Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Verdiepingbouw 25-04-23 middag, Inleiding verdiepingbouw en design for assembly

De cursus opent op dinsdag 25 april met een inleiding aan de hand van internationale én Nederlandse voorbeelden van meerlaagse verdiepingbouw. Vervolgens licht Wim Verburg zijn proefschrift toe, waarin een ontwerpmethode is ontwikkeld om het ontwerp en de uitvoering beter af te stemmen. Het webinar sluit af met voorbeeldproject LAB42 toegelicht door projectarchitect Joost Vos (Benthem Crouwel Architects).

« terug naar Verdiepingbouw 2023 Meld je aan voor deze cursus

EMAInhoud module 1 Inleiding verdiepingbouw en design for assembly voor de bouw

Module 1 op dinsdag 25 april opent met een historisch overzicht van internationale én Nederlandse voorbeelden van verdiepingbouw met staal. Deze praktische geschiedenis toont de verscheidenheid aan argumenten om te kiezen voor een skeletconstructie van staal. Bij prefab bouwen vinden de werkzaamheden steeds meer in de werkplaats plaats. Dit vergt extra aandacht voor de assemblage op de bouwplaats waar verschillende systemen samenkomen. Wim Verburg licht dit toe aan de hand van zijn promotie-onderzoek The development of a design-for-assembly method for construction and infrastructure projects. Aan de hand van voorbeeldproject LAB42 licht Joost Vos (Benthem Crouwel Architects) de redenen om voor een staalskelet te kiezen toe.

Module 1 gratis online te volgen!

De eerste module op dinsdagmiddag 25 april is als opwarmertje gratis online te volgen. Door iedere geïnteresseerde, maar wel na aanmelding via het aanmeldformulier, zodat we de link kunnen sturen. Overige modules zijn uitsluitend te volgen door betaling van cursusgeld. Betalende deelnemers aan de gehele cursus of aan één van de andere modules zijn van harte uitgenodigd om de eerste module live bij te wonen.

Afb.: European Medicines Agency, ontw. en impressie: MVSA Architects. 

Programma middag 25 april 2023

14.30

Ontvangst met koffie en thee 

 

15.00

Welkomstwoord, introductie en kennismaking met de deelnemers

Mic Barendsz (Bouwen met Staal)

15.10

Module 1a:
Inleiding verdiepingbouw

Meer dan twee eeuwen staalskeletbouw in Nederland. De eerste module trapt af met een korte inleiding over meer dan twee eeuwen verdiepingbouw met ijzer en staal aan de hand van internationale én Nederlandse voorbeelden van meerlaagse utiliteitsbouw.

Kiezen voor een staalskelet in de verdiepingbouw: tijdwinst bouwvoorbereiding, tijdwinst uitvoering, tijdwinst weersonafhankelijkheid, gewichtsbesparing, functiescheiding, duurzaamheid en flexibiliteit, losmaakbaarheid en herbruikbaarheid, bijzondere constructieve mogelijkheden

Mic Barendsz (Bouwen met Staal)

15.40

Module 1b:
Design for assembly voor de bouw (deel 1)

Prefab bouwen als een system of systems PVE, eisen aan elk systeem en subsysteem. Ontwerpen voor een circulaire gebouwde omgeving.
Ontwerpen voor off-site fabricage en on-site assemblage.

Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing)

16.10

Korte pauze

 

16.20

Module 1c:
Design for assembly voor de bouw (deel 2)

Prefab bouwen als een system of systems PVE, eisen aan elk systeem en subsysteem. Ontwerpen voor een circulaire gebouwde omgeving.
Ontwerpen voor off-site fabricage en on-site assemblage.

Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing)

16.45

Module 1d:
Voorbeeldproject
In een eerder projectwebinar ging het vooral over de duurzaamheidsaspecten van LAB42. In deze uitgebreidere lezing komen ook de andere thema's aan de orde die bij deze bouwopgave belangrijk waren: gezond, inspirerend, flexibel en smart building. In het onderwijsgebouw is rekening gehouden met hergebruik van materialen, materiaaltoepassing met een lage CO2-footprint en toepassing van demontabele systemen. Daarmee is LAB42 een fraai voorbeeld van eigentijdse verdiepingbouw met staal waarbij design for assembly en disassembly samenkomen. 

Joost Vos (Benthem Crouwel Architects)

17.25

Vragenronde

 

17.30

Afsluiting middagmodule

 

17.30

Langere pauze met eventueel avondeten

Voor cursisten die zowel de middag- als de avondmodule bijwonen

18.30

Avondmodule Stabiliteitssystemen

 

Lab42Bestemd voor

Geïnteresseerden in met name de constructieve aspecten van het onderwerp verdiepingbouw, zoals constructief ontwerpers en constructeurs bij constructief adviesbureaus, werkvoorbereiders en projectleiders bij aannemers, constructief adviseurs bij staalbouwers, architecten en bouwkundigen bij architectenbureaus, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten enzovoort.

