Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Coating

De keuze van het type coating op de buitenplaat hangt af van de uiterlijke eisen, zoals kleur, glansgraad en robuustheid, maar ook van de functionele eisen aan duurzaamheid, gebruiks­omstandigheden en mechanische sterkte.

« terug naar Gevel- en daksystemen
Coating

Er bestaan verschillende coilcoatsystemen, waarvan de eigenschappen sterk afhangen van het toegepaste bindmiddel (zoals polyester), maar ook van bijvoorbeeld de toegepaste pigmenten die kleur bepalen:

  • Polyester. Veel toegepaste coating op basis van polyester(harsen). Een standaard laagdikte van 25 mm geeft een redelijke bescherming. Coatings met een dikte vanaf 35 mm (medium build) krijgen meestal een polyamide-toevoeging (pa), die de robuustheid (stoot- en krasvastheid) verbetert: voor daken is deze dikte minimaal nodig.
  • Pvdf (polyvinylideenfluoride). Een pvdf-coating is goed bestand tegen oplosmiddelen en chemicaliën en behoudt dankzij een goede uv-bestendigheid langdurig zijn kleur en glans.
  • Pur (polyurethaan). Een pur-coating combineert een hoge uv-bestendigheid met een goede corrosieweerstand. Ook pur-coatings met een dikte vanaf 35 mm krijgen vaak een polyamide-toevoeging (pa) om de robuustheid te verbeteren.
  • Plastisol. Dit is een coating op basis van een polyvinylchloride-hars (pvc-coating) en -esters met meestal een standaard laagdikte van 200 mm met een ingewalste (leer- of hout)structuur. Onder meer door het toevoegen van verouderingsbestendige esters ontstaat een plastisol met verhoogde eigenschappen (aangeduid als 'plus' of 'non-aging').

Literatuur

Meer informatie over de publicaties is te vinden door op de afbeelding van de cover of de titel van het boek te klikken. Daar is ook de mogelijkheid om deze publicatie te downloaden (als deze gratis is) of deze te bestellen (als deze niet gratis is).

Gratis • 'De publicatie Onderhoud gecoilcoate staalplaat ondersteunt eigenaren en beheerders van gebouwen bij het onderhouden van gevels en daken, bekleed met gecoilcoate staalplaat. De adviezen en aanwijzingen voor regulier en speciaal onderhoud zijn vervat in overzichtelijke tabellen en verduidelijkt met instructieve afbeeldingen.

Onderhoud gecoilcoate staalplaat, Bouwen met Staal, Rotterdam 2004 (2e druk), formaat A4, 16 p.

Geprofileerde staalplaat voor daken en gevels

Gratis • Deze brochure laat geprofileerde staalplaat zien als daken gevelbekleding. Opgeklommen van de golfplaat op de nissenhut komt de geprofileerde plaat nu ook voor als hoogwaardige gevelbekleding in alle  bouwsegmenten.

Geprofileerde staalplaat voor daken en gevels, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2010, formaat A4, 72 p.

Geprofileerde staalplaat voor daken en gevels

Gratis • De brochure 'Metalen sandwichpanelen in de bouw' is bedoeld voor iedereen die sandwichpanelen in de bouw toepast óf wil toepassen: architecten, constructeurs, bouwers en beheerders. De publicatie geeft praktische informatie voor het ontwerpen, detailleren, monteren en onderhouden.

Metalen sandwichpanelen in de bouw, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2004 (gecorrigeerde herdruk), ISBN 90-72830-42-3, formaat A4, 48 p.