Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

StudentenSTAALprijs 2014

Op donderdag 2 oktober is tijdens de Nationale Staalbouwdag de stu-dentenSTAALprijs 2014 uitgereikt. Deze prijs wordt ieder jaar georganiseerd door Bouwen met Staal om het afstudeerwerk van studenten Bouwkunde of Civiele Techniek te waarderen, waarin staal een belangrijke rol vervult.

« terug naar StudentenSTAALprijs
StudentenSTAALprijs 2014


Blij verrast constateert de jury, dat het aantal inzendingen bijna is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Een minpuntje is, dat er vergeleken met voorgaande jaren, betrekkelijk weinig inzendingen afkomstig zijn van de afstudeerrichting architectuur. Toch lijkt het erop, dat de inspanningen om de prijs te vernieuwen en meer bekendheid te geven, vruchten afwerpen. De jury boog zich dit jaar over twaalf ingezonden projecten van hogescholen en universiteiten uit heel Nederland. Deze projecten, variërend van constructief onderzoek tot architectonisch ontwerp, werden onder andere beoordeeld op de relevantie van het ontwerp of onderzoek, de wijze waarop staal (slim) in het project is toegepast en de grondigheid van het ontwerp of onderzoek.


Vier studenten gingen er dit jaar met de in totaal zes prijzen vandoor. In de categorie bachelor behaalde Roel Schiffers (TU Eindhoven) de tweede prijs met het project ‘Folds’. Hierin ontwikkelt hij software waarmee complexe driedimensionale honingraatconstructies zijn te vormen uit dunne plaat (afb. linksonder). Gerwin Schut (Hogeschool Utrecht) wint de eerste prijs met een onderzoek naar de toepassing van hoge-sterkestaal bij stationsoverkappingen (afb. boven). In de categorie master wint Jan de Boeck (TU Delft) de tweede prijs met het project ‘Tensegrity bridges’ (afb. rechtsonder). De eerste prijs gaat naar Jurriaan Floor (TU Delft) met zijn gedegen onderzoek naar lijmverbindingen van staal (afb. links). Jurriaan Floor wint tevens de Van Bentumprijs. Roel Schiffers wint naast zijn tweede prijs ook de ECCA-award. Naast de roem en de eer ontvangen alle studenten een leuk geldbedrag en worden hun projecten in het vaktijdschrift 'Bouwen met Staal' gepubliceerd.

De studentenSTAALprijs wordt ieder jaar georganiseerd door Bouwen met Staal en is bedoeld voor studenten Bouwkunde en Civiele Techniek aan de hogescholen, universiteiten, academies van bouwkunst en de opleidingen Staalconstructeur van Bouwen met Staal. De (afstudeer)prijs waardeert het werk van studenten die tijdens hun afstuderen de mogelijkheden van staal in civiele en bouwkundige constructies hebben onderzocht en/of optimaal hebben benut. Meer informatie over de regels en de wijze van aanmelden vindt u op StudentenSTAALprijs.