Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Voorbeelden van recycling

« terug naar Recycling en hergebruik
Voorbeelden van recycling Voorbeelden van recycling

Ook economisch gezien is het demonteren en recyclen van staal een lonende bezigheid. Na demontage heeft staal een restwaarde: het teruggewonnen materiaal is meer waard dan de kosten van demontage van het materiaal. Daarbij telt dat stalen bouwdelen gemakkelijk en 'ongeschonden' uit een bestaand gebouw zijn te verwijderen en tot op hun onderdelen te scheiden. Neem nu de stalen gevel.

Stalen gevelconstructies laten zich grofweg onderscheiden in sandwichpanelen en opbouwsystemen.

Opbouwsystemen

Een opbouwsysteem bestaat uit een binnendoos, isolatiemateriaal (doorgaans een minerale wol) en een buitenbeplating van bijvoorbeeld vlakke of geprofileerde dunne plaat. Alle onderdelen van het opbouwsysteem zijn eenvoudig uit elkaar te halen en goed te recyclen.

 

Sandwichpanelen

Voor sandwichpanelen is dat in beginsel niet anders. Sandwichpanelen worden in de fabriek samengesteld uit een dunne binnen- en buitenplaat en daartussen een isolerende kern. Voor de kern zijn uiteenlopende isolatiematerialen bruikbaar.

De stalen platen zijn altijd goed te recyclen.

Voor het kernmateriaal kan een specifieke methode van recycling gelden.

In sandwichpanelen die vóór 2004 zijn geproduceerd, kúnnen CFK's of HCFK's als blaasgas zijn toegepast. Sinds 2004 mogen deze stoffen niet meer worden gebruikt, omdat ze de ozonlaag aantasten. Bovendien brengen ze gezondheidsrisico's met zich mee tijdens demontage van het paneel. Daarom is recycling in shredders (zoals gebruikelijk bij autowrakken) niet mogelijk. Recycling dient op dezelfde manier te gebeuren als bij koelkasten.

Ook zijn panelen in omloop met pentaan of HFC's als blaasgas. Deze gassen hebben een nog groter broeikaseffect dan CO2. Recycling in een shredder is af te raden, omdat de gassen dan vrijkomen. Ook voor deze panelen is de 'koelkastmethode' de meest geëigende methode.

Panelen met een kern van glaswol of steenwol zijn probleemloos te recyclen in een shredder. In minerale wol zitten geen CFK's of broeikasgassen.

Sandwichpaneel met cellulose

Onlangs heeft Corus onderzoek gedaan naar het gebruik van cellulose als isolatiemateriaal in sandwichpaneel. Cellulose wordt gemaakt van gerecycled papier. Mét cellulose is een stalen sandwichpaneel zondermeer volledig te recyclen. De bouwfysische prestaties van sandwichpanelen met cellulose worden op dit moment in kaart gebracht met behulp van een demonstratiegebouw in Engeland.

• Meer informatie over recycling van stalen gevels biedt de Corus Colors-brochure 'End of life options for pre-finished steel buildings'. De PDF van de brochure is hier gratis te downloaden.