Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Voorbeeldprojecten

« terug naar Bouwfysica
Voorbeeldprojecten Voorbeeldprojecten

Bouwfysica is een breed begrip. Er zijn weinig of geen voorbeeldprojecten die op alle punten maximaal scoren. Daarom worden per voorbeeldproject één of meerdere pluspunten uitgelicht.

Kraanspoor in Amsterdam
Een oude betonnen kraanbaan krijgt een nieuw leven als fundament voor een eigentijds kantoor van drie lagen. Als aanjager van de transformatie van een verlaten haventerrein is Kraanbaan een inspirerend voorbeeld van respectvol gebruik van industrieel erfgoed. Door een licht staalskelet toe te passen met Slimline vloeren is de bestaande betonconstructie volledig benut. In de holle staal-beton vloeren is alle installatietechniek weggewerkt. Daardoor is de verdiepingshoogte royaal met de installaties uit het zicht. De leidingen zijn makkelijk van bovenaf bereikbaar, zodat de kantoorruimte flexibel is in te delen. De betonnen onderzijde van deze constructieve computervloer kan in het zicht worden gelaten.

De Bakens in Zwijndrecht
Een belangrijke opgave in naoorlogse hoogbouwwijken is om deze te verlossen van visuele monotonie en gebrek aan woningdifferentiatie. Vier flats uit de jaren zeventig zijn omgetoverd tot een hoogwaardig wooncomplex voor senioren. De woongebouwen aan Zonnestein en Eemstein zijn opgetopt met 56 koopappartementen. Daarnaast zijn in twee 70 meter hoge torens ("De Bakens") 78 koopwoningen gerealiseerd. Een nieuw multifunctioneel centrum met een zwembad, supermarkt, fitnessruimte, ouderenrestaurant en fysiotherapie maakt deze hoogniveau renovatie compleet. Uit praktijktesten van TNO blijkt dat de optopwoningen uitgevoerd in staalframebouw bijzonder hoge geluidsprestaties halen.

Het Lage Land in Rotterdam
In de Rotterdamse wijk Prins Alexander zijn vier woongebouwen opgetopt met elk twaalf luxe maisonnettes. Zittende bewoners van de bestaande woningen hoefden hiervoor niet hun appartement te verlaten. Bij de eerste twee flatgebouwen in 2008 lichtte de corporatie de zittende bewoners nog onvoldoende in. Die stonden dus op hun achterste benen toen de bouw begon. Ook was de constructieve overcapaciteit van de bestaande bouw onvoldoende aangetoond. Hierdoor lag de bouw enkele maanden stil. De opdrachtgever en de projectpartners durfden hun fouten te erkennen. Een periode van bezinning werd ingelast en in 2009 zijn de andere twee optopflats gerealiseerd. Daarvan ging de bouw zoals bedoeld: met staalframebouw vanwege het lichte gewicht, de hoge mate van prefabricage en daardoor de hoge bouwsnelheid. Zonder overlast en met een transparante communicatie.