Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Dynamica van gebouwen (fysiek of online)

Introductie tot de trillingsproblematiek waarbij theorie en praktijk hand in hand gaan. De voorbeelden komen uit de adviespraktijk van de docenten.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus

Fysiek en eventueel online te volgen

Donderdag 28 maart 2024 start de cursus Dynamica van gebouwen. De cursus wordt klassikaal gehouden in Utrecht. Dit heeft de voorkeur vanwege de goede interactie tussen docent en deelnemers. Als u niet in de gelegenheid bent om een dag live aanwezig te zijn, zijn cursusmodules eventueel online te volgen.

Doel

HersenspinselsTijdens drie namiddagen en aansluitende avonden worden zes onderwerpen behandeld die gerelateerd zijn aan dynamica. Na een algemene inleiding tot de dynamica op de eerste dag zijn er vijf praktijktoepassingen van dit vakgebied. De eerste avond behandelt aansluitend aan de inleiding vloertrillingen. De tweede dag zijn de onderwerpen: spoortrillingen en windtrillingen. De derde dag komen aardbevingsbestendig ontwerpen en demping van met name hoogbouw aan bod. Deze extra module (in het Engels) is gratis voor deelnemers aan (één van) de overige modules. De cursus wordt aangeboden in de vorm van (na)middag- en avond-modules die afzonderlijk zijn te volgen.
De cursus richt zich op ontwerpers en rekenaars die in hun bouwkundige of civiele opleiding niet uitgebreid onderwijs in dynamica hebben gehad, maar in hun werk wel met dat onderwerp te maken hebben. Tijdens deze cursus wordt o.a. gebruik gemaakt van SoViST, de gratis ontwerptool voor trillingen en geluid.

Afb. rechts: Dynamica van gebouwen, afb.: Sergio Sánchez.

Programma

Tijdens deze modules bieden ontwerpers en rekenaars, die in hun opleiding of werk wel enige ervaring hebben met dynamica, meer inzicht in

1. Inleiding dynamica door Sven Lentzen (Tycho Technology), 28 maart 2024
2. Vloertrillingen door Sven Lentzen (Tycho Technology), 28 maart 2024
3. Spoortrillingen door Arnold Koopman (Level Acoustics & Vibration), 4 april 2024
4. Windtrillingen door Chris Geurts en Okke Bronkhorst (beiden TNO), 4 april 2024
5. Aardbevingsbestendig ontwerpen door Rick Bruins (abtWassenaar), 11 april 2024
6. Damping in high-rise buildings subject to wind (extra / Engelstalig) door Sergio Sánchez (TU Delft), 11 april 2024

Afb. rechts: Kunstobject de Zwerm, arch. en foto: Buro Tjep.

Achtergrond

Kennis van dynamica wordt steeds belangrijker voor de ontwerp- en bouwpraktijk. De groei van de stedelijke bevolking en het grotere aantal vervoersbewegingen leiden tot meervoudig ruimtegebruik en toegenomen hinder. Door de grotere technische mogelijkheden – in software en in bouwtechniek – worden bouwsystemen steeds meer uitgenut en materialen tot aan hun grenzen belast. Statica blijkt steeds vaker ontoereikend om bouwwerken te berekenen. Steeds vaker nemen constructeurs hun toevlucht tot dynamica.

Tal van onderwerpen uit de dynamica zijn daarbij nodig: frequenties, modes, resonantie, demping, enz. Theorie en praktijk worden gemengd om beter aan te sluiten bij de verschillende manieren van leren van verschillende mensen. De één theoretiseert graag, terwijl de ander het juist aan den lijve moet ondervinden. Door alles te doen, komt iedere cursist aan bod. Er zal op verschillende manieren door de leercirkel van theoretiseren, toepassen, ervaren en reflecteren worden gegaan. Daardoor zal de lesstof beter worden opgeslagen. En passant komen praktische richtlijnen aan de orde, zoals de SBR- en HIVOSS-praktijkrichtlijn Trillingen van vloeren door lopen en de norm NPR 9998 Ontwerp en beoordeling van aardbevingsbestendige gebouwen bij nieuwbouw, verbouw en afkeuren - geïnduceerde aardbevingen.

