Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Yotel, Amsterdam

« terug naar Architect+Staal november 2018

In korte tijd tijdloos

De bouw is nog maar net begonnen (half augustus 2018), of de oplevering van Yotel Amsterdam is reeds in zicht. Al in de zomer van 2019 kunnen toeristen en zakelijke reizigers hun intrek nemen in dit nieuwe, ‘all inclusive’ hotel op het voormalige industrieterrein Buiksloterham Amsterdam-Noord. De korte bouwtijd zit ‘m in het gebruik van staal, beton en – voor de hotelkamers – een volledig geprefabriceerd modulair systeem. Het ontwerp is van Studioinedots in nauwe samenwerking met Delva Landscape Architects, Design Agency en IMd Raadgevende Ingenieurs.

Dit ontwerpkwartet heeft de verlaten kavel van 5.150 m2 aan de Asterweg in het vroegere industriegebied benut voor vijf verschillende volumes met in totaal 5.150 m2 bvo. De volumes variëren in oriëntatie, hoogte en functie, maar de onderlinge koppelingen én de integrale projectering in een parkachtige landschap smeedt de vijf delen aaneen tot een even geschakeerd als coherent ensemble.

Het complex houdt de relatie met de omgeving warm via het restaurant met buitenterras en aanlegsteiger aan het Tolhuiskanaal en door de transparante begane grond die, in combinatie met de omliggende tuinen, zorgt voor een vloeiende overgang van buiten naar binnen en omgekeerd. Ook het hart van het gebouw is vrij gemaakt voor de ontmoetingen tussen de tijdelijke hotelgasten en de vaste wijkbewoners.

Yotel telt twee hoge beddenhuizen, gesecondeerd door drie eenlaagse paviljoens. De paviljoens krijgen alle drie een stalen draagconstructie (in het zicht) op een in het werk gestorte vloer en met een dak van geperforeerde staalplaat. De beide beddenhuizen, goed voor 202 hotelkamers, worden uitgevoerd met geprefabriceerde modules, compleet met gevels en verdere bouwkundige afwerking.

De toepassing van het modulaire systeem en de stalen draagconstructies levert niet alleen een hoge bouwsnelheid op. Het promoveert Yotel tot een circulair hotel. Immers, de constructies kunnen indien gewenst gemakkelijk uit elkaar voor hergebruik in toekomstige projecten. En dat past weer bij de projectambitie om een BREEAM-Excellent certificaat in de wacht te slepen.

Reductie van energie- en watergebruik is daarbij logischerwijs ook een leidmotief. Zo draait het hotel volledig op elektriciteit, gas komt er niet aan te pas. Het waterverbruik – in een hotel toch al gauw 200 liter per kamer, per dag – wordt aangepakt door het water na gebruik via een speciaal systeem te verzamelen en te filteren voor hergebruik. Dit circulaire watersysteem is ontwikkeld door bouwfysisch adviseur ARUP, installatieadviseur Techniplan en landschappelijk ontwerper Delva Landscape Architects.

Yotel wordt gebouwd door de Ballast Nedam-ondernemingen Heddes en Ursem. De projectontwikkeling komt op naam van Being Development, bijgestaan door de investeringsmaatschappijen Commonwealth Investments en Valuas Services.

Achter het hotelconcept gaat Yotel-oprichter Simon Woodroffe OBE schuil. Hij heeft de idee van het mondaine, eerste klas reizen per vliegtuig vertaald in luxueuze hotelcabines die ook toegankelijk zijn voor de smallere beurs. De karakteristieken van luxe hotelkamers zijn verwerkt in kleinere, slimme ruimten met een verstelbare SmartBed, verfrissende moesson regendouche en ‘techno wall’ met smart tv.

Het hotel in Amsterdam-Noord is niet de eerste Yotel. Onder de naam Yotelair bestiert het bedrijf van Woodroffe vier hotels op de vliegvelden Londen Gatwick, London Heathrow, Charles de Gaulle in Parijs en Amsterdam Schiphol. Ook Changi Airport in Singapore wacht volgend jaar een Yotelair. De vestiging Amsterdam-Noord behoort tot de stadshotels van Yotel. Dat assortiment breidt zich wereldwijd uit. In Boston, San Francisco, Miami, Londen Clerkenwell, Singapore en Dubai Business Bay zijn kersverse Yotel’s geopend, in aanbouw of in ontwikkeling.

Studioninedots

• Afbeeldingen: Studioinedots en Yotel.