Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Staalframe vloer

In het voetspoor van het skelet worden in toenemende mate lichte, stalen vloersystemen toegepast. De allerlichtste variant is de staalframevloer, samengesteld met koudgevormde staalprofielen.

« terug naar Staalframebouw

Staalframe vloer

Het draagsysteem wordt gevormd door koudgevormde, verzinkte stalen C-profielen. De onderkant wordt afgewerkt met gipsplaten en en de bovenkant met plaatmateriaal of anhydriet op een dunne staalplaat-beton vloer. Het lichte gewicht kan voordelen bieden bij renovatie- en optopprojecten. Bovendien is het aanbrengen van leidingen en installaties tussen de vloerprofielen betrekkelijk eenvoudig. Doordat het ‘holle’ vloersystemen zijn bieden ze namelijk optimale indelingsvrijheid en gemakkelijke aanpasbaarheid. Vanwege de prefabricage in de fabriek is de bouwtijd te bekorten en zijn de bouw- en exploitatiekosten gunstig. Er zijn verschillende afwerkingsmogelijkheden om het comfort te verhogen, zoals een zwaardere dekvloer en akoestisch plafond.

 


Staalframe vloeren zijn licht en prefab en hebben door de integratie van leidingen en installaties een lage constructiehoogte. Renovatie en optop woongebouwen Lage Land in Rotterdam, ontw.:  Kolpa Architekten, foto's: Fig.84 Reclamestudio

Quantum Deck vloer

De Quantum Deck vloer bestaat uit een frame van koudgewalste (C-)profielen van verzinkte staalplaat die gedeeltelijk zijn ingestort in een gewapende betonschil van 50 tot 70 mm dik aan de bovenzijde van de vloer. Conceptueel behoort deze vloer tot de staalframe-betonvloer. De profielen liggen in de richting van de overspanning, hoe groter de overspanning hoe zwaarder de profielen (hoogte en staaldikte). Het frame en de betonschil werken constructief samen. De profielen zijn op de koppen verbonden via hoeklijn, tevens de oplegging. Het geheel wordt geprefabriceerd op de bouwplaats aangeleverd. De gangbare afmetingen zijn 3x8 m.


Demontabel voor hergebruik: 10.000 m2 Quantum Deck vloer in een parkeergarage, ontw.: architectenbureau Paul de Ruiter

Tussenvloer

Een speciale toepassing is de zogeheten tussenvloer of entresolvloer. Deze worden, vaak achteraf, toegevoegd voor extra vloeroppervlakte. Zo kunnen tussenvloeren onderdeel uitmaken van een zelfdragende constructie die in een hal geplaatst wordt voor bureauwerkzaamheden of magazijninrichting. Tussenvloeren zijn in veel gevallen samengesteld uit koudgevormde staalprofielen.


Tussenvloeren van koudgevormde staalprofielen. Oosterlee, groothandel in bloemen en planten, uitv. en foto: Space Solutions

Literatuur

Meer informatie over de publicaties is te vinden door op de afbeelding van de cover of de titel van het boek te klikken. Daar is ook de mogelijkheid om deze publicatie te downloaden (als deze gratis is) of deze te bestellen (als deze niet gratis is).

Kansen voor lichte verdiepinggebouwen

Gratis • Deze brochure belicht de constructieve en bouwfysische mogelijkheden van lichte vloeren en levert daarmee een bijdrage aan de toepassing van stalen vloeren in Nederland.

P.F. van Deelen, S. Bron-van der Jagt en E. Gerritsen, Kansen voor lichte verdiepinggebouwen, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2004, formaat A4, 24 p.

Staalframebouw vloerenwijzer

Gratis • Met de 'Staalframebouw vloerenwijzer' bepaalt u eenvoudig de totale (benodigde) dikte van een vloer in staalframebouw. Uitgangspunt is een basisvloerdikte van 337 mm. Deze dikte kan groter of kleiner worden, afhankelijk van een aantal factoren. Een indicatie voor de totale benodigde vloerdikte wordt verkregen door alle correcties (van de verschillende factoren) bij deze basisvloerdikte op te tellen.

Staalframebouw vloerenwijzer, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2005, formaat A4, 2 p.

Duurzame stalen vloersystemen

Gratis • Met deze syllabus kan een weloverwogen keuze voor een licht (stalen) vloersysteem worden gemaakt. Opbouw, samenstelling en samenwerking met installaties en de onderliggende en omringende (staal)constructie kunnen worden afgestemd op huidig en toekomstig gebruik.

B. Potjes en W.H. Verburg, Duurzame stalen vloersystemen (overdrukken uit Bouwen met Staal), Zoetermeer 2013, formaat A4, 24 p.