Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Dynamica van gebouwen (fysiek of online)

Introductie tot de trillingsproblematiek waarbij theorie en praktijk hand in hand gaan. De voorbeelden komen uit de adviespraktijk van de docenten.

« terug naar Cursussen

Fysiek en eventueel online te volgen

Donderdag 31 maart 2022 start de cursus Dynamica van gebouwen. De cursus wordt klassikaal gehouden in Utrecht. Dit heeft toch de voorkeur vanwege de goede interactie tussen docent en deelnemers. Als u niet in de gelegenheid bent om een dag live aanwezig te zijn, zijn cursusmodules eventueel online te volgen.

Doel

HersenspinselsTijdens vijf namiddagen worden vijf onderwerpen behandeld die gerelateerd zijn aan dynamica. Na een algemene inleiding tot de dynamica op de eerste dag zijn er vier praktijktoepassingen van dit vakgebied. De tweede dag behandelt vloertrillingen, de derde dag windtrillingen en demping van met name hoogbouw. Vervolgens wordt de vierde dag ingegaan op het effect van spoortrillingen. In de avond staat demping van hoogbouw op het rooster. Deze extra module (in het Engels) is gratis voor deelnemers aan de overige modules. De reeks sluit de cursus op de vijfde dag af met aardbevingsbestendig ontwerpen. De cursus wordt aangeboden in de vorm van (na)middag-modules die afzonderlijk zijn te volgen.
De cursus richt zich op ontwerpers en rekenaars die in hun bouwkundige of civiele opleiding niet uitgebreid onderwijs in dynamica hebben gehad, maar in hun werk wel met dat onderwerp te maken hebben. Tijdens deze cursus wordt o.a. gebruik gemaakt van SoViST, de gratis ontwerptool voor trillingen en geluid.

Afb. rechts: Dynamica van gebouwen, afb.: Sergio Sánchez.

Programma

Tijdens deze modules bieden ontwerpers en rekenaars, die in hun opleiding of werk wel enige ervaring hebben met dynamica, meer inzicht in

1. inleiding dynamica door Sven Lentzen (Tycho Technology), 31 maart 2022
2. vloertrillingen door Sven Lentzen (Tycho Technology), 7 april 2022
3. trillingen van hoogbouw door wind door Chris Geurts en Okke Bronkhorst (beiden TNO), 14 april 2022
4. damping in high-rise buildings subject to wind (extra / Engelstalig) door Sergio Sánchez (TU Delft), 14 april 2022
6. aardbevingsbestendig ontwerpen aan de hand van NPR 9998 door Rick Bruins (abtWassenaar), 21 april 2022
5. effect van spoortrillingen en het voorkomen van hinder door Arnold Koopman (Level Acoustics & Vibration), 28 april 2022

Let op: de volgorde van modules 5 en 6 is omgekeerd. Module 6 is op 21 april en is dus eerder dan module 5 die op 28 april plaatsvindt. Omwille van correcte administratie is de naamgeving ongewijzigd: dus Module 5: Spoortrillingen en Module 6: Aardbevingsbestendig ontwerpen.

Afb. rechts: Kunstobject de Zwerm, arch. en foto: Buro Tjep.

Achtergrond

Kennis van dynamica wordt steeds belangrijker voor de ontwerp- en bouwpraktijk. De groei van de stedelijke bevolking en het grotere aantal vervoersbewegingen leiden tot meervoudig ruimtegebruik en toegenomen hinder. Door de grotere technische mogelijkheden – in software en in bouwtechniek – worden bouwsystemen steeds meer uitgenut en materialen tot aan hun grenzen belast. Statica blijkt steeds vaker ontoereikend om bouwwerken te berekenen. Steeds vaker nemen constructeurs hun toevlucht tot dynamica.

Tal van onderwerpen uit de dynamica zijn daarbij nodig: frequenties, modes, resonantie, demping, enz. Theorie en praktijk worden gemengd om beter aan te sluiten bij de verschillende manieren van leren van verschillende mensen. De één theoretiseert graag, terwijl de ander het juist aan den lijve moet ondervinden. Door alles te doen, komt iedere cursist aan bod. Er zal op verschillende manieren door de leercirkel van theoretiseren, toepassen, ervaren en reflecteren worden gegaan. Daardoor zal de lesstof beter worden opgeslagen. En passant komen praktische richtlijnen aan de orde, zoals de SBR- en HIVOSS-praktijkrichtlijn Trillingen van vloeren door lopen en de norm NPR 9998 Ontwerp en beoordeling van aardbevingsbestendige gebouwen bij nieuwbouw, verbouw en afkeuren - geïnduceerde aardbevingen.

