Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Actua

Het laatste (technische) nieuws over aardbevingen en aardbevingsbestendig bouwen.

« terug naar Bevingsbestendig

Training on Design of Steel Structures for Buildings in Seismic Areas

11 november 2018

Op 6 en 7 december 2018 organiseren ECCS en Infosteel in Brussel de cursus Training on Design of Steel Structures for Buildings in Seismic Areas.

De training wordt gegeven door de auteurs van de Eurocode 8 (Design of Structures for Earthquake Resistance Part 1: General Rules, Seismic Action and Rules for Buildings). Dat zijn: prof. Raffaele Landolfo (University of Naples "Federico II", Italië), prof. Dan Dubina (University Politehnica of Timisoara, Roemenië), assistant prof. Mario D'Aniello (University of Naples "Federico II", Italië) en prof. Aurel Stratan (University Politehnica of Timisoara, Roemenië).

 

NPR 9998:2018 gepubliceerd

7 november 2018

Begin deze maand heeft NEN de NPR 9998:2018 nl uitgebracht. De volledige titel luidt: 'Beoordeling van de constructieve veiligheid van een gebouw bij nieuwbouw, verbouw en afkeuren - Geïnduceerde aardbevingen - Grondslagen, belastingen en weerstanden'. De nieuwe uitgave vervangt het ontwerp uit 2017 en de eerdere versie van 2015.

De NPR biedt opdrachtgevers, constructeurs en aannemers (technisch) houvast bij het aardbevingsbestendig ontwerpen (van constructies) van nieuwe gebouwen en bij het (preventief) herstel van bestaande gebouwen. Een rekenkundige beoordeling volgens de NPR geeft aan of een gebouw sterk genoeg is om de belasting van een aardbeving te kunnen weerstaan.

Hierbij wordt zowel gekeken naar de mogelijke instorting van het gehele gebouw als naar het bezwijken van individuele constructie-elementen. Ook de fundering wordt hierbij in beschouwing genomen. De NPR is geschikt voor alle gebouwconstructies die bestaan uit beton, staal, staal-beton, hout, metselwerk of combinaties van deze materialen, los van de gevolgklasse. Voor constructies in andere materialen is er het gelijkwaardigheidsprincipe. Het toepassingsgebied van de NPR is beperkt tot Noord-Nederland, waar geïnduceerde aardbevingen als gevolg van gaswinning in het Groninger gasveld (kunnen) optreden.

2017:

2016:

2015:

2014: