Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

staalSCHOOLprijs RTC/Albeda 2020

Op het Albeda College (het tegenwoordige Techniek College Rotterdam) is de staalSCHOOLprijs uitgereikt. De school heeft zelf zes studenten genomineerd. Deze studenten presenteerden hun afstudeerprojecten aan een jury bestaande uit juryleden van de studentenSTAALprijs en docenten van de school. De genomineerden en prijswinnaars staan hieronder.

« terug naar StudentenSTAALprijs 2020

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 20201e prijs: Jesse Takes - Nationaal voetbalstation bij Utrecht

Het oordeel van de jury:

Het wordt een cliché… Maar elk jaar zit er wel weer een afstudeerproject bij, dat de jury verrast en omverblaast. Dit jaar is dat het voetbalstadion van Jesse Takes. Een fantastische eye-catcher bij Utrecht met een allure die de plaatselijke FC ver overstijgt. 

Over alles is nagedacht. De stedenbouwkundige, architectonische, constructieve en bouwtechnische keuzes zijn voortreffelijk en zeer volwassen. De stedenbouwkundige ligging is goed gekozen vanwege de makkelijke toegang vanaf de snelwegen A12 en A2. De architectuur is imposant en gevoelvol door de ronde, dynamische vormen. Deze begeleiden de onafgebroken verkeersstromen op die plek. En ze verzachten de impact van het monumentale gebouw. 

De jury is onder de indruk hoe Jesse het ingewikkelde programma van eisen op vanzelfsprekende wijze in de plattegrond heeft vormgegeven. Daarbij is goed nagedacht over de verschillende mensen die op een speeldag of doordeweeks aanwezig zijn. Thuisploeg, uitploeg, managers, bestuur, invaliden, ‘gewoon’ publiek, pers. Aan iedereen is gedacht. En ieder heeft zijn of haar doordachte plek gekregen. Tot aan een controlekamer voor calamiteiten en een museum voor prijzen aan toe.

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2020

Volwassen en vanzelfsprekend zijn als oordelen ook van toepassing op de constructieve hoofdopzet. De onderbouw met de kleedruimten en tribunes leent zich voor beton. De kap is logisch uitgevoerd in staal. Daarbij is verstandig de constructieve samenwerking gezocht door het kapspant af te steunen tegen het tribunegebouw. 

Klein minpuntje is dat de jury van de studentenSTAALprijs eigenlijk jaloers is. De betonnen onderbouw is zo fantastisch uitgewerkt, dat de stalen kap en gevelconstructie daar wat schril bij afsteken. Maar uit de vorm van het kapspant en de dimensionering van de staven blijkt dat Jesse ook gevoel heeft voor staal. 

De jury roept Jesse Takes unaniem uit tot winnaar van de studentenSTAALprijs MBO 2020! Nieuw dit jaar is dat Jesse als winnaar van de eerste prijs van de MBO-categorie meedingt in de categorie Bachlor van de studentenSTAALprijs.

2e prijs: Alex Spruit - Bioscoop in Rotterdam

Het oordeel van de jury:

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2020

Het niveau lijkt elk jaar weer hoger te worden. Bij alle deelnemers zijn de constructiekeuze en de bouwkundige detaillering bijna vanzelfsprekend geworden. Om een prijs te winnen moet je echt wat speciaals doen. 

Winnaar van de tweede prijs is Alex Spruit. Hij ontwierp een bioscoop in Rotterdam aan de Zuiderparkweg vlakbij Ahoy. Het is een volwassen plan met een goed stedenbouwkundige inpassing die het parkeerterrein van het zalencomplex goed afschermt van de brede verkeersweg.

De architectuur is geslaagd. Het gebouw past helemaal in de corporate identity van Kinepolis én heeft tóch iets eigens. De bioscoopzalen zijn gesloten, zwevende volumes. Samen met de transparante vliesgevels vormen ze op soepele wijze de verkeersruimten en foyers. Het ontwerp is mooi en helder uitgewerkt in Revit. 

