Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Verdiepingbouw 25-04-23 avond, Stabiliteitssystemen met voorbeeldprojecten

In Module 2 op dinsdag 25 april in de avond toont Sander van Eerden de stabiliteitsprincipes en het schematiseren van een mechanicamodel aan de hand van door anderen en door hem zelf ontworpen praktijkvoorbeelden.

« terug naar Verdiepingbouw 2023 Meld je aan voor deze cursus
Verdiepingbouw 25-04-23 avond, Stabiliteitssystemen met voorbeeldprojecten
PontsteigerAfb.: Pontsteiger, ontw.: Arond en Gelauff Architecten, foto: Ossip van Duivenbode.

Inhoud module 2 Stabiliteitssystemen met voorbeeldprojecten

In Module 2 op dinsdag 25 april in de avond komt constructeur Sander van Eerden aan het woord. Hij is specialist in het ontwerpen van hoogbouw, met name ook in staal. Fundamenteel bij meerlaagse utiliteitsbouw en bij hoogbouw in het bijzonder is de keuze van het stabiliteitssysteem. Hij toont de verschillende principes aan de hand van praktijkvoorbeelden, specifiek voor de Nederlandse situatie. Voor de constructief ontwerper is het schematiseren van een mechanicamodel essentieel. Dat doet hij aan de hand van door anderen en door hem zelf ontworpen voorbeeldprojecten.

Afb.: The Joan, ontw.: OZ Architecten, foto: Arcadis. 

Programma avond 25 april 2023

17.30

Langere pauze voor eventueel avondeten

Voor cursisten die zowel de middag- als de avondmodule bijwonen

18.00

Ontvangst met koffie en thee 

Voor cursisten die uitsluitend de avondmodule bijwonen

18.30

Welkomstwoord, introductie en kennismaking met de deelnemers

Mic Barendsz (Bouwen met Staal)

18.35

Module 2a:
Stabiliteitssystemen met voorbeeldprojecten (deel 1)

Kenmerkende aspecten van hoogbouw, belastingen (o.a. windbelasting), vervormingseisen. Staalskelet met kolommen en liggers. Stabiliteitssystemen voor hoogbouw.

Sander van Eerden (Van Eerden Constructieadvies)

19.40

Korte pauze

 

19.50

Module 1c:
Stabiliteitssystemen met voorbeeldprojecten (deel 1)

Stabiliteitssystemen voor hoogbouw. Schematisering van het mechanicamodel. Voorbeeldprojecten uit de eigen ontwerppraktijk.

Sander van Eerden (Van Eerden Constructieadvies)

20.55

Vragenronde

 

21.00

Afsluiting avondmodule

 

MontevideoBestemd voor

Geïnteresseerden in met name de constructieve aspecten van het onderwerp verdiepingbouw, zoals constructief ontwerpers en constructeurs bij constructief adviesbureaus, werkvoorbereiders en projectleiders bij aannemers, constructief adviseurs bij staalbouwers, architecten en bouwkundigen bij architectenbureaus, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten enzovoort.

Niveau

MBO, HBO en WO

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen per module 2 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister. 20 KE/PE-punten als u alle 10 modules volgt.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Verdiepingbouw aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie van het Constructeursregister gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst. Bij deze cursus ontvangen deelnemers tevens een deelnamecertificaat.

Docenten

Docent van deze module is: Sander van Eerden (Van Eerden Constructieadvies).

Tijdsduur

De avondmodule is van 18.30 u. tot 21.00 u. Inclusief, indien u zowel de middag- als avondmodule bijwoont, een eenvoudige maaltijd.

Waar en wanneer

Omgeving Utrecht
Dinsdag 25 april avond.

Afb.: Montevideo, ontw.: Mecanoo Architecten, foto: ABT.

Kosten en studiemateriaal

Module 1 is gratis door iedereen online te volgen. De overige modules zijn in de klas bij te wonen of eventueel online door betalende deelnemers. Als u één of meerdere afzonderlijke modules volgt, is de prijs af te lezen uit onderstaande tabel. De prijs voor 9 modules is de prijs voor de volledige cursus.

 

1 module

2 modules

3 modules

4 modules

5 modules

6 modules

7 modules

8 modules

9 modules

bedrijfsleden

€ 330

€ 590

€ 805

€ 995

€ 1.165

€ 1.315

€ 1.445

€ 1.555

€ 1.650

niet-bedrijfsleden

€ 375

€ 665

€ 920

€ 1.145

€ 1.345

€ 1.525

€ 1.685

€ 1.825

€ 1.945

De deelnemers ontvangen de syllabus met presentaties en aanvullende literatuur. De prijs is inclusief catering maar exclusief BTW. 
Op deze cursus zijn onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

PlatformAanmelden

Aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan deze pagina waarna u een automatische notificatie ontvangt (eventueel in de SPAM). 

In het veld Opmerkingen svp aangeven:

 • aan welke modules u wilt deelnemen
 • inkoop-/ordernummers of andere belangrijke informatie t.b.v. de facturatie
 • eventuele dieetwensen
 • of u online deelneemt

Pas wanneer de cursus voldoende deelnemers heeft ontvangt u de definitieve bevestiging met alle details.
Aanmelden voor de gehele cursus, dat wil zeggen alle 5 middag+avondmodules, kunt u doen door op de aanmeldbutton te klikken op deze pagina.

Afb.: Platform, ontw.: Venhoeven CS, foto: IMd.

Programma

Deze middag- en avondmodules zijn afzonderlijk te volgen. Module 1 is voor iedereen gratis online te volgen. Voor de overige modules is een vergoeding verschuldigd volgens de tabel onder Kosten en studiemateriaal. Module 10 is uitsluitend klassikaal bij te wonen.

 1. Inleiding verdiepingbouw en design for assembly voor de bouw door Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing) en Mic Barendsz (projectleider/bouwkundige bij Bouwen met Staal) (dinsdag 25 april 2023 's middags)
 2. Stabiliteitssystemen met voorbeeldprojecten door Sander van Eerden (raadgevend ingenieur Van Eerden Constructieadvies) (dinsdag 25 april 2023 's avonds)
 3. Staalframebouw en koudgevormde profielen, lichte vloeren door Cor van Zandwijk (structural engineer en directeur CFP Engineering) (donderdag 11 mei 2023 's middags)
 4. Houtbouw, houten vloeren, combinatie met staal door Rudi Roijakkers (registered consulting engineer Lüning) (donderdag 11 mei 2023 's avonds)
 5. Verdiepingvloeren: geïntegreerde liggers en kanaalplaatvloeren door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar), Xander Sales (senior project engineer Peikko) en Ronald Klein-Holte (manager research en ontwikkeling bij VBI Ontwikkeling) (donderdag 25 mei 2023 's middags)
 6. Verdiepingvloeren: ontwerpen van verschillende vloersystemen o.a. holle staal-beton vloer door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar) en Xander Vos (directeur en adviseur Slimline Buildings) (donderdag 25 mei 2023 's avonds)
 7. Fabricage en montage van hoogbouw door Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal) (donderdag 8 juni 2023 's middags)
 8. Energiezuinige, comfortabele en brandveilige verdiepingbouw door Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup) Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) (donderdag 8 juni 2023 's avonds)
 9. Duurzame verdiepingbouw met staal door Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal) en Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering) (donderdag 22 juni 2023 's middags)
 10. Workshop Circulair ontwerpen met staal door Pim Peters (directeur/raadgevend ingenieur IMd Raadgevende Ingenieurs) (donderdag 22 juni 2023 's avonds)