Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Master tweede prijs

In 2016 won Joran van Blokland de tweede prijs in de categorie Master met zijn project:

« terug naar StudentenSTAALprijs 2016

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2016Onderzoek naar een staalplaat-betonvloer met een stempelvrije overspanning van 7,2 meter

De marktwaarde van de staalplaat-betonvloer wordt vergroot door de stempelvrije overspanning te vergroten naar 7.2 meter. De thesis bestaat uit een conceptuele studie en een voorlopig technisch onderzoek die de mogelijke toepassing van dit type plaat laat zien.
Het Nederlandse bouwgrid bestaat uit een veelvoud van 3.6 meter. De huidige hoge staalplaten kunnen een stempelvrije overspanning maken van 5.5 meter. Om beter te kunnen concurreren met de overige vloertypen is het gunstig om naar een dubbele gridafmeting te gaan. Deze master thesis richt zich op het ontwikkelen van een staalplaat, die een stempelvrije overspanning van 7.2 meter mogelijk maakt. Het resultaat is de ‘JorFlor’; een lichtgewicht vloer met de nodige overspanning die gunstig afsteekt tegen huidige vloersystemen.
Voor het bereiken van dit resultaat is een zeer volledig onderzoek gedaan, waarbij alle constructieve aspecten in kaart zijn gebracht, waaronder het gedrag bij brand.

Oordeel van de jury:
Het onderzoek naar mogelijkheden om een staalplaat betonvloer in één keer te plaatsen zonder onderstempeling, is leuk en opent nieuwe mogelijkheden voor de praktijk. De jury is onder de indruk van het zeer uitgebreide onderzoeksrapport. Ook waardeert de jury de experimentele aanpak die bijdraagt aan het doorgronden van de probleemstelling. Echt plezier in het experimenteren en het constructievak stralen er vanaf. Door te experimenteren worden stappen gezet. ‘Hier worden wij blij van’, concludeert de jury unaniem!