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2020

De constructieve opzet is net zo logisch als de architectuur. Daarbij vindt de jury het slim, dat Alex goed gekeken heeft naar een vergelijkbaar constructief plan. Dan blijft er meer tijd over om aandacht te geven aan de bijzonderheden, zoals de hoekverdraaiing die de toegangsweg volgt en de gestapelde zalen 2 en 5. 

Hier en daar heeft de jury wat bedenkingen. Dan lijken de kolommen niet goed boven elkaar te staan of zijn de raatliggers net wat te licht uitgevoerd. Of is een vreemd samengesteld profiel gekozen – twee H-profielen aan elkaar gelast, waarvan een bovenflens ook nog eens schuin omhoogloopt. 

Een groot pluspunt is de geveluitwerking met aluminium cassettes. Het is een standaard systeem waar Alex (weer) een eigen draai aan heeft gegeven. Bepaalde geveldelen liggen terug en andere delen steken uit. Soms ligt de metalen gevel in het vlak van de vliesgevel. Soms zijn er diepe negges. Deze horizontale belijning wordt overgenomen door brede banden met LED-verlichting die de bioscoop vooral in de avonduren met lichtspel accentueren. 

Sowieso wint Alex de tweede prijs in de studentenSTAALprijs MBO. Daarnaast wil de jury dit project ook voordragen als deelnemer voor de Prepainted Metal Trophy (350,-) voor bijzondere toepassingen van voorgelakt metaal.

Het niveau was hoog, maar de jury mag maar twee prijzen toekennen. Toch wil de jury graag ook even de afstudeerprojecten die niet hebben gewonnen, de revue laten passeren.

Wouter van Zetten - Kantoor HQ in Barendrecht

Nisa Calisir - Welness & fitness in Aalsmeer

Djenné Lip - Kantoorgebouw

Wilko Schoneveld - Hotel 'Aan Zee'


Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2020Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2020


Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2020Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2020

Wouter wilde een ambitieus doel realiseren, het realistisch uitwerken van een cirkelvormig gebouw (linksboven). Daarin is hij geslaagd! De keuze voor staal is logisch, het plan is goed uitgewerkt en gepresenteerd en het gebouw is smaakvol en terughoudend ontworpen. Maar wat de jury betreft had Wouter nog veel verder mogen gaan. HEA-kolommen en breedplaatvloeren passen eigenlijk nog te veel bij een standaard, rechthoekig gebouw. Waarom voor dit cirkelvormige gebouw geen ronde buiskolommen en staalplaat-betonvloeren gekozen?

Nisa ontwierp een bijzonder gebouw met golvend dak (rechtsonder). Door de asymmetrische golf en de door het dak stekende kern krijgt het gebouw op slimme wijze vier verschillende gezichten. De jury vindt het jammer dat de ruimtes binnen niet net zo bijzonder zijn als de gevels en het dak. De bouwkundige uitwerking is interessant, want Nisa heeft niet de meest voor de hand liggende technieken gekozen. Wel vraagt de jury zich soms (bijvoorbeeld bij de afwatering) af of het bouwkundig wel kan. Toch een mooi gebouw.

Djenné ontwierp een meerlaags kantoorgebouw (rechtsboven). De constructieve en bouwkundige uitwerking zijn gedegen. Zoals de architectuur gedegenheid uitstraalt. De keuze voor staal is logisch vanwege de wens de plattegronden aan te passen aan wijzigend gebruik. Een stoer en krachtig gebouw.

Wilko behoorde tot de kanshebbers, maar legde het helaas net af tegen Jesse en Alex (linksonder). Met krachtige vormkeuzes, zoals de U-vorm, terrasvormige balkons en de skybar als luifel, wordt een imposant gebouw neergezet. Over de bouwkundige uitwerking is goed en ook over de constructiekeuzes is goed nagedacht. Soms, zoals bij de hotelkamers is de staalconstructie misschien overbodig. Daar kunnen de kalkzandsteen spouwmuren het vermoedelijk alleen wel af. Dit hotel zou een mooie aanwinst zijn in het duinlandschap van Wassenaar.