevel en het dak op worden gelet, dat er bij de aansluitingen tussen de delen een waterdichting aanwezig is. Dit kan op twee principieel verschillende manieren: met een enkelvoudig dichtingssysteem of met een samengesteld dichtingssysteem.

Bij een enkelvoudig dichtingssysteem zorgt één laag voor de waterdichting. Deze vorm van waterdichting is gebruikelijker bij een dak, omdat daar water gemakkelijk onder invloed van de zwaartekracht naar binnen kan dringen. Bij een staaldak gebeurt dit bijvoorbeeld door aan de bovenzijde een bitumineuze dakbedekking aan te brengen.

Bij een samengesteld dichtingssysteem werken verschillende lagen samen. Een regenscherm aan de buitenzijde, een drukvereffenende laag (spouw) en een waterafvoerende (tevens luchtdichte) laag aan de binnenzijde. Deze vorm van waterdichting wordt meer toegepast bij een gevel, omdat hierbij uitsluitend water onder invloed van winddruk kan binnendringen. Dit dichtingssysteem wordt gebruikt bij sandwich gevelpanelen.