Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Verdiepingbouw 08-06-23 middag, Fabricage en montage van hoogbouw

Module 7 staat geheel in het teken van fabricage en montage van meerlaagse utiliteitsbouw met staal. Dick Markwat was als projectleider en bedrijfsleider van Hollandia betrokken bij bijzondere hoogbouwprojecten in binnen- en buitenland.

« terug naar Verdiepingbouw 2023 Meld je aan voor deze cursus
Verdiepingbouw 08-06-23 middag, Fabricage en montage van hoogbouw
Swiss ReAfb.: Fantasy skyline, ontw.: diversen, afb.: Hollandia Structures. 

Inhoud module 7 Fabricage en montage van hoogbouw

Module 7 staat geheel in het teken van fabricage en montage van meerlaagse utiliteitsbouw met staal. Dick Markwat was als projectleider en bedrijfsleider van Hollandia betrokken bij bijzondere hoogbouwprojecten in binnen- en buitenland. Als bedrijfsleider van een staalconstructiewerkplaats kent hij de fabricage en assemblage van binnen en van buiten. Als projectleider van de constructie van het in het oog springende Swiss Re gebouw in Londen – door Londenaren liefkozend de 'gherkin' ('augurk') genoemd – kent hij ook de ins en outs van de montage op de bouwplaats. In module 7 wordt hij bijgestaan door Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal) die zich al vele jaren inzet voor een betere informatie-uitwisseling tussen de vele partijen – hoofdaannemer/(staal)onderaannemer, hoofdconstructeur/(staal)detailconstructeur – in het bouwproces.

Afb.: T-Port Logistics Zuid, ontw. en foto: Architectenbureau Wastiau & Architectenbureau Wil-Ma. 

Programma middag 8 juni 2023

14.30

Ontvangst met koffie en thee 

 

15.00

Welkomstwoord, introductie en kennismaking met de deelnemers

Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal)

15.05

Module 1a:
Fabricage en montage van hoogbouw (deel 1)

Dick Markwat kent als bedrijfsleider bij de staalconstructiewerkplaats van Hollandia de assemblage en fabricage. Ook was hij als projectleider verantwoordelijk voor de montage van hoogbouwproject Swiss Re in Londen. Welke aspecten spelen bij hoogbouwprojecten een rol?

Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia)

16.10

Korte pauze

 

15.40

Module 1b:
Fabricage en montage van hoogbouw (deel 2)

Aspecten die bij hoogbouw een rol spelen uitgelegd aan de hand van voorbeeldprojecten: 'piece count', hijskraantijd, stabiliteit tijdens de montage, vervormingen, oplossen van maatafwijkingen, logistiek en planning, verbindingen, veiligheid.

Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia)

16.20

Module 1c:
Fabricage en montage van hoogbouw (deel 3)

Informatieoverdracht is van groot belang bij alle bouwprojecten, maar helemaal bij complexe utiliteitsbouwprojecten. Betere informatie-uitwisseling tussen de vele partijen – hoofdaannemer/(staal)onderaannemer, hoofdconstructeur/(staal)detailconstructeur – in het bouwproces.

Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal)

16.35

Module 1d:
Fabricage en montage van hoogbouw (deel 4)

Dialoog met de docenten, discussie met de deelnemers aan de van een hoogbouwopgave.

Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal)

17.25

Vragenronde

 

17.30

Afsluiting middagmodule

 

17.30

Langere pauze met eventueel avondeten

Voor cursisten die zowel de middag- als de avondmodule bijwonen

18.30

Avondmodule Energiezuinige, comfortabele en brandveilige verdiepingbouw

 

BroadgateBestemd voor

Geïnteresseerden in met name de constructieve aspecten van het onderwerp verdiepingbouw, zoals constructief ontwerpers en constructeurs bij constructief adviesbureaus, werkvoorbereiders en projectleiders bij aannemers, constructief adviseurs bij staalbouwers, architecten en bouwkundigen bij architectenbureaus, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten enzovoort.

Niveau

MBO, HBO en WO

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen per module 2 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister. 20 KE/PE-punten als u alle 10 modules volgt.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Verdiepingbouw aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie van het Constructeursregister gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst. Bij deze cursus ontvangen deelnemers tevens een deelnamecertificaat.