Radartoren, foto: Danny CornelissenDocenten

Docenten zijn: dr.ir. Sven Lentzen (Tycho Technology), drs. Arnold Koopman (Level Acoustics & Vibration), dr.ir. Chris Geurts & ir. Okke Bronkhorst (TNO), ir. Rick Bruins (abtWassenaar) en dr.ir. Sergio Sánchez (TU Delft).

Afb.: British Airways i360, arch.: Marks Barfields Architects, foto: British Airways.

Bestemd voor

Raadgevende ingenieurs, constructief ontwerpers, constructeurs, tekenaar/constructeurs, toezichthouders (medewerkers bouwtoezicht en private bouwplantoetsers). Ook interessant voor technisch ingestelde architecten, docenten Bouwkunde en Civiele Techniek en medewerkers van bouw- en staalconstructiebedrijven.

Niveau

HBO, WO

Kenniseenheden Constructeursregister

Register-ontwerpers, register-constructeurs en register-toetsers ontvangen per module 2 punten voor permanente educatie of kenniseenheden voor toetsing voor toetreding tot het Constructeursregister. 2 KE/PE-punt per module. 12 KE/PE-punten als u alle 6 modules volgt.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Dynamica van gebouwen aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst.

Tijdsduur

In 6 middag- en avond-delen (inleiding en 5 praktijkmodules)

Waar en wanneer

Data: 28 maart en 4 en 11 april 2024.

Locatie: De Vechtsebanen, Mississippidreef 151 te Utrecht of online via MS Teams.

Kosten en studiemateriaal

Het tarief voor alle vijf modules samen is: € 1.160,- voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 1.350,- voor overige belangstellenden. Prijzen zijn exclusief BTW. De cursus is inclusief syllabus met cursusmateriaal. Zie onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden.

Als u één of meerdere afzonderlijke modules volgt, is de prijs af te lezen uit onderstaande tabel. De prijzen zijn zo opgebouwd, dat u korting ontvangt als u meerdere modules volgt. Wilt u niet alle modules, maar uitsluitend één of enkele modules volgen? Geef dit dan alstublieft aan in het veld. De extra avond module Demping van hoogbouw is alleen gratis bij het volgen van één of meerdere andere modules. Opmerkingen onderaan het aanmeldformulier.

 

1 module

2 modules

3 modules

4 modules

5 modules

bedrijfsleden

€ 290,-

€ 540,-

€ 770,-

€   970,-

€ 1.160,-

niet-bedrijfsleden

€ 330,-

€ 620,-

€ 890,-

€ 1.130,-

€ 1.350,-

De extra module Damping in high-rise buildings subject to wind (les is in het Engels) is gratis voor deelnemers aan (één van) de overige modules.

Aanmelden

Voor deelname kunt u zich aanmelden via de 'Meld je aan'-button boven- of onderaan deze pagina. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een automatische notificatie van uw aanmelding. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Op het moment dat er voldoende animo is, zullen de deelnemers een definitieve bevestiging ontvangen met details. De factuur volgt per separate e-mail. Geeft u s.v.p. duidelijk de tenaamstelling van de factuur op alsmede het e-mailadres voor facturatie inclusief een eventueel inkoopnummer. Eventuele overige zaken/vragen kunt u aangeven bij ‘Opmerkingen’.

Organisatie

De cursus wordt georganiseerd door Bouwen met Staal en is opgezet samen met Tycho Technology. Voor meer informatie kunt u terecht bij Kabita Harnam en Mic Barendsz, Bouwen met Staal, tel. 088-3531212. Of schrijf een email naar opleidingen@bouwenmetstaal.nl.