Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

StaalSCHOOLprijs 2023 Techniek College Rotterdam locatie Schiedam

In Schiedam namen in 2023 3 studenten deel aan de staalSCHOOLprijs. Er zijn twee eerste prijzen toegekend en een derde prijs.

« terug naar StudentenSTAALprijs 2023 Meld je aan voor dit evenement

1e prijs: Nabil Elias - Elias Hotel bij Kralingse Zoom

Het oordeel van de jury:

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2023Zoals gezegd was het niveau dit jaar (weer) hoog. Alle genomineerden scoorden goed op bepaalde punten. Dus bij het kiezen van de prijswinnaars was het spannend. Ook voor de jury zelf!

De eerste prijs gaat naar Nabil Elias. Op het Rotterdam Brainpark, vlakbij metrostation Kralingse Zoom heeft Nabil een hotel geprogrammeerd dat zijn eigen naam draagt: het Elias Hotel! Met zijn grandeur en spectaculaire uiterlijk zou het hotel net zo goed in Las Vegas passen. De jury waardeert het plan om zijn architectonische ambitie. Met zijn torderende uiterlijk past Elias Hotel in de recente traditie van torens met een twist. Elias verwijst daarbij naar Avaz Twist Tower in Sarajevo. De hoteltoren in Kralingen staat op een sokkel met feestzalen en dienstruimten. Op het dak van die onderbouw staan kleine windturbines die extra wind vangen door de eveneens getwiste glazen serres aerodynamisch uit te voeren.

De keuze voor de constructie is goed te verklaren. De parkeerkelder plus installatieruimten van de onderbouw zijn van beton. De daken van de feestzalen en zwembaden op de begane grond en de onderste verdiepingbouw zijn vanwege de grote overspanningen van staal. Daarboven torent de getwiste toren uit. Die heeft ook een ranke staalconstructie met betonnen vloeren, zodat de plattegronden vrij indeelbaar zijn. De getwiste glazen serres hebben speciale aandacht nodig, want met hun twist veranderen de (rechtopstaande) stijlen in (liggende) regels. Om die extra krachttoer uit te voeren is staal een betere keuze dan aluminium.

De jury vindt het knap, dat Nabil dit ingewikkelde ontwerp helemaal onder controle heeft. Bij zo’n omvangrijk project is het makkelijk om het overzicht te verliezen, maar het prachtige filmpje toont, dat bij Nabil de architectuur in goede handen is.

1e prijs: Demi Verkade - Sporthal in de Krimpenerwaard

Het oordeel van de jury:

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2023De winnaar van de tweede eerste prijs is Demi Verkade. Ja, u hoort het goed. Ook Demi ontvangt de eerste prijs! De jury kon dit jaar niet kiezen. Nabil en Demi zijn namelijk allebei uitmuntend, maar zijn totaal onvergelijkbaar. Het zijn twee totaal verschillende invalshoeken… Waar Nabil op architectuur scoort, blinkt Demi uit in de compleetheid van de bouwkundige uitwerking. In al die jaren staalSCHOOLprijs heeft de jury nog niet eerder zo’n brede en diepe uitwerking gezien op bouwtechnisch vlak. Demi ontwerpt een sporthal in de Krimpenerwaard. Een mooi functioneel ontwerp met weinig toeters en bellen. Gepresenteerd met een strakke maquette. Vanwege de grote overspanning in een kolomvrije ruimte is een staalconstructie een logische keuze. Ook de overige functies in het gebouw krijgen onderdak in staal, van de draagconstructie tot aan de gevel en het dak. Tot zover niets nieuws onder de zon.

Waar Demi de jury mee verbluft is de compleetheid van de bouwkundige uitwerking. En de diepgang waarmee al die aspecten worden onderzocht. Van de constructieve keuzes tot de bouwkundige detaillering, van de tijdsplanning van het project, via de kostenonderbouwing naar het kranenplan. Aan alles is gedacht. En elk aspect wordt met Excel-sheets of informatie van leveranciers onderbouwd. Daarbij roemt de jury Demi’s kritische houding ten aanzien van die informatie. Ze neemt de gekleurde informatie van leveranciers soms met een korreltje zout. En durft over te stappen naar een andere leverancier als de informatie incorrect of onvolledig blijkt. Ook het maken van de constructieve keuzes gebeurt in de goede volgorde: afschatten op basis van vuistregels en vervolgens toetsen en eventueel aanpassen. Voor dit goed uitgewerkte plan, de compleetheid en haar kritische, praktische houding verdient ook Demi de eerste prijs!

3e prijs: Elisa de Lege - MBO-school De Natuur in Barendrecht

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2023Het oordeel van de jury:

Op basis van de aanwijzingen voor ‘Frisse scholen’ ontwerpt Elisa een school waar ze zelf ook graag naar school zou gaan. Het staalskelet biedt flexibiliteit in het ontwerp. De ranke staal-met-glas constructie zorgt ervoor dat het licht diep valt in de aula. Er is goed nagedacht over de plattegronden. Aan het filmpje kun je zien dat Elise helemaal in het ontwerp zit. Aan alle zaken is gedacht. Ook bouwtechnisch zit het ontwerp goed in elkaar. Dat is te zien aan de overvloed aan bouwkundige details.