Afb.: Broadgate, ontw.: Skidmore, Owings & Merrill, foto: C.H. van Eldik.

Docenten

Docenten van deze module zijn: Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal).

Tijdsduur

De middagmodule is van 15.00 u. tot 17.30 u. Inclusief, indien u zowel de middag- als avondmodule bijwoont, een eenvoudige maaltijd.

Waar en wanneer

Omgeving Utrecht
Donderdag 8 mei middag.

Kosten en studiemateriaal

Module 1 is gratis door iedereen online te volgen. De overige modules zijn in de klas bij te wonen of eventueel online door betalende deelnemers. Als u één of meerdere afzonderlijke modules volgt, is de prijs af te lezen uit onderstaande tabel. De prijs voor 9 modules is de prijs voor de volledige cursus.

 

1 module

2 modules

3 modules

4 modules

5 modules

6 modules

7 modules

8 modules

9 modules

bedrijfsleden

€ 330

€ 590

€ 805

€ 995

€ 1.165

€ 1.315

€ 1.445

€ 1.555

€ 1.650

niet-bedrijfsleden

€ 375

€ 665

€ 920

€ 1.145

€ 1.345

€ 1.525

€ 1.685

€ 1.825

€ 1.945

De deelnemers ontvangen de syllabus met presentaties en aanvullende literatuur. De prijs is inclusief catering maar exclusief BTW. 
Op deze cursus zijn onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

LelyAanmelden

Aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan deze pagina waarna u een automatische notificatie ontvangt (eventueel in de SPAM). 

In het veld Opmerkingen svp aangeven:

 • aan welke modules u wilt deelnemen
 • inkoop-/ordernummers of andere belangrijke informatie t.b.v. de facturatie
 • eventuele dieetwensen
 • of u online deelneemt

Pas wanneer de cursus voldoende deelnemers heeft ontvangt u de definitieve bevestiging met alle details.
Aanmelden voor de gehele cursus, dat wil zeggen alle 5 middag+avondmodules, kunt u doen door op de aanmeldbutton te klikken op deze pagina.

Afb.: Lely Campus, ontw.: ConsortArchitects, foto: Hollandia Structures.

Programma

Deze middag- en avondmodules zijn afzonderlijk te volgen. Module 1 is voor iedereen gratis online te volgen. Voor de overige modules is een vergoeding verschuldigd volgens de tabel onder Kosten en studiemateriaal. Module 10 is uitsluitend klassikaal bij te wonen.

 1. Inleiding verdiepingbouw en design for assembly voor de bouw door Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing) en Mic Barendsz (projectleider/bouwkundige bij Bouwen met Staal) (dinsdag 25 april 2023 's middags)
 2. Stabiliteitssystemen met voorbeeldprojecten door Sander van Eerden (raadgevend ingenieur Van Eerden Constructieadvies) (dinsdag 25 april 2023 's avonds)
 3. Staalframebouw en koudgevormde profielen, lichte vloeren door Cor van Zandwijk (structural engineer en directeur CFP Engineering) (donderdag 11 mei 2023 's middags)
 4. Houtbouw, houten vloeren, combinatie met staal door Rudi Roijakkers (registered consulting engineer Lüning) (donderdag 11 mei 2023 's avonds)
 5. Verdiepingvloeren: geïntegreerde liggers en kanaalplaatvloeren door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar), Xander Sales (senior project engineer Peikko) en Ronald Klein-Holte (manager research en ontwikkeling bij VBI Ontwikkeling) (donderdag 25 mei 2023 's middags)
 6. Verdiepingvloeren: ontwerpen van verschillende vloersystemen o.a. holle staal-beton vloer door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar) en Xander Vos (directeur en adviseur Slimline Buildings) (donderdag 25 mei 2023 's avonds)
 7. Fabricage en montage van hoogbouw door Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal) (donderdag 8 juni 2023 's middags)
 8. Energiezuinige, comfortabele en brandveilige verdiepingbouw door Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup) Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) (donderdag 8 juni 2023 's avonds)
 9. Duurzame verdiepingbouw met staal door Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal) en Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering) (donderdag 22 juni 2023 's middags)
 10. Workshop Circulair ontwerpen met staal door Pim Peters (directeur/raadgevend ingenieur IMd Raadgevende Ingenieurs) (donderdag 22 juni 2023 's avonds)