Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

StudentenSTAALprijs 2017

De editie 2017 van de studentenSTAALprijs mag zich verheugen in een stijgende lijn van inzendingen. De vorig jaar afgeschafte categorie Master ‘architectuur’ is weer ingevoerd. Voorzichtig groeit ook het aantal inzendingen voor deze categorie weer. Ook deze editie kenmerkt zich vooral door het grote aantal wetenschappelijke, abstracte studies van hoog niveau, waarbij de afstudeerders van de Hogescholen niet onder doen voor de Universiteitsstudenten.

« terug naar StudentenSTAALprijs
StudentenSTAALprijs 2017

Het ‘rekenen van de toekomst’, waarbij tijdrovend ambachtelijk rekenwerk overbodig wordt, lijkt inmiddels gemeengoed. Afstudeerders zijn steeds handiger in het koppelen van geavanceerde computerprogramma’s. De vraag rijst wel of deze vaardigheden met het juiste doel worden ingezet. Veel studies laten verregaande optimalisaties van constructies zien. Dit geeft aanleiding tot discussies of het eindpunt hiervan zo langzamerhand niet is bereikt. Verregaande optimalisatie mag dan economisch nuttig zijn en materiaalbesparing opleveren, het maatschappelijk belang is daarmee niet altijd gediend. Onderzoeken die alleen optimalisatie tot doel hebben, zonder de maatschappelijke impact te overzien, voldoen niet aan de criteria voor het toekennen van de studentenSTAALprijs, ondanks de waardering van de jury voor het intelligente, hoog wetenschappelijke niveau. De jury is altijd opzoek naar verrassende onderzoeken die het vakgebied kunnen veranderen en de laatste jaren in meerdere mate tegelijkertijd maatschappelijk relevant zijn.

In ieder geval genereert ook deze editie van de studentenSTAALprijs interessante en inspirerende inzendingen die aanleiding kunnen zijn voor vernieuwing en verdieping van kennis voor het vakgebied van de constructeur en architect. Het is al vaak gezegd,  maar daarom niet minder belangrijk: Juist studenten kunnen onbevangen onderzoeken, nieuwe oplossingen bedenken, ongehinderd door het keurslijf van de praktijk.

Ditmaal leidden enkele inzendingen bij de jury tot indringende discussies die het waard zijn om op een breder platform te worden gevoerd. Bijvoorbeeld: Hoe ver moet je gaan met optimaliseren in relatie tot het maatschappelijk belang? Wordt het niet tijd hierin een balans te zoeken? De technische mogelijkheden snellen vooruit terwijl de ‘waaromvraag’ naar nut en noodzaak achter blijft.

Elke editie benadrukt dat de studentenSTAALprijs een belangrijke functie vervult in de verspreiding van vernieuwende ideeën door de inzendingen te publiceren. Voor de deelnemers is de aandacht voor het afstudeerwerk vaak de start van een succesvolle carrière. Daarom doet de jury net als voorgaande jaren een dringende oproep: ‘Docenten en studenten, zend afstudeerwerk in. Publicatie is nuttig voor het hele vakgebied!’

Het volledige juryrapport van de studentenSTAALprijs 2017 is hier te downloaden.