Radartoren, foto: Danny CornelissenDocenten

Docenten zijn: dr.ir. Sven Lentzen (Tycho Technology), drs. Arnold Koopman (Level Acoustics & Vibration), dr.ir. Chris Geurts & ir. Okke Bronkhorst (TNO), ir. Rick Bruins (abtWassenaar) en dr.ir. Sergio Sánchez (TU Delft).

Afb.: British Airways i360, arch.: Marks Barfields Architects, foto: British Airways.

Bestemd voor

Raadgevende ingenieurs, constructief ontwerpers, constructeurs, tekenaar/constructeurs, toezichthouders (medewerkers bouwtoezicht en private bouwplantoetsers). Ook interessant voor technisch ingestelde architecten, docenten Bouwkunde en Civiele Techniek en medewerkers van bouw- en staalconstructiebedrijven.

Niveau

HBO, WO

Kenniseenheden Constructeursregister

Register-ontwerpers, register-constructeurs en register-toetsers ontvangen per module 2 punten voor permanente educatie of kenniseenheden voor toetsing voor toetreding tot het Constructeursregister. 2 KE/PE-punt per module. 10 KE/PE-punten als u alle 5 modules volgt.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Dynamica van gebouwen aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst.

Tijdsduur

In 5 middag-delen (introductie en 4 modules) + extra avond module

Waar en wanneer

Data: 31 maart, 7, 14, 21 en 28 april 2022.
Tijd: 15:00-17:30 uur. M.u.v. 14 april wanneer de lessen worden gevolgd door een dinerbuffet en de gratis module tot 21:00 uur.

Locatie: BCN Utrecht, Daltonlaan 100, 3584 BJ Utrecht (indien mogelijk i.v.m. de Corona-maatregelen) anders online via MS Teams.

Kosten en studiemateriaal

Voor alle vijf modules samen: € 1025 voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 1.200 voor overige belangstellenden. Prijzen zijn exclusief BTW. De cursus is inclusief syllabus met cursusmateriaal. Zie onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden.

Als u één of meerdere afzonderlijke modules volgt, is de prijs af te lezen uit onderstaande tabel. De prijzen zijn zo opgebouwd, dat u korting ontvangt als u meerdere modules volgt. Wilt u niet alle modules, maar uitsluitend één of enkele modules volgen? Geef dit dan alstublieft aan in het veld. De extra avond module Demping van hoogbouw is alleen gratis bij het volgen van één of meerdere andere modules. Opmerkingen onderaan het aanmeldformulier.

 

1 module

2 modules

3 modules

4 modules

5 modules

bedrijfsleden

€ 255

€ 485

€ 690

€ 870

€ 1.025

niet-bedrijfsleden

€ 290

€ 555

€ 795

€ 1.010

€ 1.200

Aanmelden

Voor deelname kunt u zich aanmelden via de 'Meld je aan'-button boven- of onderaan deze pagina. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een automatische notificatie van uw aanmelding. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Op het moment dat er voldoende animo is, zullen de deelnemers een definitieve bevestiging ontvangen met details. De factuur volgt per separate e-mail. Geeft u s.v.p. duidelijk de tenaamstelling van de factuur op alsmede het e-mailadres voor facturatie inclusief een eventueel inkoopnummer. Eventuele overige zaken/vragen kunt u aangeven bij ‘Opmerkingen’.

Organisatie

De cursus wordt georganiseerd door Bouwen met Staal en is opgezet samen met Tycho Technology. Voor meer informatie kunt u terecht bij Carla Banis en Mic Barendsz, Bouwen met Staal, tel. 088-3531212. Of schrijf een email naar opleidingen@bouwenmetstaal.nl. De cursus vloeit voort uit een eerdere samenwerking van Bouwen met Staal met Betonvereniging, Centrum Hout en SBRCURnet.