Niveau

MBO, HBO en WO

Afb.: Lab42, ontw. en foto: BNTHMCRWL. 

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen per module 2 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister. 20 KE/PE-punten als u alle 10 modules volgt.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Verdiepingbouw aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie van het Constructeursregister gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst. Bij deze cursus ontvangen deelnemers tevens een deelnamecertificaat.

Docenten

Docenten van deze module zijn: Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing), Joost Vos (Benthem Crouwel Architects) en Mic Barendsz (Bouwen met Staal).

Tijdsduur

De middagmodule is van 15.00 u. tot 17.30 u. Inclusief, indien u zowel de middag- als avondmodule bijwoont, een eenvoudige maaltijd.

Waar en wanneer

Omgeving Utrecht
Dinsdag 25 april middag.

Kosten en studiemateriaal

Module 1 is gratis door iedereen online te volgen. De overige modules zijn in de klas bij te wonen of eventueel online door betalende deelnemers. Als u één of meerdere afzonderlijke modules volgt, is de prijs af te lezen uit onderstaande tabel. De prijs voor 9 modules is de prijs voor de volledige cursus.

 

1 module

2 modules

3 modules

4 modules

5 modules

6 modules

7 modules

8 modules

9 modules

bedrijfsleden

€ 330

€ 590

€ 805

€ 995

€ 1.165

€ 1.315

€ 1.445

€ 1.555

€ 1.650

niet-bedrijfsleden

€ 375

€ 665

€ 920

€ 1.145

€ 1.345

€ 1.525

€ 1.685

€ 1.825

€ 1.945

De deelnemers ontvangen de syllabus met presentaties en aanvullende literatuur. De prijs is inclusief catering maar exclusief BTW. 
Op deze cursus zijn onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Tijdelijke rechtbankAanmelden

Aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan deze pagina waarna u een automatische notificatie ontvangt (eventueel in de SPAM). 

In het veld Opmerkingen svp aangeven:

 • aan welke modules u wilt deelnemen
 • inkoop-/ordernummers of andere belangrijke informatie t.b.v. de facturatie
 • eventuele dieetwensen
 • of u online deelneemt

Pas wanneer de cursus voldoende deelnemers heeft ontvangt u de definitieve bevestiging met alle details.
Aanmelden voor de gehele cursus, dat wil zeggen alle 5 middag+avondmodules, kunt u doen door op de aanmeldbutton te klikken op deze pagina.

Afb.: Tijdelijke rechtbank, ontw. cepezed, foto: Leon van Woerkom. 

Programma

Deze middag- en avondmodules zijn afzonderlijk te volgen. Module 1 is voor iedereen gratis online te volgen. Voor de overige modules is een vergoeding verschuldigd volgens de tabel onder Kosten en studiemateriaal. Module 10 is uitsluitend klassikaal bij te wonen.

 1. Inleiding verdiepingbouw en design for assembly voor de bouw door Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing) en Mic Barendsz (projectleider/bouwkundige bij Bouwen met Staal) (dinsdag 25 april 2023 's middags)
 2. Stabiliteitssystemen met voorbeeldprojecten door Sander van Eerden (raadgevend ingenieur Van Eerden Constructieadvies) (dinsdag 25 april 2023 's avonds)
 3. Staalframebouw en koudgevormde profielen, lichte vloeren door Cor van Zandwijk (structural engineer en directeur CFP Engineering) (donderdag 11 mei 2023 's middags)
 4. Houtbouw, houten vloeren, combinatie met staal door Rudi Roijakkers (registered consulting engineer Lüning) (donderdag 11 mei 2023 's avonds)
 5. Verdiepingvloeren: geïntegreerde liggers en kanaalplaatvloeren door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar), Xander Sales (senior project engineer Peikko) en Ronald Klein-Holte (manager research en ontwikkeling bij VBI Ontwikkeling) (donderdag 25 mei 2023 's middags)
 6. Verdiepingvloeren: ontwerpen van verschillende vloersystemen o.a. holle staal-beton vloer door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar) en Xander Vos (directeur en adviseur Slimline Buildings) (donderdag 25 mei 2023 's avonds)
 7. Fabricage en montage van hoogbouw door Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal) (donderdag 8 juni 2023 's middags)
 8. Energiezuinige, comfortabele en brandveilige verdiepingbouw door Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup) Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) (donderdag 8 juni 2023 's avonds)
 9. Duurzame verdiepingbouw met staal door Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal) en Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering) (donderdag 22 juni 2023 's middags)
 10. Workshop Circulair ontwerpen met staal door Pim Peters (directeur/raadgevend ingenieur IMd Raadgevende Ingenieurs) (donderdag 22 juni 2023 's avonds)