Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Bachelor 2022

In 2022 waren er twee inzendingen in de categorie Bachelor, waaronder de winnaar van de staalSCHOOLprijs. Beide inzendingen vielen in de prijzen: er werden een eerste prijs en een tweede prijs uitgedeeld.

« terug naar StudentenSTAALprijs 2022 Meld je aan voor dit evenement

1e prijs: Lars Groenendaal en Timon Wouters (Avans Hogeschool Den Bosch) - Circulair construeren met een stalen draagconstructie

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2022Afstudeerstage voor twee studenten werktuigbouwkunde bij Reijrink Staalconstructie. Onderzoek naar de mogelijkheden van circulair construeren voor de staalsector. Hierin is een bestaand utiliteitsgebouw compleet circulair (her)ontworpen. De bestaande verbindingen zijn dusdanig her-ontworpen dat er niet meer gelast hoeft te worden aan de verbindingen. Hierdoor zijn de verbindingen gemakkelijker te demonteren. Door deze manier van verbindingen kunnen onderdelen vaker en sneller hergebruikt worden voor een volgende levensfase.

In het onderzoek is voornamelijk gekeken naar: de definitie van circulair construeren voor de staalsector, vele krachtberekeningen (zowel handberekeningen als FEM-analyse), een financieel inzicht opgesteld en alle gevonden waardes vergeleken met de huidige manier van construeren. Uiteindelijk is het een heel ruim en uitgebreid onderzoek geworden, dat weer aftakt in vele vervolgonderzoeken. Deze worden al intern opgepakt bij bedrijfsbegeleider Reijrink Staalconstructie.

Het oordeel van de jury:

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2022De taak die deze afstudeerders kregen ‘circulair construeren met een stalen draagconstructie’ klinkt eenvoudig. Maar zo simpel is het niet. Ze vulden de opgave naar eigen inzicht in. Namelijk geheel lasloos bouwen om te komen tot een compleet ontkoppelbare staalconstructie. Om zo de constructie na gebruik zonder problemen te kunnen hergebruiken, geheel of in onderdelen. En met welke consequenties en (niet onbelangrijk) kosten? Want daar ging het om…

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2022Er is nauw samengewerkt met een ambitieuze staalbouwer, maar het afstudeerwerk is een eigen prestatie. Hierbij is gestructureerd en doorwrocht gewerkt met een opvallend helder rapport en presentatie. Precieus. De losmaakbaarheid wordt bijzonder hoog gewaardeerd en -ingeschat. Daarvoor hulde en de eerste prijs.

 

De winnaar van de staalSCHOOLprijs 2022 won de tweede prijs in de categorie bachelor.

2e prijs: Scott Jansen (Techniek College Rotterdam Schiedam) - Winkelcentrum in Den Haag

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2022Het aangeleverde ontwerp betreft een vijf laags winkelcentrum met een parkeergarage. Het winkelcentrum bevindt zich op Kon. Julianaplein 10, 2595 AA, Den Haag. Doordat het winkelcentrum zich naast het station bevindt, is er een uitstekende bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Ook is deze locatie goed bereikbaar met de auto en is er veel bedrijvigheid in dit gebied.

Bij het maken van het ontwerp is er inspiratie opgedaan bij het winkelcentrum Olympia 66. Dit winkelcentrum bevindt zich in het centrum van Dalian in China. Het bouwwerk kenmerkt zich door twee lensvormen die in elkaar zijn geschoven.

Bij het toepassen van een lensvormige constructies kan er geen orthogonaal grid worden gebruikt maar dient dit in de bocht mee te gaan. Doordat het twee lensvormen betreft die in elkaar worden geschoven dient een lens prioriteit te krijgen waar de tweede lens op aangesloten kan worden. Door een lens prioriteit te geven kunnen er verschillende kolommen en balken bezuinigd worden. Hierdoor behoudt het ontwerp zijn open indeling en is dit ook nog voordelig voor de kosten.  Vanaf de eerste verdieping is er een uitkraging toegepast waardoor het ontwerp meer diepte krijgt en een droge looproute langs het winkelcentrum

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2022De verschillende functies zijn aan de buitenkant van het gebouw gepositioneerd waardoor er grote vides ontstaan in het midden. Bij het indelen van de binnenwanden heb ik ervoor gekozen om deze los te zetten van de kolommen waardoor je veel flexibiliteit krijgt bij het indelen en het ook toekomstbestendiger is, zoals bijvoorbeeld om de winkel uit te breiden. Hierbij dient de constructie niet aangepast te worden en dient alleen de scheidingswand verwijderd te worden. Door de functies aan de buitenkant te positioneren ontstaat er ook een duidelijke doorgaande lijn die wordt doorbroken bij de overgang tussen de twee lensvormige constructies.

In en om het gebouw heb ik gekozen voor een luxe instraling. In het interieur springt de wit en zwarte marmerenvloer er gelijk uit. Ook heb ik gekozen voor een naadloos plafond met een lichtkoof naast de vides. Als exterieur is er gekozen voor verschillende gevelpanelen. Hier is gekozen voor 3 verschillende zilveren rockpanels met verschillende glans afwerkingen hierdoor ontstaat een luxe uitstraling. Door om de zilveren vlaken een witte kader aan te brengen springen deze vlaken er nog meer uit.

Dit afstudeerwerk heeft de studentenSTAALprijs MBO aan het Techniek College Rotterdam, locatie Schiedam in 2022 gewonnen.

Het oordeel van de jury:

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2022Het niveau van dit afstudeerwerk is simpelweg prijzenswaardig. Her en der zitten er nog wat haken en ogen aan, zoals in de aansluitingen. Maar dat komt met deze student in de ontwerp- en bouwpraktijk wel goed. Er is veel energie ingestoken met een uitstekend resultaat. Als winnaar in de MBO-categorie is dit project ‘gepromoveerd’ naar de bachelor-categorie. Dat is volgens de jury volledig terecht. Het ontwerp is creatief en origineel, goed doordacht en gebalanceerd. ‘Een duidelijk talent in de dop.’ Door rekening te houden met uitbreiding en flexibiliteit verhoogt de kans op hergebruik en herbestemming en dat maakt het project relevant én eigentijds.