Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

StudentenSTAALprijs 2018

Dit jaar laten de inzendingen voor de studentenSTAALprijs overtuigend zien hoe internationaal onze universiteiten en hogescholen zijn geworden. Niet alleen het aantal studenten uit het buitenland neemt toe, ook de locatiekeuzen voor afstudeerprojecten reiken vaker ver buiten onze grenzen. Moderne communicatiemiddelen zorgen voor snelle kennisverspreiding, afstanden zijn geen enkel probleem meer. Ook taalbarrières zijn geslecht, afstudeerrapporten zijn in het Engels. Kortom staalconstructie is een wereldvak en onderzoek ernaar gaat de hele wereld over. Het vakgebied van construeren met staal is spannend en inspirerend, dat valt duidelijk af te lezen aan de inzendingen van deze editie voor de studentenSTAALprijs.

« terug naar StudentenSTAALprijs
StudentenSTAALprijs 2018

Het constructievakgebied is in rap tempo aan het veranderen. Het 3D printen van staalconstructies verandert voorzichtig van experimentenfase naar serieus wetenschappelijk onderzoek en rekenregels. Opvalt dat maatschappelijke relevantie nu echt moet. Actuele thema’s houden de student van nu bezig, zoals transformatie, hergebruik, duurzaamheid, onderzoek om calamiteiten te voorkomen en aandacht voor de sociale leefbaarheid van een omgeving. De inzendingen kenmerken zich door uitgebreide analyses, dikke wetenschappelijke onderzoeksrapporten soms voorzien van fraai beeldmateriaal. Waar de jury ook altijd heel blij van wordt, zijn de talrijke praktijkproeven ter ondersteuning of controle van de rekenmodellen via computerprogramma’s. Alle inzendingen hebben praktische onderwerpen, bedoeld om het constructievakgebied of de leefomgeving te verbeteren.

Elke editie benadrukt dat de studentenSTAALprijs een belangrijke functie vervult in de verspreiding van vernieuwende ideeën door de inzendingen te publiceren. Via nieuwe media ontstaat een wereldwijd bereik die de afstudeerders internationale kansen biedt. Voor de deelnemers is de aandacht voor het afstudeerwerk vaak de start van een succesvolle carrière.

Het aantal inzendingen (15) is groot in vergelijking met voorgaande jaren. Om de studentenSTAALprijs onder de aandacht te brengen, zijn wel steeds meer inspanningen vereist. Waar voorheen een brief sturen naar student-leden en het ophangen van posters voldoende was, moeten nu moderne media worden ingezet zoals onder meer Facebook, Twitter en herhaaldelijke mailings.

De nagenoeg onbegrensde mogelijkheden van staal en de steeds vernieuwende toepassingen die uit het afstudeerwerk naar voren komen, verdienen een brede kennisverspreiding. Dit kan anderen inspireren of aanleiding zijn voor nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Daarom doet de jury net als voorgaande jaren een dringende oproep: ‘Docenten en studenten, zend afstudeerwerk in. Publicatie is nuttig voor het hele vakgebied!’

Het volledige juryrapport van de studentenSTAALprijs 2018 is hier te downloaden. Foto's van de prijsuitreiking, gemaakt door fotograaf Pieter Kers, zijn hier te downloaden.

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2018