Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Parametrisch ontwerpen van staalconstructies

Parametrisch ontwerpen van staalconstructies. De cursus bestaat uit twee modules – één gericht op rekenaars, één gericht op tekenaars – waarop afzonderlijk is in te schrijven. Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van het ontwerpprogramma Grasshopper.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus
Parametrisch ontwerpen van staalconstructies

Inhoud en achtergrond

Parametrisch ontwerpen is een proces waarbij op basis van data, of relaties tussen onderdelen, een ontwerp kan worden gegenereerd. Op relatief eenvoudig wijze kan een groot aantal varianten worden beschouwd. Hierdoor ontstaat beter inzicht in de mogelijkheden binnen een ontwerp waardoor een beter eindontwerp gerealiseerd wordt.

In de cursus wordt geleerd parametrische modellen te maken met behulp van Grasshopper. De cursus is op maat gemaakt voor de staalbouw en is verdeeld over vijf lesdagen.

De cursus bevat een teken- en een rekenmodule. De eerste drie cursusmiddagen zijn gefocust op het parametrisch modelleren van geometrie. Hierin wordt behandeld hoe je op een zuivere manier een parametrisch model opzet. Deze manier van modelleren vormt de basis voor de parametrische rekenmodellen. Cursusmiddag 4 en 5 staan in het teken van rekenen. In dit deel van de cursus leren cursisten naast het bereken ook hoe je een constructie kan optimaliseren. 

Cursisten zijn na het volgen van de cursus in staat zijn om een parametrisch stalen hal te tekenen en te berekenen. Cursisten hebben de keuze om de gehele cursus of alleen de tekenmodule te volgen.

Door een afwisseling van uitleg met korte opdrachten wordt tijdens de cursus stapsgewijs de kennis van de cursist uitgebreid. Daarnaast bevat de volledige cursus ook drie huiswerkopdrachten van ongeveer 4 uur. Deze huiswerkopdrachten worden tijdens de volgende lesdag besproken, zie onderstaande schema. 

Voor wie?

Module 1; gericht op tekenaars, niveau mbo/hbo
Module 2; gericht op rekenaars, niveau hbo
Belangrijk: geef in het veld 'Opmerkingen' aan of u uitsluitend aan module 1 wilt meedoen of aan module 1 én 2. (Het is niet mogelijk om deel te nemen aan module 2 indien u module 1 niet heeft afgerond.)

Constructeursregister

Het Constructeursregister kent de cursist 2 punten toe voor het volgen van deze cursus per module.

Tijdsduur

5 middagen van 15.00 uur tot 17.00 uur, plus vooraf een sessie van 1 uur waarbij de programmatuur en communicatie wordt getest.

Waar en wanneer?

Waar: online via Microsoft Teams.

Module 1: parametrisch tekenen

  • 18 september
  • 25 september
  • 2 oktober

 Module 2: parametrisch rekenen

  • 9 oktober
  • 16 oktober

nnb 2024 van 15:00 tot 17:00 uur.

Aantal deelnemers

Maximaal aantal van 6 deelnemers.

Docenten

ir. Corné Hagen, ABT

Programma

Tijdens de cursus gaan de deelnemers aan de slag om zelf parametrische modellen te maken. Hiervoor is het nodig dat elke cursist een laptop heeft met daarop een bedrijfsversie van Rhino of een proefversie die 90 dagen werkzaam is. Naast de laptop is een tweede beeldscherm noodzakelijk.

Module 1: Parametrisch tekenen

Dag 1, 2 en 3 Grasshopper (waaronder: Speckle, plug-in Tekla)

Module 2: Parametrisch rekenen

Dag 4 en 5 Karamba3D (waaronder: Colibri, Karamba3D, KarambaIDEA)

Tijdens de tekenmodules wordt het opzetten van de geometrie op een manier uitgelegd die aansluit bij de rekenmodule. Daardoor is het niet mogelijk om alleen aan de rekenmodule deel te nemen.

Kosten en studiemateriaal

Module 1: Deelnamekosten € 485,- excl. btw voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 575,- excl. btw voor overige belangstellenden.
Module 1 & 2: Deelnamekosten € 755,- excl. btw voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 890,- excl. btw voor overige belangstellenden.
Het studiemateriaal bestaat uit een reader met toelichting en oefeningen.

Belangrijk: geef in het veld 'Opmerkingen' aan of u uitsluitend aan module 1 wilt meedoen of aan module 1 én 2.

Aanmelden

Gelieve zich uiterlijk 2 weken voor de aanvangsdatum via de 'Meld je aan'-button boven- of onderaan deze pagina aanmelden. Iedere deelnemer voor zich.

U ontvangt een automatische notificatie. Op het moment dat er voldoende animo is ontvangt u een definitieve bevestiging.
Geeft u s.v.p. duidelijk de tenaamstelling van de factuur op alsmede het emailadres voor facturatie!

Bij ‘Opmerkingen’ kunt u het eventuele inkoopnummer of overige opmerkingen kwijt en... belangrijk: geef hier ook op of u aan module 1 of module 1+2 wilt meedoen.