Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Gevel- en daksystemen

Er is een scala aan stalen gevel- en daksystemen beschikbaar. De meest toegepaste zijn het opbouwsysteem met binnendoos en geprofileerde plaat én sandwichpanelen.

« terug naar Thema's

Ongekende mogelijkheden

Gevels en daken uitgevoerd met staalplaat kunnen elk gewenst karakter geven aan een gebouw. Ontwerpers hebben met dit materiaal veel vrijheid in de vormgeving en een grote keuze in kleuren en verschijningsvormen. Voorgelakt staal is verkrijgbaar in veel kleuren en de beschikbare bewerkingstechnieken zijn legio. De brochures Stalen gevels en daken voor woningen, Staaltjes van woningen, Metalen sandwichpanelen in de bouw en Geprofileerde staalplaat voor daken en gevels tonen dat een dunne staalplaat in de gevel chique kan zijn, of juist speels. Met een gevel uit staalplaat kan nieuw elan worden geven aan een verouderd wooncomplex. Maar vooral: dunne staalplaat kan zich als een kameleon aanpassen aan de sfeer van elk project.


Links: geprofileerde metaalplaat. Krachtig koppel in Berkel- Enschot, ontw.: Équipe, foto: Rianne Vrijdag
Rechts: sandwichpaneel. Bedrijfsgebouw Quooker in Ridderkerk, ontw.: 3d0d buro voor architectuur, foto: Rob Smits

Functies

De gevel en het dak omsluiten de constructie en vormen samen de huid van het gebouw. Naast de architectonische expressie zijn er andere functies van de gebouwhuid. Een ander nut is het scheiden van het binnen- en het buitenklimaat door het regelen van met name de wind- en waterhuishouding, de temperatuur en de luchttoevoer. Maar ook in de brandveiligheid – onder meer het voorkomen van brandoverslag – speelt de huid een essentiële rol.

Samenstelling en bouwfysica

De scheidingsconstructie van de gebouwhuid bestaat zelden uit één enkel materiaal: de keuze van de verschillende materialen hangt af van de gewenste functies en de eisen. Stalen gevels en daken hebben een aantal eigenschappen waarmee bij het bouwfysisch ontwerp rekening moet worden gehouden. Om te voldoen aan de specifieke eisen kan een stalen beplating goed worden gecombineerd met andere materialen, zoals isolatiemateriaal, afdichtingsbanden, dampremmende voorzieningen (vaak folies) en afwerkingsmaterialen. In toenemende mate wordt aandacht besteed aan de luchtdichtheid.

Systemen

gevel
dak (plat)
dak (schuin)
 • opbouwsysteem (binnendoos + isolatie + buitenbeplating)
 • sandwichpaneel
 • speciaal (zogeheten 'carrier') sandwichpaneel + buitenplaat
 • warmdak (dakplaat + isolatie + dakbedekking)
 • sandwichpaneel (dakhelling minimaal 5˚, afhankelijk van detaillering)
 • opbouwsysteem (dakhelling minimaal 5˚, afhankelijk van detaillering)
 
Links: geprofileerde staalplaat. Villa Brands in Goirle, ontw. en foto: Architectenbureau JMW
Rechts: sandwichpaneel. Bedrijfsgebouw Toyota Material Handling in Ede, ontw. en foto: Rempt van der Donk architecten

Belangrijkste kenmerken van de stalen gevel- en daksystemen

gevel- of dak
sterke punten
aandachtspunten
opbouw­systeem
 • grote keuzevrijheid in type buitenplaat
 • hoge brandwerendheid
 • hoge geluidisolatie en goede mogelijkheden voor geluidabsorptie
 • koudebruggen (afhankelijk van het type opbouwsysteem)
 • aansluitdetails voldoen lastig aan esthetische en technische eisen
sandwich­paneel
 • snelle montage (binnendoos en buitenbeplating én isolatie in één element gecombineerd)
 • geprefabriceerd onder optimale condities
 • minder goed handelbaar op de bouwplaats
 • openingen in de panelen beperkt mogelijk
warmdak
 • geperforeerde uitvoering mogelijk voor akoestische verbetering
 • ronde dakvormen gemakkelijk te maken
 • wateraccumulatie

Literatuur

Dit is een korte samenvatting van paragraaf 2.1 uit het boek Hallen. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in onderstaande publicatie. Klik op de afbeelding van de cover of de titel van het boek. Daar is ook de mogelijkheid om deze publicatie te downloaden (als deze gratis is) of deze te bestellen (als deze niet gratis is).

Stalen gevels en daken voor woningen

Gratis • 'Stalen gevels en daken voor woningen' laat zien dat het materiaal staal zich als een kameleon aanpast aan verschillende woningtypen en dat de ontwerper hiermee gemakkelijk kan inspelen op trends. De brochure toont inspirerende voorbeelden van het gebruik van dunne staalplaat in gevels en daken voor woningen.

CCK Media, Stalen gevels en daken voor woningen. Materiaalaspecten, bewerkingen en projectdetails, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2007 (2e druk), formaat A4, 36 p.

 

Staaltjes van woningen

Gratis • De brochure 'Staaltjes van woningen' is bestemd voor opdrachtgevers en architecten die actief zijn in de Nederlandse woningbouw. Aan de hand van recente projecten toont de publicatie de mogelijkheden van staal voor verschillende woningtypen: vrijstaande en geschakelde woningen, appartementen-gebouwen en renovatieprojecten.

P.F. van Deelen en A. Dolsma, Staaltjes van woningen, Bouwen met Staal, Rotterdam 2004, formaat A4, 24 p.

Luchtdicht bouwen 2

Luchtdicht bouwen 2 biedt hiermee inzicht in de achtergronden van luchtdicht bouwen specifiek voor metalen gevel- en daksystemen. De publicatie geeft aanwijzingen en instructies voor zowel de adviseur, ontwerper, bouwer als verwerker van een specifiek product of systeem.

P. Kuindersma (rapporteur), Luchtdicht bouwen 2. Metalen gevel- en daksystemen, SBRCURnet/Bouwen met Staal, Delft/Zoetermeer 2017, formaat A4, 84 p.