Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Prepainted Metal Trophy 2023

De Prepainted Metal Trophy is bedoeld voor afstudeerwerk waarin voorgelakt metaal op bijzondere wijze wordt toegepast.

« terug naar StudentenSTAALprijs 2023 Meld je aan voor dit evenement

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2023

Prepainted Metal Trophy: Hatice Sarikaya (Technische Universiteit Delft) - A MAF Center in Friedrichshain, Berlin’

In een tijd waarin zaken over ‘nepnieuws’ dagelijkse kost zijn, zouden digitale ‘forensic art’ technieken steeds meer relevant kunnen zijn. Het MAF-centrum (Media-Art-Forensic) laat zien hoe gemakkelijk we onbewuste vooroordelen en aannames gebruiken om oordelen te vellen over een gebeurtenis. En hoe vaak zijn onderzoeken of rapporten over een geweldsconflict politiek ‘gekleurd’? Bovendien zal de tentoonstelling een goede ‘eye-opener’ zijn. In de wereld waar we ons voortdurend afvragen of nieuws echt of nep is, leggen verklarende voorbeelden hier uit hoe snel en gemakkelijk wij (mensen in het algemeen) verkeerde uitspraken/conclusies doen.

Het afstudeerrapport is te downloaden van de website van de TU Delft.

Het oordeel van de jury:

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2023

Dit centrum voor media, kunst en forensisch onderzoek is een vat vol tegenstellingen. Het huisvest allerlei verschillende disciplines – architecten, theoreten, kunstenaars, software-ontwikkelaars, onderzoekers, enz. – wier visies kunnen botsen, maar die ook kunnen samenwerken in interdisciplinaire teams. Doel is om onbevooroordeeld juridische ‘cold cases’ op te pakken en sociaal gevoelige kwesties aan te roeren. Het is een forum waar verschillende (soms tegengestelde) disciplines elkaar ontmoeten en het beste in elkaar boven te kunnen halen. Niet voor niets is de titel van dit afstudeerproject ‘Hosting binary opposites’.
Dit vraagt om een ruimtelijk open structuur, die gevonden wordt in een staalskelet van kolommen en liggers. Deze open structuur biedt letterlijk en figuurlijk tegengif tegen achterkamertjespolitiek en gesloten deuren. De uitkomsten van de onderzoeken moeten transparant en open worden gecommuniceerd. Dit kan via de media die uitzenden vanuit het MAF of direct via de gebouwschil. Dit vraagt in de gevel om veel glas en dichte delen die bestaan uit lichtgewicht, metalen gevelplaten. Zoals een cassettesysteem van voorgelakte plaat in verschillende kleuren en texturen, waarop boodschappen kunnen worden geprojecteerd.
Een bijzonder werk, met het onrecht van de maatschappij als politieke drijfveer. Met een complex, intrigerend spel tussen verhulling en visualisatie als resultaat.

Meer informatie over de Prepainted Metal Trophy is te vinden op deze pagina.

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2023