Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

StudentenSTAALprijs 2016

Op dinsdag 11 oktober is tijdens de Nationale Staalbouwdag de studentenSTAALprijs 2016 uitgereikt. Deze prijs wordt ieder jaar georganiseerd door Bouwen met Staal om het afstudeerwerk van studenten Bouwkunde of Civiele Techniek te waarderen, waarin staal een belangrijke rol vervult.

« terug naar StudentenSTAALprijs

In deze editie van de studentenSTAALprijs is de vorig jaar ingezette inhoudelijke vernieuwing voortgezet. De jury is verrast door het aantal inzendingen van onderzoeken, waarbij complex rekenwerk een belangrijke rol speelt. Opvallend is dat de inzenders van architectonische plannen het een beetje hebben laten afweten. De jury voelt dat toch als een gemis en stelt voor om de vorig jaar afgeschafte categorie ‘architectuur’ weer in te voeren. De organisatie van de studentenSTAALprijs zal zich beraden over dit voorstel. Het vernieuwingsproces binnen de jury is intussen ook verder gegaan, jurylid Jan van der Windt maakt plaats voor zijn jongere collega Sander van Eerden.

Hoewel het aantal inzendingen dit jaar wat minder was in vergelijking met het recordaantal van vorig jaar, geeft de inhoud zeker aanleiding tot enthousiasme. Vernieuwing is ook het sleutelwoord voor de inhoud van de inzendingen. We krijgen een beeld van het ‘rekenen’ van de toekomst. Nieuwe rekenmethoden, geavanceerde computerprogramma’s vervangen het ouderwetse rekenwerk. De koppeling van verschillende programma’s maken het mogelijk krachtswerkingen in complexe vormen of dynamische vervormingen te berekenen, zoals nooit te voren. Opmerkelijk is bovendien dat het complexe rekenwerk niet meer is voorbehouden aan mannelijke techneuten. Uit de inzendingen blijkt dat de dames tegenwoordig hun mannetje staan op dit gebied!

Elke editie genereert interessante en inspirerende inzendingen die aanleiding kunnen zijn voor vernieuwing en verdieping van kennis voor het vakgebied van de constructeur en architect. Daarop is deze inzending geen uitzondering. Juist studenten kunnen onbevangen onderzoeken, nieuwe oplossingen bedenken, ongehinderd door het keurslijf van de praktijk. Zoals niet vaak genoeg kan worden herhaald, hierin toont zich het belang van de studentenSTAALprijs. Deze editie geeft volgens de jury een helder toekomstbeeld, waarin moderne rekentechniek leidt tot revolutionaire constructieve oplossingen, waarvan we voorheen alleen konden dromen.

Elke editie benadrukt dat de studentenSTAALprijs een belangrijke functie vervult in de verspreiding van vernieuwende ideeën door de inzendingen te publiceren. Voor de deelnemers is de aandacht voor het afstudeerwerk vaak de start van een succesvolle carrière. Daarom doet de jury net als voorgaande jaren een dringende oproep: ‘Docenten en studenten, zend afstudeerwerk in. Publicatie is nuttig voor het hele vakgebied!’

Klik in het menu aan de linkerzijde om de pagina's met de verschillende winnaars te openen. Prijswinaars zijn Christine Yip, Joran van Blokland, Henk Bregman, Derk Bos, Martin Beumer en Eef Vervoort. Tijdens de Nationale Staalbouwdag hebben de winnaars van de studentenSTAALprijs hun prijswinnende projecten gepresenteerd. Door op de titel te klikken opent u de pdf van de betreffende presentatie. Ook de lezingen door sponsoren van het studentenprogramma Hanse Staalbouw, Rijkswaterstaat en YouCon en de lezing door Benthem Crouwel Architects zijn als pdf beschikbaar. Niet voor alle lezingen is toestemming om deze te delen.

14.10

Welkomstwoord

Mic Barendsz (Bouwen met Staal)

14.15

YouCon

Michael van Telgen (YouCon)

14.20

Bachelor tweede prijs
Tensegrity surfaces

Derk Bos (Technische Universiteit Eindhoven)

14.25

Bachelor eerste prijs
Materiaal- en kostenbesparing door gebruik van S355 en S460 in vakwerken

Henk Bregman (Haagse Hogeschool)

14.30

Programma renovatie bruggen
De 'Bruggenopgave'
 

Benny Nieswaag (Rijkswaterstaat)

14.45

Master tweede prijs
Staalplaat-beton vloeren

Joran van Blokland (Technische Universiteit Delft)

14.50

Master eerste prijs
Sognefjord buoyancy bridge

Christine Yip (Technische Universiteit Delft)

14.55

Hanse + staal een sterk verhaal

Remko Kruithof (Hanse Staalbouw)

15.10

Van Bentum Prijs
Modeleren van een gedrukte flenzen van dunwandige trapeziumvormige stalen dakplaten

Eef Vervoort (Technische Universiteit Eindhoven)

15.15

ECCA-award
The theatre machine

Martin Beumer (Technische Universiteit Delft)

15.30

Metrostation Noorderpark

Jurriaan de Bruijn (Benthem Crouwel)

De studentenSTAALprijs wordt ieder jaar georganiseerd door Bouwen met Staal en is bedoeld voor studenten Bouwkunde en Civiele Techniek aan de hogescholen, universiteiten, academies van bouwkunst en de opleidingen Staalconstructeur van Bouwen met Staal. De (afstudeer)prijs waardeert het werk van studenten die tijdens hun afstuderen de mogelijkheden van staal in civiele en bouwkundige constructies hebben onderzocht en/of optimaal hebben benut. Meer informatie over de regels en de wijze van aanmelden vindt u op StudentenSTAALprijs. Klik hier voor het persbericht over de editie 2017 en een zip-bestand met de afbeeldingen van de winnaars 2016.

Juryvoorzitter Dick de Gunst aan het woord.

De winnaars van de studentenSTAALprijs In 2016.

Tentoonstelling studentenSTAALprijs 2016 op de Nationale Staalbouwdag in Amsterdam.

De stand van sponsor Rijkswaterstaat.

Derk Bos won de tweede prijs in de categorie Bachelor.

Derk Bos won de tweede prijs in de categorie Bachelor.

Joran van Blokland won de tweede prijs in de categorie Master.

Joran van Blokland won de tweede prijs in de categorie Master.

Christine Yip won de eerste prijs in de categorie Master.

Christine Yip won de eerste prijs in de categorie Master.

Martin Beumer won de ECCA-award.

V.l.n.r: Dick de Gunst (juryvoorzitter), Henk Bregman (1e prijs Bachelor), Eef Vervoort (Van Bentum Prijs), Derk Bos (2e prijs Bachelor), Christine Yip (1e prijs Master), Frederik Lodeizen (afgevaardigde ECCA), Martin Beumer (ECCA-award) en Joran van Blokland (2e prijs Master).