Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Verdiepingbouw 22-06-23 middag, Duurzame verdiepingbouw met staal

De laatste dag van de cursus Verdiepingbouw start met module 9 Duurzame verdiepingbouw met staal. Jan-Pieter den Hollander, expert duurzaam bouwen van Bouwen met Staal, licht in een middag alle belangrijke aspecten toe.

« terug naar Verdiepingbouw 2023 Meld je aan voor deze cursus
Verdiepingbouw 22-06-23 middag, Duurzame verdiepingbouw met staal
WerkspoorhalAfb.: Hoogstraat, ontw.: Rijnboutt, foto: IMd Raadgevende Ingenieurs. 

Inhoud module 9 Duurzame verdiepingbouw met staal

De laatste dag van de cursus Verdiepingbouw start in de middag van donderdag 22 juni met module 9 Duurzame verdiepingbouw met staal en heeft als special de staalplaat-beton vloer. Jan-Pieter den Hollander, expert duurzaam bouwen van Bouwen met Staal, licht in een middag alle belangrijke aspecten toe van duurzaam bouwen. Niet de energieprestatie (EPG/BENG), want die wordt belicht in module 8. Wel het duurzame materiaalgebruik, zoals dit tot uiting komt in de publiekrechtelijke regelgeving materiaalprestatie van gebouwen (MPG), de productkaarten met milieurelevante productinformatie (MRPI) die worden opgenomen in de Nationale Milieu Database (NMD) en die gebruikt worden om de milieukostenindicator (MKI) te berekenen. Als directeur van de stichting MRPI is Jan-Pieter den Hollander nauw betrokken bij de totstandkoming van regelgeving op dit terrein en praktische toepassing daarvan. Module 9 zal zich daarbij concentreren op het bouwmateriaal staal met aandacht voor circulariteit in de productie – de positieve invloed van recycling op het milieuprofiel – en in het gebouwontwerp, zoals losmaakbaarheid en hergebruik. Op dit laatste punt is er speciale aandacht voor de kersverse richtlijn NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal waarvan Jan-Pieter rapporteur is. Deze richtlijn staat centraal in module 10 workshop Circulair ontwerpen met staal. Specialisten gaan tijdens deze cursus dieper in op een bepaald systeem. Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering) biedt als leverancier van staalplaat-beton vloeren ontwerpinformatie, achtergronden en inzicht in de nieuwste ontwikkelingen.

Afb.: Werkspoorhal, ontw. en foto: OZ Architects. 

Programma middag 22 juni 2023

14.30

Ontvangst met koffie en thee 

 

15.00

Welkomstwoord, introductie en kennismaking met de deelnemers

Mic Barendsz (Bouwen met Staal)

15.10

Module 9a:
Duurzame verdiepingbouw met staal

Duurzaam bouwen is een ruim begrip. De energieprestatie (EPG/BENG) stond bij module 8 op het programma. In module 9 staat materiaalprestatie van gebouwen (MPG) centraal.

Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal)

15.40

Module 9b:
Duurzame verdiepingbouw met staal

De productkaarten met milieurelevante productinformatie (MRPI) die zijn opgenomen in de Nationale Milieu Database (NMD). Hiermee wordt de MPG berekend aan de hand van de milieukostenindicator (MKI). In deze MKI worden alle 13 milieu-indicatoren (zoals CO2- en stikstof-emissie) bij elkaar opgeteld.

Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal)

16.10

Korte pauze

 

16.20

Module 9c:
Duurzame verdiepingbouw met staal

De MPB-eisen aan duurzaam bouwen gelden al voor woningbouw en kantoren en zullen in de toekomst ook gaan gelden voor andere gebruiksfuncties. Aan de hand van voorbeeldprojecten wordt uitgelegd hoe dit het werk van de constructeur en de staalbouwer raakt en hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal)

17.00

Module 9d:
Verdiepingvloeren: staalplaat-beton vloeren

Special: staalplaat-beton vloer. Ontwerpinformatie, achtergronden en actuele ontwikkelingen door de leverancier.

Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering)

17.20

Vragenronde

 

17.30

Afsluiting middagmodule

 

17.30

Langere pauze met eventueel avondeten

Voor cursisten die zowel de middag- als de avondmodule bijwonen

18.30

Avondmodule Workshop Circulair ontwerpen met staal

 

Puntloods NDSMBestemd voor

Geïnteresseerden in met name de constructieve aspecten van het onderwerp verdiepingbouw, zoals constructief ontwerpers en constructeurs bij constructief adviesbureaus, werkvoorbereiders en projectleiders bij aannemers, constructief adviseurs bij staalbouwers, architecten en bouwkundigen bij architectenbureaus, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten enzovoort.

