Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

StaalSCHOOLprijs 2018 Koning Willem 1 College Den Bosch

In Den Bosch hebben in 2018 4 studenten een programma van eisen gekozen van Bouwen met Staal.

« terug naar StudentenSTAALprijs

In Den Bosch hadden de studenten de keuze uit een sportcomplex, een werkplaats voor de jachtbouw, een garagebedrijf, een wellnesscentrum, een distributiecentrum en een multifunctionele accommodatie (met zaal, foyer en kantoorruimte). Drie van hen dongen mee naar de staalSCHOOLprijs.

1e prijs

Jachtwerkplaats aan de Nieuwe Merwede

Tom Fijan

De jachtwerkplaats is een vrolijk gebouw, dat qua vorm is afgeleid van de schepen die erin worden gerepareerd. Door de opvallende schuine plaatsing wordt het gebouw (zelfs met zijn kleine omvang) een baken op het haventerrein.

Met een betrekkelijk eenvoudige staalconstructie wordt een bijzonder gebouwtje gemaakt. Het halgedeelte is puur utilitair, maar maakt wel gebruik van de mogelijk om met stalen balken en platen rondingen te maken. Het kantoorgedeelte maakt op zijn beurt gebruik van de slankheid van een staalconstructie door de gevel bijna volledig transparant met glasgevels uit te voeren. Zo wordt dit een bijzondere representatieve ruimte van waaruit de jachtenbouwers en hun klanten weids uitkijken over de haven. Met name de frivoliteit in het ontwerp van Tom gaf de doorslag hem de eerste prijs toe te kennen.

Tom is door de jury unaniem uitgeroepen tot winnaar van de staalSCHOOLprijs. De jachtwerkplaats is een vrolijk gebouw, dat qua vorm is afgeleid van de schepen die erin worden gerepareerd. Door opvallende de schuine plaatsing wordt het gebouw (zelfs met zijn kleine omvang) een baken op het haventerrein.

Met een betrekkelijk eenvoudige staalconstructie wordt een bijzonder gebouwtje gemaakt. Ook is goed gebruik gemaakt van de kenmerken van de staalconstructie. Het halgedeelte is puur utilitair, maar maakt wel gebruik van de mogelijk om met stalen balken en platen gemakkelijk rondingen te maken. Het kantoorgedeelte maakt op zijn beurt gebruik van de slankheid van een staalconstructie door de gevel bijna volledig transparant met glasgevels uit te voeren. Zo wordt dit een bijzondere representatieve ruimte, van waaruit de jachtenbouwers en hun klanten weids uitkijken over de haven.

Natuurlijk is ook op Tom’s ontwerp wat aan te merken. Dat er geen enkele zichtrelatie is tussen het kantoor en de werkplaats, vindt de jury een gemiste kans. Ook bouwfysisch en qua comfort zal zo’n glazen kantoor (zeker met de huidige tropische temperaturen) goed gekoeld moeten worden.

De jury looft het realisme en de degelijke en systematische bouwkundige uitwerking van alle drie de deelnemers. Toegegeven, de jury zat lang te dubben, want vond met name Bas en Tom op bouwkundig vlak van gelijk niveau. Met name de frivoliteit in het ontwerp van Tom gaf de doorslag. Tom ontvangt de eerste prijs van het Koning Willem 1 College.

2e prijs

Sporthal in Berlicum

Bas van Heijnsbergen

De tweede prijs gaat naar Bas van Heijnsbergen. Met hetzelfde programma van eisen als van Bjorn, ontwerpt Bas een sporthal op een andere locatie. Sterk vindt de jury, dat Bas niet zomaar genoegen neemt met het programma en er vragen bij stelt. Hij komt erachter, dat de zaal te klein is om er de wat grotere teamsporten in te doen, en bespreekt met opdrachtgever de wens om een grotere zaal te mogen maken. Die wens wordt gehonoreerd.

Over het ontwerp hinkt de jury op twee gedachten. Enerzijds oogt het gebouw mooi strak en harmonieus, als een Prairie House van de beroemde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Anderzijds zie je vooral baksteen en stucwerk en komt de staalconstructie nergens in de architectuur naar voren. Sterker nog, Bas zegt het gebouw zo te willen ontwerpen ‘dat het lijkt alsof het helemaal geen staalskelet heeft’. De jury snapt, dat Bas zijn sporthal een luxere uitstraling wil geven dan een bedrijfshal met sandwichpanelen. Maar net doen alsof het gebouw helemaal van steen is, is dan weer het andere uiterste. De jury weet zeker, dat Bas in het vervolg van zijn carrière ontdekt, dat er ook kwalitatief zeer hoogwaardige lichte gevel- en afbouwsystemen zijn.

De jury is overigens wel onder de indruk van de bouwkundige uitwerking door Bas. De bouwmethodiek is goed uitgezocht en de detaillering is degelijk. De jury is vooral onder de indruk van het gevoeld voor maat en harmonie van Bas en vindt vooral de visualisering in het filmpje schitterend. Daarvoor ontvangt hij de tweede prijs.

Eervolle vermelding

Sportcomplex in Den Bosch

Bjorn van den Berg

De derde prijs gaat naar Bjorn van den Berg. Hij ontwierp een sportcomplex in Den Bosch en werkte dit bouwkundig uit. Bjorn laat met schetsen goed de ontwerpstappen zien. Ook geeft hij een uitgebreide materialisering, zodat de jury zich goed een voorstelling kan maken van de aanblik van het gebouw. Wel heeft de jury wat bedenkingen of de materialen in het interieur qua kleur en textuur wel goed bij elkaar passen. Ook kiest Bjorn vaak voor een materiaal, dat zich anders voordoet dan het is, bijvoorbeeld een ‘gewone tegel’ met natuursteen-look of of beton-look, of een pvc kliktegels met het tranenplaatmotief. De jury zou willen, dat Bjorn bij het ontwerp was gegaan voor de iets duurdere, maar ‘echtere’ materialen zoals echte natuursteen, beton in het zicht of stalen tranenplaat.

Bjorn heeft het bouwkundig wel heel goed uitgezocht. Zelfs met een nauwkeurige uittrektstaat waarop alle materialen en hun hoeveelheden worden genoemd. Hoewel de details in de presentatie ontbreken, ziet het bouwkundige ontwerp er heel bouwbaar en realistisch uit. De gemaakte keuzes voor de verschillende constructiematerialen zijn logisch met een staalconstructie met kanaalplaatvloeren op een paalfundering.

De jury vindt dat Bjorn toont, dat de opleiding aan het Koning Willem 1 College goede, veelzijdige bouwkundigen aflevert. En denkt en weet, dat Bjorn prima zijn weg zal vinden in de bouw als werkvoorbereider of tekenaar/projectleider bij een architectenbureau. Daarom ontvangt Bjorn een derde prijs en eervolle vermelding.