Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Staalconstructies cursus

In korte tijd wordt u bekend gemaakt met de belangrijkste aspecten van het ontwerpen en berekenen van staalconstructies.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus

Deze cursus belicht de belangrijkste aspecten rondom het ontwerpen en berekenen van staalconstructies. De nadruk ligt hierbij op constructies voor industriële toepassingen, maar alle te behandelen aspecten zijn ook van toepassing op gebouwen. Berekeningen worden uitgevoerd overeenkomstig NEN-EN 1993-1-1 (Eurocode 3).

Is voor de krachtsinleiding het beoogde lijf van de ligger voldoende sterk? Zijn de gestapelde portalen voldoende stabiel? Zijn de verbindingen goed gekozen en gedetailleerd? Hiertoe komt ook de nodige mechanica aan bod. 
In de intensieve cursusdagen worden de hoofdzaken aangegeven en hoe daar mee om te gaan. Kennis van de behandelde onderwerpen maakt het onderkennen hiervan in constructies mogelijk. Bovendien geeft meer inzicht ook de mogelijkheid economischer en veiliger te construeren. Een zwaarder profiel of verstijvingsschotten zijn lang niet altijd noodzakelijk.
Cursisten wordt gevraagd om een voorbeeld van een constructie uit de eigen werkomgeving in te dienen die in de cursus besproken kan worden.

Wilt u leren een gebouw te ontwerpen dan kunt u beter de opleiding Staalconstructies BV/BmS volgen.

Bestemd voor

Werktuigbouwers, MBO-ers met ervaring of HBO-ers, werkzaam met staalconstructies, zowel in de staalbouw als in de machine- en apparatenbouw. Bouwkundigen, MBO-ers met ervaring of HBO-ers, werkzaam bij aannemers, enz. Degene die werkzaam zijn met stalen hulpconstructies, draagconstructies, hijs- en vijzelconstructies, etc.

Niveau

(post-)HBO

Constructeursregister

Het Constructeursregister kent de cursist 12 punten toe voor het volgen van deze cursus.

Waar en wanneer

Locatie: De Vechtsebanen, Mississippiedreef 151 te Utrecht.
Lessen mechanica: donderdag 3, 10, 17 oktober, 7 november 2024.
Lessen staalconstructies: woensdag 13, 20, 27 november, 4, 11 december 2024.

Tijdsduur

9 avonden 19:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 18.30 uur).

Programma

Mechanica (4 lessen)
- Basismechanica: Evenwicht, constructies, krachtsverdeling, spanningen.
- Statisch onbepaalde constructies: Inleiding oplosmethoden en systematiek, krachtenmethode voor constructies met niet verplaatsbare knopen, stijfheidsverschillen in constructies, bijzondere situaties (steunpuntszetting, verende inklemming).
- Stabiliteit van het evenwicht: Introductie, starre staven, stabiliteit, buigzame staven, Eulerse basisgevallen van knik, knik en de Eurocode, verend ingeklemde buigzame staven, tweede orde effecten, vergrotingsfactor.

Staalconstructies (5 lessen)
- Inleiding staalconstructies, basisprincipes

- Knik- en kipstabiliteit
- Lasverbindingen

- Boutverbindingen en kolomvoetverbindingen
- Krachtsinleiding

Kosten en studiemateriaal

De prijzen 2024 zijn € 2.095 voor bedrijfsleden vereniging BmS en € 2.465 voor overige belangstellenden. Prijzen zijn exclusief BTW.
Het lesmateriaal is inbegrepen en bestaat uit de boeken: Basisboek toegepaste mechanica, Krachtswerking, Verbinden.

Aanmelden

Het heeft de voorkeur, dat u zich uiterlijk 2 weken voor de aanvangsdatum aanmeldt. Meldt u zich korter van tevoren aan, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de organisatie of er nog plek is.
Aanmelden kan via de 'Meld je aan'-button boven- of onderaan deze pagina aanmelden. Iedere deelnemer voor zich.
U ontvangt een automatische notificatie. Op het moment dat er voldoende animo is ontvangt u een definitieve bevestiging.
Geeft u s.v.p. duidelijk de tenaamstelling van de factuur op alsmede het E-mailadres voor facturatie!