Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Prepainted Metal Trophy 2020

In 2019 werd de Prepainted Metal Trophy toegekend. De Prepainted Metal Trophy is bedoeld voor studentenprojecten (dus niet uitsluitend afstudeerwerk) waarin voorgelakt metaal op bijzondere wijze wordt toegepast.

« terug naar StudentenSTAALprijs 2020

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2020Prepainted Metal Trophy: Amber Peters (Rotterdamse Academie van Bouwkunst) - Terminal 1

De afstudeerder heeft een ontwerp gemaakt voor een utopische vliegveldterminal op de huidige locatie van Lelystad Airport. Het ontwerp bestaat uit elkaar opvolgende ruimtes die als een ‘reis’ door het aankomst – en vertrekproces zijn uitgewerkt. Elke ruimte heeft een specifiek op de fase van de reis ontworpen sfeer. Zo is de ruimte waar het transport plaatsvindt compleet afgewerkt met geperforeerde witte staalplaat. In de belevening van de ontwerper versterken de staalplaten het geluid van lopende banden, rolkoffers en bewegende mensen, passend bij het karakter van een transportzone. 'Reizen gaat over vrijheid, maar om op reis te kunnen moet je eerst in ieder onderdeel van het proces steeds meer delen van je vrijheid opgeven. Daarna kan de vrijheid gevierd worden.'

Meer over dit project is te lezen op de website van Archiprix en op de website van Archined.

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2020Het oordeel van de jury:
De jury heeft de prijs toegekend vanwege de esthetische toepassing van verscheidene vormen van voorgelakte metaalplaat als dak-, wand- en gevelbeplating. De verschillende mogelijkheden die gecoilcoat metaal biedt, komen goed tot uiting in de ruimtes waaruit de terminal bestaat. Met kleur, textuur en vorm wordt telkens een andere sfeer gecreëerd die past bij het stadium waarin de reiziger zich bevindt. Voorbeeld is de witte, voorgelakte geperforeerde staalplaat die als bijzonder doel heeft de ervaring te versterken van een ruimte waarin transport plaatsvindt. Of de besloten ruimte bestaande uit sandwichpanelen waarin de paspoortcontrole plaatsheeft. Zo wordt de terminal, van een ‘machine’ die reizigers op klinische wijze ‘verwerkt’ een ‘beleving’. De buitenzijde van de vertrek- en aankomsthal is bewust abstract en neutraal met een belangrijke rol voor aluminiumkleurige golfplaat. ‘Betekenis en expressie geven met materiaalgebruik’, dat is waar het bij dit project volgens de jury om draait.

Meer over de Prepainted Metal Trophy is te lezen op deze pagina. Deze prijs wordt gesponsord door ECCA. De prijsuitreiking is te zien op het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal.

Prepainted Metal Trophy 2020Prepainted Metal Trophy 2020

Prepainted Metal Trophy