Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

StudentenSTAALprijs 2020

In dit hele rare jaar 2020 waarin alles anders lijkt, is er toch één ding (bijna) hetzelfde gebleven: De jaarlijkse editie van de studentenSTAALprijs! Met daarnaast de Van Bentum Prijs voor koudgevormd materiaal en de Prepainted Metal Trophy voor fraaie en bijzondere toepassingen van voorgelakte plaat! Er zijn zelfs een flink aantal projecten ingezonden. De kwaliteit van de inzendingen is zoals altijd hoog. Dit jaar is er, afgezien van de jurering via videoverbinding, wel iets bijzonders aan de hand: er waren geen officiële inzendingen op Bachelorniveau. Twee inzendingen zijn tot deze categorie toegelaten vanwege de bijzondere kwaliteit die naar het oordeel van de jury moeiteloos voldoet aan het vereiste niveau. Eén inzending is het stageonderzoek van een derdejaars Bachelorstudent en de ander is het afstudeerproject van een MBO-student. (winnaar studentenSTAALprijs MBO2020).

« terug naar StudentenSTAALprijs
StudentenSTAALprijs 2020

Op Masterniveau is de categorie ‘Onderzoek’ veruit in de meerderheid, maar liefst 11 inzendingen ten opzichte van 4 inzendingen in de categorie ‘Architectuur’. Het grote aantal onderzoeken, allemaal van hoog niveau, noopt de jury steeds scherper te selecteren op het criterium ‘vernieuwend en onderscheidend onderzoek’. Dit betekent dat kwalitatief hoogwaardige onderzoeksrapporten die grondig en zeer nuttig onderzoekwerk laten zien, maar net niet genoeg vernieuwend zijn, buiten de prijzen vallen. Het vakblad Bouwen met Staal wil ook voor deze inzendingen een platform bieden zodat die relevante onderzoeksresultaten niet onopgemerkt blijven!

Evenals vorig jaar komt een groot aantal inzendingen van de Technische Universiteit Delft. De belangstelling voor constructie als wetenschap is duidelijk springlevend. De onderzoeken worden steeds wetenschappelijker en kunnen niet meer zonder de inzet van computerprogramma’s. Toch wordt ook veel onderzoek met computermodellen geverifieerd via praktijkproeven. Veel van deze wetenschappelijke studies behandelen actuele thema’s en zijn waardevol voor het vakgebied. Vooral de onderzoeken naar vermoeiing bij orthotrope dekken van stalen bruggen zijn het vermelden waard. Deze onderzoeken dragen bij aan de verbetering van de instandhouding en toekomstige inzet van stalen brugdekken. Populair is het onderzoek naar de problematiek rond de constructie van windmolens. De windmolenindustrie is immers naarstig op zoek naar mogelijkheden voor verbetering en optimalisering. Een populair onderwerp als 3D printen ontbreekt ook ditmaal niet. Hoe veelzijdig het materiaal staal als onderzoeksonderwerp is, blijkt uit de diversiteit van de studies. Nieuw dit jaar zijn interessante studies naar hybride toepassingen. De jury constateert wel met enig spijt, dat de diep wetenschappelijke studies steeds minder toegankelijk zijn voor niet-constructeurs. Praktijkstudies zijn in de minderheid. Waar vroeger de vakgebieden architectuur en constructie sterk met elkaar verbonden waren, drijven ze nu steeds verder uit elkaar. 

Bij de inzendingen op masterniveau ‘Architectuur’ valt een opmerkelijke trend waar te nemen. Utopie en fantasie zijn weer terug! Desondanks blijft maatschappelijke relevantie een onderliggend thema. Hoewel de ontwerpen bedoeld zijn voor een reële locatie lijken de meesten zich los te maken van hun context. De ontwerpen gaan vooral over sfeer en betekenis. Staal wordt ingezet om sfeer en betekenis kracht bij te zetten. Architectuur is een middel om een belevingswereld te creëren. Met fraaie presentaties, filmische scenes, soms kunstwerken op zich, wordt het publiek verleid om de achterliggende verhaallijn te volgen. Voor de jury was de overgang van constructieve wetenschap naar filosofische gerichte ontwerpen even schrikken. De ontdekking dat staal in de ontwerpgedachten een hoofdrol speelt, oogstte al gauw bewondering.

De studentenSTAALprijs vervult een belangrijke functie in de verspreiding van vernieuwende ideeën door de inzendingen te publiceren. Voor de deelnemers is de aandacht voor het afstudeerwerk vaak de start van een succesvolle carrière. Dit kan niet genoeg worden benadrukt. De vernieuwende toepassingen van staal die uit het afstudeerwerk naar voren komen, verdienen een brede kennisverspreiding. Dit kan anderen inspireren of aanleiding zijn voor nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Daarom doet de jury net als voorgaande jaren een dringende oproep: ‘Docenten en studenten, ook Bachelorstudenten, zend afstudeerwerk in. Publicatie is nuttig voor het hele vakgebied!’

Het volledige juryrapport van de studentenSTAALprijs 2020 is hier te downloaden. Foto's van de prijsuitreiking komen binnenkort hier beschikbaar. Binnenkort zijn ook de persberichten hier te downloaden in word- en pdf-formaat. De prijsuitreiking is te zien op het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal.