Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

ECCA-award en Van Bentum Prijs

Ook in 2017 werden de ECCA-award en de Van Bentum Prijs toegekend.

« terug naar StudentenSTAALprijs 2017

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2017ECCA-award: Frédérique Sanders (Technische Universiteit Delft) - SunMotion Roofsystem

De afstudeerder heeft onderzoek gedaan naar twee vitale trends binnen de architectuur: de toenemende vraag naar zonnecellen op gebouwen én de toenemende vraag naar natuurlijk licht in gebouwen. Het mandaat van het Europese Parlement verplicht dat alle nieuwe gebouwen die in Europa na 2020 worden gebouwd, (bijna) energie neutraal zijn. Hierdoor is het algemeen verwacht dat in deze eeuw PV cellen een belangrijke rol gaan spelen. Bovendien tonen actuele studies nu het belang en de voordelen van natuurlijk daglicht aan. Voor zonnecellen is direct zonlicht noodzakelijk en voor diffuus daglicht is juist het weren van het directe licht essentieel; door deze twee functie-eisen te combineren, heeft de afstudeerder een esthetisch aantrekkelijk, nieuw daksysteem ontwikkeld waarin beide trends zijn geïntegreerd. Doordat de driehoekige, witte aluminium panelen van het daksysteem meebewegen met de zon gedurende de dag, ontstaat er zowel een constant, comfortabel daglicht niveau in het gebouw, als een 40% hogere productie van zonne-energie op het gebouw. Een solar tracking systeem is voor deze innovatie een essentieel onderdeel.

Het ontwerp voor de Heros Daylight School op het Marineterrein in Amsterdam geeft een voorbeeld van de manier waarop deze integratie van daglicht en zonne-energie kan worden uitgevoerd op zowel een esthetische als een eco-effectieve manier. In de detailtekeningen is te zien dat de zonnecellen bevestigd zijn op aluminium platen, die constructief worden gedragen door een diagonaal grid van stalen ‘liggers/kokers’ (op maat gemaakt en ‘hol’ van binnen voor de elektra).

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2017Door de positieve reacties op dit afstudeerproject, is de afstudeerder sinds februari 2017 het daksysteem -genaamd SunMotion - aan het valideren opdat er een mogelijkheid zou zijn om het daadwerkelijk te realiseren. In juni 2017 is het eerste prototype in versimpelde versie geplaatst bij een Van der Valk hotel in Duitsland. Het daksysteem is daar uitgevoerd in roestvrijstalen aluminiumplaten 3mm, witte poedercoating.

Het oordeel van de jury:
De ECCA-Award is dit jaar voor de vierde maal uitgeschreven voor afstudeerwerk waarin voorgelakt metaal op bijzondere wijze wordt toegepast. Het SunMotion Roofsystem is in het proefproject uitgevoerd in wit voorgelakt aluminium. Het bijzondere, vernieuwende zonne-energieconcept waarbij voorgelakt metaal een belangrijke esthetische bijdrage levert aan het gebouwontwerp, verdient overtuigend de ECCA-Award.

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2016Van Bentum Prijs: Cécilia Braendstrup (Technische Universiteit Delft) - Conceptional design of a demountable, reusable composite flooring system

De afstudeerder heeft onderzoek gedaan naar mogelijkheden om staalplaat-betonvloeren demontabel te maken, in het kader van duurzaam hergebruik. Als principe-oplossing is een demontabel deuvel systeem onderzocht. Het onderzoek is een eerste aanzet naar een demontabel systeem waarbij staalplaat-betonvloeren als elementen kunnen worden hergebruikt zonder totale vernietiging.

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2016Het oordeel van de jury:
Deze prijs is specifiek bedoeld voor innovatieve toepassingen van (dunne) staalplaat. De jury heeft de prijs toegekend aan dit onderzoek omdat het demontabel maken van staalplaat-betonvloeren een nieuwe ‘duurzame’ kijk biedt op dit veel toegepaste vloertype. De prijs is een stimulans voor verder onderzoek naar een daadwerkelijk in de praktijk toepasbaar systeem.