Niveau

MBO, HBO en WO

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen per module 2 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister. 20 KE/PE-punten als u alle 10 modules volgt.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Verdiepingbouw aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie van het Constructeursregister gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst. Bij deze cursus ontvangen deelnemers tevens een deelnamecertificaat.

Afb.: Puntloodsen NDSM-werf, ontw. en foto: Beyond Space | Lorenzo Zandri.

Docenten

Docent van deze module is: Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal) en Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering).

Tijdsduur

De middagmodule is van 15.00 u. tot 17.30 u. Inclusief, indien u zowel de middag- als avondmodule bijwoont, een eenvoudige maaltijd.

Waar en wanneer

Omgeving Utrecht
Donderdag 22 juni middag.

Kosten en studiemateriaal

Module 1 is gratis door iedereen online te volgen. De overige modules zijn in de klas bij te wonen of eventueel online door betalende deelnemers. Als u één of meerdere afzonderlijke modules volgt, is de prijs af te lezen uit onderstaande tabel. De prijs voor 9 modules is de prijs voor de volledige cursus.

 

1 module

2 modules

3 modules

4 modules

5 modules

6 modules

7 modules

8 modules

9 modules

bedrijfsleden

€ 330

€ 590

€ 805

€ 995

€ 1.165

€ 1.315

€ 1.445

€ 1.555

€ 1.650

niet-bedrijfsleden

€ 375

€ 665

€ 920

€ 1.145

€ 1.345

€ 1.525

€ 1.685

€ 1.825

€ 1.945

De deelnemers ontvangen de syllabus met presentaties en aanvullende literatuur. De prijs is inclusief catering maar exclusief BTW. 
Op deze cursus zijn onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

GreenhouseAanmelden

Aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan deze pagina waarna u een automatische notificatie ontvangt (eventueel in de SPAM). 

In het veld Opmerkingen svp aangeven:

 • aan welke modules u wilt deelnemen
 • inkoop-/ordernummers of andere belangrijke informatie t.b.v. de facturatie
 • eventuele dieetwensen
 • of u online deelneemt

Pas wanneer de cursus voldoende deelnemers heeft ontvangt u de definitieve bevestiging met alle details.
Aanmelden voor de gehele cursus, dat wil zeggen alle 5 middag+avondmodules, kunt u doen door op de aanmeldbutton te klikken op deze pagina.

Afb.: Greenhouse, ontw.: cepezed, foto: Lucas van der Wee.

Programma

Deze middag- en avondmodules zijn afzonderlijk te volgen. Module 1 is voor iedereen gratis online te volgen. Voor de overige modules is een vergoeding verschuldigd volgens de tabel onder Kosten en studiemateriaal. Module 10 is uitsluitend klassikaal bij te wonen.

 1. Inleiding verdiepingbouw en design for assembly voor de bouw door Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing) en Mic Barendsz (projectleider/bouwkundige bij Bouwen met Staal) (dinsdag 25 april 2023 's middags)
 2. Stabiliteitssystemen met voorbeeldprojecten door Sander van Eerden (raadgevend ingenieur Van Eerden Constructieadvies) (dinsdag 25 april 2023 's avonds)
 3. Staalframebouw en koudgevormde profielen, lichte vloeren door Cor van Zandwijk (structural engineer en directeur CFP Engineering) (donderdag 11 mei 2023 's middags)
 4. Houtbouw, houten vloeren, combinatie met staal door Rudi Roijakkers (registered consulting engineer Lüning) (donderdag 11 mei 2023 's avonds)
 5. Verdiepingvloeren: geïntegreerde liggers en kanaalplaatvloeren door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar), Xander Sales (senior project engineer Peikko) en Ronald Klein-Holte (manager research en ontwikkeling bij VBI Ontwikkeling) (donderdag 25 mei 2023 's middags)
 6. Verdiepingvloeren: ontwerpen van verschillende vloersystemen o.a. holle staal-beton vloer door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar) en Xander Vos (directeur en adviseur Slimline Buildings) (donderdag 25 mei 2023 's avonds)
 7. Fabricage en montage van hoogbouw door Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal) (donderdag 8 juni 2023 's middags)
 8. Energiezuinige, comfortabele en brandveilige verdiepingbouw door Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup) Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) (donderdag 8 juni 2023 's avonds)
 9. Duurzame verdiepingbouw met staal door Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal) en Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering) (donderdag 22 juni 2023 's middags)
 10. Workshop Circulair ontwerpen met staal door Pim Peters (directeur/raadgevend ingenieur IMd Raadgevende Ingenieurs) (donderdag 22 juni 2023 's avonds)