Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Bachelor 2023

In 2023 waren er zeven inzendingen in de categorie Bachelor, waaronder de winnaars van de staalSCHOOLprijs. Er werden een eerste prijs en een tweede prijs uitgedeeld.

« terug naar StudentenSTAALprijs 2023 Meld je aan voor dit evenement

1e prijs: Simon Molenaar (Hogeschool Rotterdam) - Donorstaal, het circulair toepassen van een bestaande staalconstructie

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2023 Donorstaal, her te gebruiken materiaal uit een ‘donorgebouw’, heeft geen materiaalcertificaat. Uit dit onderzoek naar de wet- en regelgeving van donorstaal, blijkt echter dat het relatief eenvoudig is om donorstaal toe te passen in een nieuw project. Om dit voor aannemersbedrijf J.P. van Eesteren overzichtelijk te maken is er een stroomschema opgesteld dat de processtappen weergeeft en extra informatie biedt bij elke stap.

Het oordeel van de jury:

Eén van de pijlers van het Bouwakkoord Staal is het hergebruik van constructiestaal. De grotere inzet van donorstaal is daarin een zeer relevante vraag. Daarom is de jury blij, dat veel afstudeerders dit onderwerp uitdiepen. De meesten vanuit hun rol als architect, constructeur, staalbouwer of materiaalonderzoeker. Het onderzoek van Simon is vanuit de aannemer gedacht en in samenwerking met JP van Eesteren/TBI uitgevoerd. Dit onderzoek is niet toegepast op een specifiek project maar op de bedrijfsvoering van het bouwbedrijf. Daarmee heeft dit onderzoek een hoog abstractieniveau en daardoor mogelijk en hopelijk een grotere en bredere invloed op de bouwpraktijk.

Simon heeft goed onderzoek uitgevoerd naar de stappen en overwegingen die nodig zijn bij het toepassen van donorstaal. Dit inzicht kan helpen om herinzet van staal te vergroten en maakt de stap naar een circulaire bouweconomie makkelijker. De conclusies en aanbevelingen zijn overzichtelijk getoond in een helder diagram. Een fijn handvat om de ‘proof of the pudding’ te leveren. Het juiste onderzoek op het juiste moment!

 

De winnaar van de staalSCHOOLprijs 2023 won de tweede prijs in de categorie bachelor.

2e prijs: Nathan Perez (Hogeschool Rotterdam) - De Brug

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2023Cultuurhuis De Brug is het resultaat van een uitgebreid onderzoek naar de stand van de sociale cohesie in de aandachtswijk Feijenoord te Rotterdam. Het onderzoek zoomt in op de wijk in Rotterdam-Zuid en legt een verband tussen de matige wijkontsluiting, demografische veranderingen en het gebrek aan ontmoetingsplekken. De vraag naar een nieuw buurthuis in combinatie met bovengenoemde aspecten heeft uiteindelijk geleid tot het idee van een drijvend buurthuis dat tegelijkertijd een brug vormt tussen twee wijkhelften die verdeeld worden door een in onbruik geraakte stadshaven. Dit idee is uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp (het eindproduct) waarin de toepassing van staal een belangrijke rol heeft gespeeld.

Het oordeel van de jury:

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2023

Nathan maakt een sympathiek ontwerp waar de jury warm van wordt. “Dit project straalt enthousiasme voor het ontwerpvak uit!” Cultuurhuis De Brug is sociaal verbindend, en vormt letterlijk een brug tussen twee delen van de stad waar een variëteit aan mensen woont. De omgeving is goed geanalyseerd en de stedenbouwkundige en architectonische inpassing is treffend. De Brug is een rake culturele toevoeging en een ontmoetingsplek om graag te zijn. Sleutelwoorden zijn: waarde creëren, verwondering en samenzijn.

Het ontwerp is tot op het niveau van een voorlopig ontwerp uitgewerkt. De materiaalkeuze is daarbij doordacht en weloverwogen gekozen. De hybride opzet van de constructie van staal, clt en beton zet de verschillende materialen in combinatie in hun kracht. In de uitwerking is aan de belangrijkste details gedacht. Een klein puntje van kritiek is er ook; een minpuntje vanuit de optiek van eerlijk materiaalgebruik. De staalconstructie is namelijk deels met hout omtimmerd. De jury zegt in koor: “Doe dat niet. Staal is ook mooi!”